PDA

Zobacz pełną wersję : iMac 24" Core 2Duo 3,06 4GB pod Photoshopa??

frikmen
12-08-2008, 13:03
Dawno temu pracowałem na makówkach obecnie głównie na PC. Stacja MacPro jest za droga.Ten iMac 24" to 5500 netto... w tej konfiguracji to ciekawy zestaw.
500 GB Serial ATA, 7200 obr/min + NVIDIA GeForce 8800 GS z 512MB pamięci GDDR3...

Pytanie czy ktoś pracuje w "szopie" na takim zestawie jakie są jego wrażenia.
Absolutnie nie chodzi mi o wywołanie następnej batali PC v Mac.

Tom01
12-08-2008, 22:37
Najsłabszym ogniwem ww komputera jest ekran. Nie jest to aż takie padło jak wersja 20", ale do przyzwoitości mu daleko.

esteper
12-08-2008, 22:58
Ja działam na MacBook'u C2D 2,16GHz, 2GB RAM, VRAM 64MB i taki zestaw mi spokojnie wystarcza do Photoshopa, tak więc sądzę że iMac 3,06GHz też wystarczy.
Matryca ? Nie jest to półka EIZO, ale spokojnie można dziergać sobie.

Tom01
12-08-2008, 23:47
Matryca ? Nie jest to półka EIZO, ale spokojnie można dziergać sobie.

Jednemu spokojnie, drugiemu nie. Zestawienie nawet z tanimi domowymi Eizo, miażdży iMaca. Nie wiem czy to taka dobra inwestycja...

esteper
13-08-2008, 10:49
Jednemu spokojnie, drugiemu nie.

Dlatego niech autor wątku, przejdzie się do iSpotu, i sprawdzi organoleptycznie czy taka matryca pasuje, czy kolory, kontrasty, kąty widzenia itp. odpowiadają jego potrzebom.

frikmen
14-08-2008, 12:25
z iSpotem jest Ok jeżeli chodzi o zobaczenie w realu obudowy...
#1 nie ma mowy o tym aby przyjść z plikami i zobaczyć je z pod "szopa".
#2 w salonie jest zamontowane "jakieś" świetlówkowe oświetlenie więc porównanie np. przyniesionej odbitki i porównanie jej z tym samym na ekranie może mi nie wiele dać.
Złotówka jest mocna ......a iMac jest u nas nadal ponad 1000$ droższy

i tak mam zamiar sie wybrać na takie oględziny
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeszcze pytanie bo nie znalazłem tego w necie. Jest szansa by podpiąć do iMaca drugi monitor ? Idealnym dla mnie rozwiązaniem było by postawienie następnej 24" w pionie.
Np. DELL 2408WFP 24' na S-IPS albo Eizo na S-PVA ważne by zmieścić sie w granicach 3 tys. brutto.

Tom01
14-08-2008, 12:49
Jeszcze pytanie bo nie znalazłem tego w necie. Jest szansa by podpiąć do iMaca drugi monitor ?

Jest wyjście miniDVI, ale aby podłączyć normalny monitor potrzebna będzie firmowa przejściówka. Nie ma w komplecie.

wojkij
14-08-2008, 13:37
Intel Core2 Duo Penryn E8500 3.16 GHz BOX (LGA775, 64bit) 522.00 zł
Samsung SpinPoint F1 500 GB (ATA/300, 16MB, 7200, NCQ) HD502IJ 195.00 zł
DDR2 2x2048MB PC-800 Goodram CL 5 [GR800D264L5/4GDC] 197.00 zł
Asus P5QL-E (Intel P43) [DDR2, PCI-E, FW] 259.00 zł
GeForce PCI-E 8800GT Asus EN8800GT/G/HTDP/512M/A 512 MB 448.00 zł
+ dobra obudowa + zasilacz + dvd 800.00 zł
---------------------------------------------------------------------------
~2500.00 zł

Ten monitor naprawde jest wart 3000zl ? ;)

Iras_PL
14-08-2008, 13:40
Mac to nie tylko hardware. Przesiadłem się z windy pół roku temu i użytkowanie komputera wkroczyło na nowy, przyjemny i bezstresowy poziom.

maziboss
14-08-2008, 13:41
Jednemu spokojnie, drugiemu nie. Zestawienie nawet z tanimi domowymi Eizo, miażdży iMaca. Nie wiem czy to taka dobra inwestycja...

Nie przesadzaj czlowieku...

Tom01
14-08-2008, 13:45

To nie przesada, a zaakcentowanie różnych wymagań.

wojkij
14-08-2008, 13:51
Mac to nie tylko hardware. Przesiadłem się z windy pół roku temu i użytkowanie komputera wkroczyło na nowy, przyjemny i bezstresowy poziom.

Duchy? Magia? Magia Marketingu?;)

Akurat o monitorach z Tomem01 dyskusji raczej nie wygrasz - polecam przegladniecie watku o wyborze lcd;)

Tom01
14-08-2008, 13:54

Jakość samego hardware'u + software. Nie da się porównać składaka na low-endowych gratach z przemyślaną konstrukcją, projektowaną i produkowaną wg znacznie wyższych reżimów technicznych. Choć iMac to jeden z gorszych Maców, to i tak jest to przepaść.

Akurat o monitorach z Tomem01 dyskusji raczej nie wygrasz

:-)

maziboss
14-08-2008, 13:58

Akurat o monitorach z Tomem01 dyskusji raczej nie wygrasz - polecam przegladniecie watku o wyborze lcd;)

Ło matko ale sie wystraszylem... Myslisz, że jest jedynym na tym forum i wie wszystko na temat LCD ? Mylisz sie...

Tom01
14-08-2008, 14:08
Myslisz, że jest jedynym na tym forum i wie wszystko na temat LCD ? Mylisz sie...

Nie wiem wszystkiego. Co więcej, wiem bardzo mało. Jednak aby użyć nawet tyle ile wiem, potrzebne są jakieś argumenty. Jak na razie nic takiego z Pańskiej strony nie padło. Chętnie się dowiem w czym przesadzam i ustosunkuję się. Zapewniam, że jeśli tylko zdołam, bardziej merytorycznie, niż "przesadzasz".

maziboss
14-08-2008, 14:24
Nie wiem wszystkiego. Co więcej, wiem bardzo mało. Jednak aby użyć nawet tyle ile wiem, potrzebne są jakieś argumenty. Jak na razie nic takiego z Pańskiej strony nie padło. Chętnie się dowiem w czym przesadzam i ustosunkuję się. Zapewniam, że jeśli tylko zdołam, bardziej merytorycznie, niż "przesadzasz".

Nie no jezeli matryca tn+ jest lepsza od matrycy s-ips to naprawde nie ma o czym dyskutowac...
Z jednym sie zgadzam - iMac 20" ma kiczowata matryce bo tylko 6 bitowy panel :/
Ale 24" mimo, ze glossy daje rewelacyjne kolory.

Tom01
14-08-2008, 14:33
Nie no jezeli matryca tn+ jest lepsza od matrycy s-ips to naprawde nie ma o czym dyskutowac...
Z jednym sie zgadzam - iMac 20" ma kiczowata matryce bo tylko 6 bitowy panel :/
Ale 24" mimo, ze glossy daje rewelacyjne kolory.

iMac 20" ma TN. O "zaletach" nie ma chyba po co dyskutować. iMac 24" ma wyświetlacze czterech linii (w tym S-IPS), trzech różnych dostawców, ze sterowaniem 8 bitowym. Proste domowe Eizo ma wyświetlacze (S-PVA) jednej linii, specjalnie produkowanych do Eizo, z 10 bitowym kolorem.

PS. S-IPS jest w ACD, ale to wcale nie zaleta.

wojkij
14-08-2008, 14:41
Jakość samego hardware'u + software. Nie da się porównać składaka na low-endowych gratach z przemyślaną konstrukcją, projektowaną i produkowaną wg znacznie wyższych reżimów technicznych.

Jesli chodzi o monitory to sie nie odzywam - ale jesli chodzi o inny hadware to:

Graty - pomijajac plyte glowna - sa dokladnie te same co w macu i ciezko je nazwac low-endowymi. Konstrukcja takze jest uniwersalna i sprawdzona od kilkunastu lat - smiem wrecz twierdzic ze w dobrej klasy obudowie bedzie to wszystko dzialac w sporo nizszych niz w maku temperaturach. A hasla typu wyzsze rezimy techniczne to marketingowy mit - procz ladnie wygladajacego sloganu nie przeklada sie to w najmniejszym stopniu na wydajnosc czy zywotnosc - podzespoly wychodza zreszta pewnie z tej samej fabryki co sprzet do pc. Zreszta slyszales kiedys o firmie ktora montuje identyczne komputery co apple i sprzedaje je z leopardem za polowe ceny? Wlasnie sie procesuja;)

Rozumiem ze apple jest ladne, kompaktowe, terndi i z user-friendly leopardem ale jesli dla kogos priorytetem jest wydajnosc to taki mak jest calkowicie nieoplacalny. Za 6000zl(wprawdzie bez monitora) mozna zlozyc potwora z 16gb ramu i quadem - a dobrze wykastrowany windows wydajnoscia wcale nie odstaje od makosa na porownywalnych configach.

Tak btw przy ipodach jest dokladnie ta sama sytuacja - odtwarzacz muzyczny mily dla oka, modny i mocno chwalony a polska firma vedia robi sporo tansze odtwarzacze ktore jakoscia dzwieku doslownie niszcza ipody. Magia marki i wyglad - nic wiecej ;)

Iras_PL
14-08-2008, 14:50

Opiszę to kilkoma prostymi przykładami. Chcę zapisać fragment tekstu ze strony www - zaznaczam go i przeciągam na biurko lub do folderu. Zdjęcia i linki można zapisywać w ten sam sposób. Chcę wysłać zdjęcie na imageshack - chwytam je i przeciągam na ikonkę image uploadera w dashboardzie, a po kilku sekundach link mam w schowku (wystarczy cmd+v). Chcąc otworzyć praktycznie cokolwiek w czymkolwiek chwytam i przeciągam. Na Windowsie, żeby zrobić to samo, musiałbym się o wiele bardziej naklikać. Do tego automator, czynności katalogów, czy jak narazie całkowita niezawodność w moim przypadku. Do windy nie wrócę, choćbym miał przez to siedzieć na o wiele słabszym sprzęcie.

PS: O Expose i Spaces zapomniałem ;)

Tom01
14-08-2008, 14:51
Graty - pomijajac plyte glowna - sa dokladnie te same co w macu i ciezko je nazwac low-endowymi.

Ano właśnie. Proszę nie mylić konstrukcji i elementów wyposażenia. Wspólne mogą być tylko procesor i dysk. Rozwiązania układowe reszty są różne. Płytę, moduł pamięci można o oparciu o te same scalaki zaprojektować i wykonać na dziesiątki sposobów. Nie elektronikowi jest to jedna chwała, więc ciężko dyskutować.

A hasla typu wyzsze rezimy techniczne to marketingowy mit - procz ladnie wygladajacego sloganu nie przeklada sie to w najmniejszym stopniu na wydajnosc czy zywotnosc - podzespoly wychodza zreszta pewnie z tej samej fabryki co sprzet do pc.

Przekłada się przekłada. I to bardzo. 15 letni sprzęt makówkowy, czy nawet inny firmowy, z tzw "lepszej półki" nadal może działać. Składaki w takim wieku najczęściej już nie istnieją. A że są robione w tej samej fabryce? Racja. Z tej samej chińskiej fabryki wychodzą też buty wyczynowe i tenisówki po 10 zł.

maziboss
14-08-2008, 15:13
iMac 20" ma TN. O "zaletach" nie ma chyba po co dyskutować. iMac 24" ma wyświetlacze czterech linii (w tym S-IPS), trzech różnych dostawców, ze sterowaniem 8 bitowym. Proste domowe Eizo ma wyświetlacze (S-PVA) jednej linii, specjalnie produkowanych do Eizo, z 10 bitowym kolorem.

PS. S-IPS jest w ACD, ale to wcale nie zaleta.

Proste domowe eizo z matryca s-pva nie ma takich wynikow jak s-ips w macu. Potwierdzil to EyeDisplay2 ;) Pozniej juz wiemy jakie sa ceny Eizo i nie ma co porownywac. Ale uwierzcie, ze iMac 24 ma naprawde bardzo dobre kolory. Znam wielu fotografow, grafików ktorzy pracuja na iMacu 24 cale...

merciful
14-08-2008, 15:34
Proste domowe eizo z matryca s-pva nie ma takich wynikow jak s-ips w macu. Potwierdzil to EyeDisplay2 ;) Pozniej juz wiemy jakie sa ceny Eizo i nie ma co porownywac. Ale uwierzcie, ze iMac 24 ma naprawde bardzo dobre kolory. Znam wielu fotografow, grafików ktorzy pracuja na iMacu 24 cale...

Ty naprawdę nie masz argumentów w dyskusji z Tomem. To po co się szarpać...

wojkij
14-08-2008, 15:40
Przekłada się przekłada. I to bardzo. 15 letni sprzęt makówkowy, czy nawet inny firmowy, z tzw "lepszej półki" nadal może działać.

Czyli wg Ciebie taki np dell sklada pc w jakis inny sposob i z innych podzespolow niz sklada sie zwykle skladaki? Szczerze watpie.

Architektura sprzetu pc(bo dzis maki to przeciez zwykle pcety) jest dosc jasnym i od lat sprawdzonym schematem - nawet jesli taki np mac ma mocno zmodyfikowana plyte glowna, nawet z zintegrowanym na stale procesorem/ramem/karta graficzna (glownie po to by miescila sie w bardzo kompaktowych obudowach) to jednak lekkim naduzyciem jest stwierdzenie ze takie rozwiazanie wplywa na wydajnosc - to "nowe" rozwiazanie i tak musi bazowac na tych samych schematach co zwykla plyta glowna - wymaga tego zwykly procesor, zwykly chipset(apple wbrew potocznym opinia dopiero pracuje nad wlasnym by zablokowac mozliwosc instalalacji swoich os-ow na zwyklych pc), zwykla karta graficzna i najzwyklejszy dysk twardy.

Ba - smiem twierdzic wrecz ze ten znienawidzony "skladak"(i naprawde bzdura jest twierdzenie ze procesory/ram/karty graficzne/dyski sprzedawane pojedynczo sa gorszej jakosci niz te sprzedawane paletami dla firm skladajacych z nich pc) w dobrej obudowie i z dobrym chlodzeniem dzieki nizszym temperatura niz tym jakie panuja w malenkich pudeleczkach daje o wiele wieksze mozliwosci oc - wiec o wiele wieksza wydajnosc(bo intele ostatnio kreca sie swietnie) lub zapewnia dluzsza zywotnosc sprzetu.

A tak calkowicie poza konkursem - kto uzywa 15letnich komputerow?

maziboss
14-08-2008, 15:43
Ty naprawdę nie masz argumentów w dyskusji z Tomem. To po co się szarpać...

czlowieku Tom napisal ze jest lepszy i juz mu wierzycie :lol: Ja widzialem pomiary z eyeone display2 i wiem, ze EIZO nie miazdzy iMaca... (mowa o Flexscan bo CE i CG to nie ta polka :lol:)

Burner
14-08-2008, 16:34
Autor wątku sam zapowiedział, że nie ma zamiaru wywoływać kolejnej wojny MAC vs PC więc dajcie spokój panowie.
Tom01 jak większość z nas wie ma bardzo duże doświadczenie i wiedzę. Co najważniejsze ma/miał możliwości porównania.
Osobiście twierdzę, że wszystko zależy od autora wątku i jego wymagań.
W zestawieniu Eizo i iMac24' dla niego wynik może być zupełnie inny niż dla kogokolwiek innego. Najważniejsze, żeby to co widzi dawało jak najlepsze wyniki po zaniesieniu do Labu...
frikmen Używam iMaca24' w starszej konfiguracji niż wymieniłeś. Profilowanego EyeOne i jakoś sobie radzę. Niemniej jednak jak znajdę trochę wolnej gotówki napewno dokupię któreś 24 calowe EIZO. Jakości nie ma co porównywać. Tym bardziej, że iMac jest projektowany z przeznaczeniem do użytku domowego i biurowego :)
Odnośnie samego komputera... Zalety - system!!!Sam komp zajmuje mało miejsca. Jak narazie działa bezawaryjnie. Używałem PC wiele lat. Aby PC działał tak stabilnie jak Mac wnętrzności musi wybrać ktoś, kto ma o tym pojęcie i jeszcze dobrze skonfigurować system itd. MAC poprostu działa i jest "user friendly" :)

Pozdrawiam!

Tom01
15-08-2008, 19:28
Czyli wg Ciebie taki np dell sklada pc w jakis inny sposob i z innych podzespolow niz sklada sie zwykle skladaki? Szczerze watpie.

Architektura sprzetu pc(bo dzis maki to przeciez zwykle pcety) jest dosc jasnym i od lat sprawdzonym schematem

Nie rozumie Pan istoty problemu. Jakość konstrukcji komputera trzeba rozpatrywać na poziomie układowym, a nie gotowych bloków.

Jakim oprogramowaniem dokonywał Pan pomiarów? Bo, aby mieć argument w tej dyskusji, trzeba w miarę dokładnie zdjąć charakterystykę jasności. Jeśli dokonywał Pan tego za pomocą oprogramowania dołączonego do kalibratora, to wynik jest niewiele wart. To tylko 9 punktów pomiaru, na 256 możliwych. Mogę Panu pokazać piękne krzywe z kiepskiego monitora i odwrotnie.

PS. Również znam wielu grafików, którzy wykonują wysokiej jakości prace na bardzo kiepskich monitorach. Monitor potrafi znakomicie ułatwić pracę, ale nie determinuje wyników.

lukep
15-08-2008, 19:47
W!

*ja mam dostep do Delli i stwierdzam, ze Dell faktycznie wykorzystuje inne podzespoly nizli te w zwyklych PCtach. Szczegolnie MB oraz VGA no i systemy obudowy, polaczone z chlodzeniem (specjalnie projektowanym na potrzeby Della).

Co do Macow, to zgas sobie swiatlo w pokoju, rozgrzej Maca, i popatrz na dwa jasne podswietlenia na dole nad glosnikami - dla mnie to dyskwalifikuje dzialanie na tych maszynach. Fakt faktem, ze lepiej sie na Macu pracuje, ale to wszystko wzgledne jest.

Zdrowko

iREM
15-08-2008, 19:55
Pytanie czy ktoś pracuje w "szopie" na takim zestawie jakie są jego wrażenia.
Absolutnie nie chodzi mi o wywołanie następnej batali PC v Mac.

Pracuję, ale na białasie tj. 24 cale, 2,16 GHz Core 2 Duo z 3 GB RAMu na pokładzie pod tygrysem i jestem BARDZO zadowolony, jest naprawdę super. Pewnie Ci to niewiele pomoże, bo mój białas jest mat a nie glosy, ale za to jest wolniejszy od tego srebrnego. Jeśli nie przeszkadza Ci ekran, to uważam, że da się spokojnie na tym dobrze popracować. Pod Leo nie próbowałem, bo strasznie mnie ta wersja systemu wnerwia. Ale serio, pod tygryskiem na 3 giga ramu śmiga aż miło.

Co do Macow, to zgas sobie swiatlo w pokoju, rozgrzej Maca, i popatrz na dwa jasne podswietlenia na dole nad glosnikami - dla mnie to dyskwalifikuje dzialanie na tych maszynach. Fakt faktem, ze lepiej sie na Macu pracuje, ale to wszystko wzgledne jest.

Kolejna durna dyskusja. Panowie, dajcie spokój, bo to bez sensu. Pracuję od 15 lat tylko na makach, nikt mnie o tej względności nie przekona i naprawdę nie widzę żadnego sensu w tym obszczekiwaniu się co lepsze. Doskonale wiem co dla mnie lepsze. Jedyny powód dla którego zrezygnowałbym z pracy na maku byłby wtedy, gdy jedynym możliwym do zainstalowania systemem byłby windows. Póki co tak na szczęście nie jest. Lubisz pieca z windą - ok, Twoja sprawa, ja wolę maca i jego system. Ale skończmy te durne antagonizmy.

adi3124
16-08-2008, 23:07
Jak komuś nie pasuje imac który jest tylko domowym komputerkiem to polecam Maca pro + eizo i po problemie ...

focus
17-08-2008, 13:32
dlaczego chcecie kogoś na siłę uszczęśliwiać?

ja przed podjęciem decyzji o zakupie makówki szukałem racjonalnych przesłanek, zdecydowałem się na Macbooka Pro z względu na system. Zdawałem sobie sprawę, że nie jest to lekarstwo na wszelkie bolączki jakie napotyka użytkownik tego typu urządzeń i dlatego nadal jestem zadowolony.

po pół roku pracy na nim, nie znajduję powodów, żeby wrócić na Windę.
i jeden i drugi system ma dobre i złe strony - ale dla mnie bilans wychodzi na plus dla MAC OSX

czeczot
25-08-2008, 22:15
Ten monitor naprawde jest wart 3000zl ? ;)

jak złożysz komputer z porządnych części to wyjdzie trochę więcej. Ale ok. monitor nie jest więcej wart niz 1500 zł. Za to system + dodatkowe oprogramowanie jest sporo warte! A najwięcej warty jest 100x niższy poziom stresu

Rozumiem ze apple jest ladne, kompaktowe, terndi i z user-friendly leopardem ale jesli dla kogos priorytetem jest wydajnosc to taki mak jest calkowicie nieoplacalny. Za 6000zl(wprawdzie bez monitora) mozna zlozyc potwora z 16gb ramu i quadem - a dobrze wykastrowany windows wydajnoscia wcale nie odstaje od makosa na porownywalnych configach.

ale ja nie chce kastrować windowsa, nie chce sie martwić czy mi sie cos nie popieprzyło w czasie instalacji, czy mi wirus czegoś nie zeżarł bo przeczytałem pocztę itd. (a goły komputer za 2500 nie ma system ani anty wirusa że o innych anty programach nie wspomnę) Ja chce wyjąc komputer z pudełka i on ma działać obojętnie co instaluje i co na nim robie. I to jest różnica za która płacisz w apple

esteper
25-08-2008, 22:45
Ja chce wyjąc komputer z pudełka i on ma działać obojętnie co instaluje i co na nim robie. I to jest różnica za która płacisz w apple

Święte słowa !!
Japcoka wyjmujesz z pudełka i działa.

P.S.
Nie chcę tu wojny n.t. PC vs Mac, ale 16GB RAMu w przypadku systemu z Redmond zobaczy Vista Premium, a jak ktoś chce XP, to musi się zadowolić ilością RAMu wynoszącą 3GB.

Każdy kupi to co lubi :D

marcusp
25-08-2008, 23:33
Każdy windows - czy to XP czy Vista Premium, czy Ultimate, jeśli jest 32- bitowy to będzie obsługiwać 3GB RAM. Dopiero systemy 64 bitowe potrafią wykorzystać więcej pamięci RAM.
Co ciekawe, po dograniu do 32-bitowej Visty ServicePack 1, system prawidłowo pokazuje ilość pamięci RAM zainstalowaną w płycie głównej, ale i tak wykorzystuje 3GB.

esteper
25-08-2008, 23:48
Każdy windows - czy to XP czy Vista Premium, czy Ultimate, jeśli jest 32- bitowy to będzie obsługiwać 3GB RAM. Dopiero systemy 64 bitowe potrafią wykorzystać więcej pamięci RAM.
Co ciekawe, po dograniu do 32-bitowej Visty ServicePack 1, system prawidłowo pokazuje ilość pamięci RAM zainstalowaną w płycie głównej, ale i tak wykorzystuje 3GB.

No i właśnie tu jest ten problem, więcej RAMu niż 3GB w przypadku systemu z Redmond w wersji 32bitowej, nie miało sensu.

Tak czy siak dla każdego coś*dobrego :)

_igi
26-08-2008, 00:46
Bardzo fajna maszyna, tylko trzeba uważać na gwiazdki na forum. Żeby być szczerym, tylko na to ;)

A tak calkowicie poza konkursem - kto uzywa 15letnich komputerow?

Ostatnio pracowałem na dziesięcioletnim PowerMac'u 533MHz podpiętym do 21" CintQ. Do obróbki zdjęć wystarczał, nawet do plików pokroju 15000x8000px z parudziesięcioma warstwami. Jedynie przy filtrach musiał nieco dłużej pracować...

westu
26-08-2008, 09:46
Zawsze z lekkim uśmieszkiem czytam takie tematy, nie wiem czemu :-)
Od pół roku używam maka i w życiu nie przejdę na winde...

Co do tematu, może podam na swoim przykładzie, mając 2x2GHz i 2.5GB RAM w moim MB czasami lubi PS'a stłumić... Zależy co się robi i w jakich ilościach ;)

kamilos
26-08-2008, 10:11
ja osobiscie uzywam zlozonego przez siebie PC + monitorow Eizo.

doradzajac autorowi: sprzet 3GHz + 4GB wystarcza do Photoshopa (bez znaczenia czy to Mac czy PC), jesli chodzi o obrobke rawow z Canona. problemem moze byc wyswietlacz w Mac'u ktory do profesjonalnych zastosowan sie nie nadaje.

kamilos
01-09-2008, 12:18
ciekawy artykul: http://blogs.adobe.com/jnack/2008/04/photoshop_lr_64.html

m.in. o tym ze Photoshop CS4 bedzie otwieral 3,75GPix plik na 4 rdzeniowej maszynie z 32GB ramu okolo 10x szybciej na Windowsie niz na Mac OS.

ale z tego co pamietam Windows'a mozna zainstalowac tez na Mac'u (i odwotnie, Mac OS na PC)? :)

Kolaj
01-09-2008, 12:53
ciekawy artykul: http://blogs.adobe.com/jnack/2008/04/photoshop_lr_64.html

m.in. o tym ze Photoshop CS4 bedzie otwieral 3,75GPix plik na 4 rdzeniowej maszynie z 32GB ramu okolo 10x szybciej na Windowsie niz na Mac OS.

ale z tego co pamietam Windows'a mozna zainstalowac tez na Mac'u (i odwotnie, Mac OS na PC)? :)Artykuł dosyć stary. Trzeba się wykazać dużą wyobraźnią, żeby znaleźć zastosowanie dla ponad 3-gigowych obrazków. OSX na pecenie podobno technicznie jest to wykonalne, ale zupełnie nielegalne.

kamilos
01-09-2008, 13:01
Artykuł dosyć stary. Trzeba się wykazać dużą wyobraźnią, żeby znaleźć zastosowanie dla ponad 3-gigowych obrazków. OSX na pecenie podobno technicznie jest to wykonalne, ale zupełnie nielegalne.
np. 16bitowy TIFF i wydruki w duzym formacie. podalem to tylko jako ciekawostke bo wiadomo ze przy mniejszych plikach i slabszych maszynach roznica bedzie mniejsza.

adi3124
01-09-2008, 15:54
Windowsa na macu można , nawet standardowo w systemie masz program bootcamp który pomaga odpalić windowsa . Maca na zwykłym pc też można tylko nie może to być każdy pc no i to jest nielegalne ;)