Zobacz pełną wersję : Nowy konkurent JPEG-a
Firma MatrixView przygotowała nowy algorytm kompresji obrazów. Według twórców, format .Muv może zagrozić pozycji JPEG-a.
Według autora nowego standardu, Arvinda Thiagarajana, .Muv oferuje większe niż w wypadku aktualnie stosowanych formatów możliwości kompresji, szyfrowania, indeksowania i segmentacji obrazów. Równocześnie algorytm jest stosunkowo prosty, co przekłada się na większą szybkość kompresji i ograniczone wymagania dla sprzętu. Wydajność standardu .Muv jest podobno tak dobra, że wykracza on poza teoretyczne ograniczenia kompresji - według Thiagarajana można niemal mówić o "optymalizacji systemu binarnego".
Podstawę formatu .Muv stanowi technologia Adaptive Binary Optimization. Jest ona efektem 5-letniej pracy kierowanego przez Thiagarajana zespołu 40 matematyków. Thiagarajan został w roku 2001 wybrany najlepszym młodym naukowcem Indii.
Źródło informacji: CDRinfo
Ciekawe co oni wykombinowali z tym szyfrowaniem? Zawsze patrzę nieco nieufnie na takie doniesienia, mając na względzie to, że opracowanie naprawdę dobrego bezpiecznego algorytmu kryptograficznego to lata pracy wybitnych kryptologów. A i tak może się okazać, że mimo tej pracy ktoś opracuje interesującą metodę kryptoanalizy i wskaże na pewne słabości w algorytmie. Przykładowo, nie tak dano temu czytałem o nowym ataku na Rijndaela, który pełni rolę AES-a.
Podsumowując - być może opracowali jakiś ciekawy algorytm graficzny. W to szyfrowanie - takie prawdziwe i bezpieczne - tak przy okazji nie za bardzo wierzę ;) Chyba , że po prostu zaadaptowali jakiś istniejący i przebadany pod kątem bezpieczeństwa algorytm kryptograficzny.
Za szybko ten format się nie przyjmie, jeśli w ogóle się przyjmie.
KuchateK
08-06-2005, 22:52
Takich "rewelacyjnych" nastepcow bylo juz bardzo duzo. Bez rewelacji.
A co sobie tworcy wyobrazaja to juz inna bajka wogole.
Ech, "rewelacja" jakich wiele - już kiedyś JPEG2000 miał starego wyrzucić z hukiem. To jest podobny problem jak z MP3 - to standard "de facto", który jest "good enough" i rynek nie potrzebuje lepszego. I niekoniecznie jest to dobre z technicznego punktu widzenia - ale dla konsumenta tak jest najlepiej.
KuchateK
08-06-2005, 22:58
Pamietam artykol z CHIP'a w ktorym prorokowali ze do glosu to moze i to mp3 w miare, ale do muzyki to nieeee... nie bardzo :)
Pamietam artykol z CHIP'a w ktorym prorokowali ze do glosu to moze i to mp3 w miare, ale do muzyki to nieeee... nie bardzo :)
Ja z mp3 nie korzystam wcale. Przy bitrate < 200 kbps naprawdę słychać pewne braki w porównaniu do płyty.
Grunt to dobra płyta CD + kanapa + dobry sprzęt do odsłuchu. :)
Ja z mp3 nie korzystam wcale. Przy bitrate < 200 kbps naprawdę słychać pewne braki w porównaniu do płyty.
Grunt to dobra płyta CD + kanapa + dobry sprzęt do odsłuchu. :)
Czy zanim to napisales sprawdziles jak wiele wspolnego ma twoja wypowiedz z tematem? :?
(zaczynam powoli temperowac tendencje do schodzenia na OT w kazdym prawie watku :? )
Czy zanim to napisales sprawdziles jak wiele wspolnego ma twoja wypowiedz z tematem? :?
(zaczynam powoli temperowac tendencje do schodzenia na OT w kazdym prawie watku :? )
Oczywiście, dziękuję za troskę.
OT - po polsku dygresja - przyszedł nie ode mnie ;)
Dygresje naprawdę urozmaicają wypowiedzi. Są dobre wzorce. Korzystał z tego Byron, Słowacki i inni. M.in. ja oraz inni uczestnicy forum.
Dygresje naprawdę urozmaicają wypowiedzi. Są dobre wzorce. Korzystał z tego Byron, Słowacki i inni. M.in. ja oraz inni uczestnicy forum.
Ale we wszystkim trzeba miec umiar. W jednym watku na 10 tego typu dygresyjne wtracenie mozna nazwac urozmaiceniem. Ale gdy 9 watkow na 10 predzej czy pozniej schodzi na OT to juz nie jest urozmaicenie a dezinformujaca plaga, prowadzaca do nieporozumien i niepewnych wynikow w wyszukiwarce.
Dlatego zamierzam pracowac (poprzez publiczne zwracanie uwagi i ostrzeganie przed OT) nad odwroceniem tej tendencji by to rzeczywiscie bylo dygresyjne urozmaicenie a nie zabalaganianie prawie kazdego watku.
EOOT (end of offtopic 8) )
z tym nastepcą jpeg-a pewnie będzie tak samo jak z następcą XP. Dużo szumu i to wszystko....
KuchateK
12-06-2005, 02:16
Tyle samo szumu i oczekiwan bylo z poprzednim nastepca jotpegow i paroma pobocznymi "rewelacyjnymi" formatami, ktore jak widac sie nie przyjely. Pozyjemy zobaczymy... Nie tylko od producentow/tworcow zalezy powodzenie tego projektu.