Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Filtr szary

amz
09-08-2008, 15:07
Z tego co widze wiekszosc zdjec plazowych jesli swieci slonce jest przeswietlonych, czy w takim wypadku pomoglby na to filtr pelny szary, np. taki prezentowany na aukcji ponizej? A jesli nie ten to jaki :), mam canon 350d.

http://allegro.pl/item412593403_filtr_szary_ndx4_46_mm_produkowany_w _japonii.html

Mac
09-08-2008, 15:23
Polaryzacyjny lub niebieska połówka.
Filtr szary pozwala tylko na wydłużenie czasu ekspozycji a jeśli chcesz coś takiego kupić to sugeruję ND 8x.

amz
09-08-2008, 15:30
hmm, mam polaryzacyjny, ale chyba on mi specjalnie tego piasku niewyciemni, czy sie myle :)?

Mac
09-08-2008, 15:46
:( no to poległem...
Szary też Ci niewyciemni ale pomyśl co możesz zrobić?
Użyj szarej połówki.
W sytuacji, którą opisujesz używam polara plus połówki szarej lub niebieskiej.

amz
09-08-2008, 17:24
http://allegro.pl/search.php?string=filtr+polowkowy+szary+58mm&buy=0&new=0&pay=0&personal_rec=0&order=b

ktory polecasz :)?

gunia1990
09-08-2008, 17:36
ja bym wzieła cokina , kołowy na g*** ci sie przyda, bo nie możesz go przesuwać, a co zrobisz jak będziesz chciał mieć linie horyzontu wyżej/niżej?

comatus
09-08-2008, 17:38
Cokin --> http://canon-board.info/showthread.php?t=25638

Krzychu
09-08-2008, 17:49
Z tego co widze wiekszosc zdjec plazowych jesli swieci slonce jest przeswietlonych, czy w takim wypadku pomoglby na to filtr pelny szary, np. taki prezentowany na aukcji ponizej? A jesli nie ten to jaki :), mam canon 350d.

http://allegro.pl/item412593403_filtr_szary_ndx4_46_mm_produkowany_w _japonii.html

Na prześwietlone zdjęcia najbardziej pomaga prawidłowo dobrana ekspozycja...
Nie rozumiem czemu chcesz stosować do tego jakiś filtr ?

amz
10-08-2008, 10:53
Takie pytanie natury technicznej, jesli jestem w plenerze i chcialbym zeby trawa byla rozmyta od wiejacego wiatru, a inne elementy ostre, to jak to wykonac?:) jak dam czas naswietlania np. 2 sek to juz jest mocno przeswietlone, a jak wiecej to nawet nie mowie, bo jest cale biale :P

FlatEric
10-08-2008, 10:58
Użyć bardzo gęstego szarego filtra - albo kilku takich skręconych razem. Np tysiąckrotnego filtra B+W, który pozwoli uzyskać przy słońcu czasy nawet rzędu 30 s, choć czasy ~2 s można już uzyskać z filtrem 64x.

Pzdr

Grzesiu

popi
10-08-2008, 12:32
NDx8 to jakie czasy pozwoli uzyskac?

Krzychu
10-08-2008, 12:41
NDx8 to jakie czasy pozwoli uzyskac?

Pomyślałeś nad tym pytaniem ? Przecież to zależy od tego ile światła będzie - inne w pochmurny, inne w słoneczny dzień...

popi
10-08-2008, 12:45
koles napisal ze 2sec mozna uzyskac jamis x64, a ja nie znam sie na tych oznaczeniach wiec pytam czy NDx8 to jest 8 razy jasniejszy?

Krzychu
10-08-2008, 12:51
koles napisal ze 2sec mozna uzyskac jamis x64, a ja nie znam sie na tych oznaczeniach wiec pytam czy NDx8 to jest 8 razy jasniejszy?

Przyciemni o 3 działki - pomierz sobie przez okno światło dla maksymalnie przymkniętej przysłony i wydłuż go 3 razy i to będzie maks co dasz radę zdziałać z ND8...

ser
10-08-2008, 13:23
Mam pytanie (pomysl) czy ktos moze wie co sie stanie jak sie zalozy 2 filtry polaryzacyjne... wydaje mi sie (tylko wydaje, prosze nie bic jak sie myle :) ) ze to powinno dac mozliwosc plynnego odciecia 50% swiatla do 100%...

akustyk
10-08-2008, 13:50
Mam pytanie (pomysl) czy ktos moze wie co sie stanie jak sie zalozy 2 filtry polaryzacyjne... wydaje mi sie (tylko wydaje, prosze nie bic jak sie myle :) ) ze to powinno dac mozliwosc plynnego odciecia 50% swiatla do 100%...

byloby fajnie, ale tak to sie nie da. polary nie maja rownego tlumienia spektrum barw i przepuszczaja co nieco okolic ultrafioletu i podczerwieni. jak sie zlozy dwa do kupy to bedzie owszem, mocne tlumienie, ale za cholere to nie bedzie neutralne. moje proby konczyly sie zawsze paskudnie granatowymi zdjeciami

Krzychu
10-08-2008, 13:51

Generalnie ktoś już pomyślał o czymś podobnym - http://www.singh-ray.com/varind.html - filtr ND o płynnie zmiennej przepuszczalności...
Tyle ze u nas w zasadzie niedostępny...

asdfasfd
10-08-2008, 14:11
Filtr polaryzacyjny pochłania około 2/3 światła więc niemożliwe jest odcięcie 100%. Zawsze likwidujesz 2/3 tego co pozostało i zawsze trochę zostanie. Problem jest w tym, że w pewnym momencie są to ilości niezauważalne dla ludzkiego oka.

akustyk
10-08-2008, 14:16
Filtr polaryzacyjny pochłania około 2/3 światła więc niemożliwe jest odcięcie 100%. Zawsze likwidujesz 2/3 tego co pozostało i zawsze trochę zostanie. Problem jest w tym, że w pewnym momencie są to ilości niezauważalne dla ludzkiego oka.

no chyba nie... :)

polaryzacja polega na likwidowaniu jednego z kierunkow padania swiatla, a pozostawianiu drugiego. wiec czysto teoretycznie, jak sie i ten drugi kierunek zlikwiduje, to juz nie ma co zostac ;)

i tak by bylo, gdyby filtr polaryzacyjny tlumil dokladnie okreslony kierunek. ale nie jest.

de facto ww. efekt wymaga, by jednym z uzytych polarow, ten zewnetrzny byl liniowy. bo kolowy repolaryzuje swiatlo

asdfasfd
10-08-2008, 14:21
W takim razie musiałyby być 2 kierunki światła. A jeżeli jest więcej?

akustyk
10-08-2008, 14:33
W takim razie musiałyby być 2 kierunki światła. A jeżeli jest więcej?
ale jak wiecej, na plaszczyznie?
filtr dziala w dwoch wymiarach, a i matryca tez widzi dwuwymiarowo :wink:

moze taki prosty eksperyment: jak masz w domy zaluzje, to ustaw je sobie poziomo, tak zeby blaszki byly rownolegle do plaszczyzny ziemii. zobacz z ktorej strony pada swiatlo przedostajace sie do wnetrza domu, a z ktorej swiatlo jest odcinane. dokladnie na takiej samej zasadzie dziala filtr polaryzacyjny.

i kontynuujac przyklad: jakby wziac zaluzje o bardzo szerokich blaszkach i ustawic po jednej stronie okna zalzuzje pionowe a po drugiej pionowe, to do srodka praktycznie nie docieraloby swiatlo.

asdfasfd
10-08-2008, 14:48
Już rozumiem. Dzięki.

Vitez
10-08-2008, 19:52
Długa ekspozycja jak najbardziej łączy sie z filtrem szarym.
Po co zakładać dwa osobne wątki na tak bliskie sobie tematy?
Dodatkowo nie musiałbyś tych wątków zakładać gdybyś przeczytał którąś z pozycji polecanych w PRZYKLEJONYM wątku o książkach o fotografii: http://canon-board.info/showthread.php?t=7161

Chciałeś zwrócić na siebie uwagę? To zwróciłeś :twisted: , ale nie rób tak więcej...