Zobacz pełną wersję : Obiektyw - jaki ? POMOCY !
Każdy ma swoje preferencje dlatego zaczynam nowy wątek . Nie krzyczcie , że temat wałkowany .
Otóż
Mam 350D i kita . Po jakim c zasie użytkowania stwierdzam , że najbardziej lubię pstrykać dzieciom " ala " portretowe bo do prawdziwych portretów to one mają daleko :???: . Robie fotki takie " z życia wzięte " moich dzieci ale z małą głębią ostrości. I nie wiem co wybrać . I czy w ogóle jest sens póki co zmieniac i szukać nowego szkła ? . Czy moje preferencje sa wystarczajaco wykształcone ? Wydaje mi się ,że ak ale niech się eksperci wypowiedzą .
I co dalej ? Moge na to przeznaczyć około 1000 zł . Wiem ! Wielkością funduszy Was nie zabiłam :-)
mateuszpk
09-08-2008, 09:24
Moze 50 f/1.8 ? Tanie i dobre, ostatnio mialem przyjemnosc porobic pare zdjec i niebawem kupuje :) Albo jak masz na to 1000 zl to moze po dozbieraniu ok. 100 zl 50 f/1.4 ;)
Nie pozostaje nic innego jak polecić lekturę poniższego wątku :
http://canon-board.info/showthread.php?t=12049
Nie pozostaje nic innego jak polecić lekturę poniższego wątku :
http://canon-board.info/showthread.php?t=12049
No niekoniecznie :-) bo wydawało mi się , że " w miarę sprecyzowałam " do czego mi potrzebne szkło .
pkt.4:!: http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3
http://canon-board.info/search.php?searchid=2852190
Jeśli robisz dzieciakom zdjęcia to biorąc pod uwagę ich ruchliwość powinieneś mieć szybki AF czyli USM lub jego odpowiedniki u niezależnych producentów. Jeśli chcesz mieć małą głębię ostrości to szkła powinny być jasne a dokładnie mieć duże przesłony powiedzmy poniżej 2.8 a najlepiej 1.8 i mniej. Problem jest taki, że takie szkiełka kosztują sporo ponad 1000 PLN. Jeszcze jedna rzecz czy chcesz stałkę czy zoom?
Jeśli stałkę to 50/1.4 lub 50/1.8 ten drugi kosztuje mniej niż 400 PLN. Drugim dobrym wyborem jest 85/1.8 do portretu super szkło a dość przyzwoite cenowo. Jeśli zoom to masz spory problem cenowy optymalnie 24-70/2.8 lub 24-105/4 ale ten drugi jest już ciemniejszy, oba niestety dość drogie. Fajnym pomysłem jest też 70-200/4, który mimo, że jest dość ciemny daje małą GO ze względu na długość ogniskowej, poza tym szybki i nie za ciężki i dość atrakcyjny cenowo. Dobre uzupełnienie do kita :)
pkt.4:!: http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3
http://canon-board.info/search.php?searchid=2852190
Przepraszam .
alez nic nie szkodzi, to tak na przyszlosc.....
a co do szkla to w tej cenie polecam 50mm 1.4, 50mm 1.8 nie bedzie zlym wyborem a zostanie Ci ponad 700zlotych na rozne dodatki, nawet na jakies szkielko by starczylo typu 75-300
... a co do szkla to w tej cenie polecam 50mm 1.4, 50mm 1.8 nie bedzie zlym wyborem ...
Tylko nadal pozostaje pytanie czy autorka wątku jest zainteresowana obiektywem stałoogniskowym czy też "skłania" się ku obiektywom typu zoom, które jak wiadomo są bardziej "uniwersalne".
Problem jest taki , ze nie wiem , który mi będzie bardziej przydatny do robienia zdjęc dzieciom . Laik jestem kompletny . Przeciez to widac !!! Na poczatku myślałm o stałoogniskowej bo mam kita , ale teraz to już sama nie wiem czy bardziej do robienia zdjęć ruchliwym dzieciom przydałby się z zoomem czy staloogniskowy . Dlatego zwracam się do was o pomoc . Wiem co chce fotografowac ale zupełnie nie umiem sie wypowiedzieć - czym . Nie stać mnie na kupno - kilku obiektywów wiec musze wybrać najbardziej optymalne rozwiazanie . :-)
Szukasz optymalnego rozwiązania tyle, że o takie raczej trudno w założonym budżecie.
Odpowiedz na poniższe pytania:
1. Gdzie fotografujesz dzieci - pomieszczenia zamknięte, przestrzeń otwarta
2. Jakie są warunki oświetleniowe
3. Czy dużym problemem dla Ciebie jest szybka zmiana pozycji (ważne przy stałoogniskowych szkłach)
Fotografuję i w pomieszczeniu i w otwartej przestrzeni ale raczej warunki oświetleniowe sa dobre ( mam słoneczne mieszkanie - :-) ) . Nie ma żadnego problemu u mnie z szybkim przemieszczaniem i zmianą pozycji . Póki co jestem sprawna :-) . Zazwyczaj tez jestem blisko dzieci bo są małe wiec duży zoom mi nie potrzebny .
Problem jest taki , ze nie wiem , który mi będzie bardziej przydatny do robienia zdjęc dzieciom . Laik jestem kompletny . Przeciez to widac !!! Na poczatku myślałm o stałoogniskowej bo mam kita , ale teraz to już sama nie wiem czy bardziej do robienia zdjęć ruchliwym dzieciom przydałby się z zoomem czy staloogniskowy . Dlatego zwracam się do was o pomoc . Wiem co chce fotografowac ale zupełnie nie umiem sie wypowiedzieć - czym . Nie stać mnie na kupno - kilku obiektywów wiec musze wybrać najbardziej optymalne rozwiazanie . :-)
Do dzieci też miałem ten dylemat.. skończyło się na wzięciu na raty 24-105.. ostre i szybkie szkiełko.. niestety w Twoim budżecie się nie mieści.. w granicach budżetu (no, może trochę ponad) to bym kupił Tamrona 28-75/2.8 - za te pieniądze to porządne szkło.. zapytaj o nie twojego forumowego imiennika Cichego - sprzedaje te szkiełka od paru lat i jest zaufanym sprzedawcą..
Tylko że ten Tamron bynajmniej szybkiego AF nie ma :)
No to bez sensu . Tym bardziej przy dzieciach
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To może faktycznie najtańszy stałoogniskowy 50 mm 1.8f i do tego 75-300 4.0-5.6. ? Co o tym myślicie ? W budżecie bym sie mniej więcej zmieściła , miałabym dwa obiektywy o różnych parametrach i do różnych przeznaczeń . Wiem , ze ten 50 mm 1.8 nadaje się do portretów natomiast czy wykorzystam 75-300 do fotografii dzieciaków ?
tyle że za 1000 zł to wielkiego wyboru nie ma.. jak jest jasno to nie jest najgorzej z tym tamronem.. ze stałek to jeszcze 50/1.4 ale będzie za wąsko trochę na kropie.. ja do swoich małych szarpnąłem się i na raty kupiłem 24-105 - i ten do dzieci jest spoko.. 17-55 jest też duużo droższy, sigmy w ogóle nie biorę pod uwagę bo to badziewie w tym zakresie cenowym
Co myślicie o :
50 mm 1.8 f i o
75-300 4.0-5.6
Przydadzą się takie dwa do focenia dzieci czy nie bo jak ten tomaron ma do kitu ostrość to najfajniejsze chwile uleca jak z bicza strzelił a ja nadal będę ostrzyć :-)
Zacznij od 50/1,8, resztę pieniędzy włóż do skarbonki i oszczędzaj dalej. Jak spodoba Ci się zabawa ze stałką, to w skarbonce może już się uzbiera na 85/1,8? :). Zoom 75-300 wydaje mi sie mało przydatny do Twoich potrzeb.
Co myślicie o :
75-300 4.0-5.6
Jeżeli już zdecydowała byś się na obiektyw typu zoom z tego przedziału ogniskowych to zamiast w/w polecał bym EF 70-210 f/3.5-4.5. Co prawda zakres ogniskowej jest mniejszy jednakże pod względem jakości (zarówno wykonania jak i odwzorowania obrazu) oraz funkcjonalności jest bez porównania lepszy od EF 75-300 f/4.0-5.6. Cena tego modelu na aukcjach Allegro oscyluje w granicach 600-700 zł.
a 75-300 ok 500, za 700 masz nowy. A wesja III tego szkla z USM na prawde robi robote
Właśnie ostatnio zobaczyłem AF tamrona 17-50 na youtube co prawda straszne brzęczy ale wygląda na bardzo szybkiego w porównaniu do KIT'a canona. Myślę, że ludzie ktorzy fotografuja amatorsko sa odstraszeni od tamrona przez bardziej profesjonalnych a przynajmniej zarabiajacych na fotografii kolegów. Mnie odstraszyli :D:D:D Ale po tym filmikach sam nie wiem co mam mysleć.
Wstawiam linka !!!!!! Kliknijcie i zobaczcie sobie Ci, którzy nie widzieli tamrona w akcji :)
Tami 17-50... (http://www.youtube.com/watch?v=2BuXfRQ-4os)
Tami 17-50 vs KIT vs 50mm /1.8 (http://www.youtube.com/watch?v=Dl6NY4tFcG0)
Dźwięk napędu AF Tamrona przypomina dźwięk wkrętarki akumulatorowej.
hmm albo ten Tamron 17-55 jest dużo szybszy niż 28-75 albo na 40d czy 30d (bo chyba którymś z tych aparatów był robiony ten "test") Tamrony działają znacznie szybciej niż na 350D
hmm albo ten Tamron 17-55 jest dużo szybszy niż 28-75 albo na 40d czy 30d (bo chyba którymś z tych aparatów był robiony ten "test") Tamrony działają znacznie szybciej niż na 350D
To jest bardzo prawdopodobne tam na jednym filmiku widać, że test był na 400d. Czy rzeczywiście jest o tyle lepiej nie wiem ale ponoć 400D ma lepszy autofokus niż 350D.
Miałem 28-75 teraz mam 17-50 i jednak 17-50 według mnie jest szybszy (puszka 400D)
no to się wyjaśniło, Tamron 17-50 :) jest trochę szybszy od 28-75, ale znowu chyba głośniejszy :)
Kochani !
Póki co wybrałam 50 mm 1.8 f . Zobaczę jak mi się to podoba bo nie miałam w ręku i nie wiem co można oczekiwać po tym szkle . Z całą pewnością się przyda . Potem zobaczę czego mi nadal brakuje i wtedy znowu o pomoc poproszę . Dziekuję za życzliwość i że tak głośno na mnie nie krzyczeliście :-) . Pozdrawiam .
z jakości będziesz zadowolona.. z szybkości autofokusa nie - to bardzo wolne szkło niestety, do małych dzieci się nie bardzo nada..
wpisz sobie w profil miejsce zamieszkania to może w twojej okolicy znajdzie się ktoś kto ma interesujące szkło i przed zakupem pożyczy do wypróbowania bo jak kupisz to potem sprzedaje się niestety ze stratą..
50/1.8 to dobry wybór. Natomiast Tamron 28-75/2.8 jest bardzo fajnym szkłem a jedyną wadą jest wolniejszy AF ale coś za coś. Według mnie to bardzo dobre szkło. O 17-50 nie wypowiadam się bo nigdy go nie miałem.
24-105/4L rewelacja ale cena znacznie poza zaplanowanym budżetem jednak szkło warte jest grzechu.
marekk_ok
09-08-2008, 21:50
Dla focenia dzieci wazny jest AF, szybki i pewny. Inaczej duzo fotek pojdzie do kosza. 50 1.8 mialem - za te cene to niezle szkielko, ale jego AF do focenia poruszajacych sie dzieci to bedzie "wyzwanie". Trudno bedzie w tym budzecie zaproponowac jakies super rozwiazanie. Dla ciasnych ujec dobry wybor to 85 1.8 (szybki i celny AF) - niestety troche drozszy.
no nie wiem czy ten tamron ma wolniejszy AF niż 50/1.8
Dzizas ! Ja chyba pomylona jakaś jestem . Wygrzebałam na ten 24-105 4L ale czy ja aby napewno dobrze robię ????? Czy to najlepszy obiektyw do focecia dzieci ? czy można z tego obiektywu wyciągnąć też " ala" portretówki , jak wyglada jego GO ? Dzizas !!!! Ja napewno pomylona jestem ale co tam . Raz się żyje i co z tego życia sie ma jak nie obiektyw 24-105 4L :-)
24-105/4L to świetny wybór, masz bardzo dobry AF dzięki USM, masz IS co pozwoli Tobie na wydłużenie czasów ekspozycji. Dzięki długiej ogniskowej spokojnie zrobisz portretowe ujęcia. Masz rację raz się żyje i coś trzeba mieć z tego życia np. przyjemność fotografowania.
marekk_ok
10-08-2008, 10:43
Dzizas ! Ja chyba pomylona jakaś jestem . Wygrzebałam na ten 24-105 4L ale czy ja aby napewno dobrze robię ????? Czy to najlepszy obiektyw do focecia dzieci ? czy można z tego obiektywu wyciągnąć też " ala" portretówki , jak wyglada jego GO ? Dzizas !!!! Ja napewno pomylona jestem ale co tam . Raz się żyje i co z tego życia sie ma jak nie obiektyw 24-105 4L :-)
Nie bedziesz z pewnoscia zalowac tej decyzji.:-)
U mnie to szklo przy foceniu dzieci bardzo dobrze sie spisuje.
Z pewnoscia gdyby mial ten obiektyw swiatlo 2.8 to bylby super super - a tak jest "tylko" super:-)
Słuchajcie ? A 24-105 4L nie jest za ciemny ?
ma IS tez, i nie jest za ceimny, ale na cropa troche wąski...
Ogólnie za wąski ale skoro najpierw proponowano 50 a nawet 75-300 to ten jest naprawdę szeroki
Jak pisałem wcześniej - to było moje pierwsze porządne szkło na 350D - do dzieci (wtedy niecałe 3 i 6 lat) i naprawdę daje radę.. na PW puszczę ci parę przykładów..