PDA

Zobacz pełną wersję : Góry Sowie - proszę o podpowiedzi

tomek1906
09-08-2008, 09:00
Witam wszystkich, wygląda na to że pora i mojego urlopu się zbliża :) Wybór za podpowiedziami kumpla z pracy padł na góry sowie, nocleg w miejscowości Walim.
Jeśli ktoś z Was był, proszę o sugestie dot. miejsc wartych odwiedzenia. Chciałbym codziennie rano odbyć jakąś sesyjkę, będę tam przez tydzień.

canis_lupus
09-08-2008, 09:17
Teplicko-Adrszpaskie Skały znane u nas pod nazwą Skalne Miasto (Czechy).

MacGyver
09-08-2008, 10:36
- droga z Walimia do Rościszowa - kilka ładnych pejzażyków, w okolicach szczytu niżej tylko las
- zalew w Zagórzu Śląskim: malownicze skaliste wysokie brzegi
- szlak Turystyczny z Rzeczki na Wielką Sowę - w okolicach szczytu ciekawa szata roślinna, niżej ładne panoramki
- sztolnie Walimskie - bardziej do zwiedzania niż do focenia ale spróbować można
- Zamek Grodno
- forty w Srebrnej Górze

tomek1906
09-08-2008, 13:17
to się zapowiada bardzo ciekawie :) dzięki

akustyk
09-08-2008, 15:31
Dzial Marcinkowej. a dokladniej, to przejsc sie z buta spod Zalewu (tamy na Bystrzycy) do Przeleczy Walimskiej, a potem na Sowe.

piekne tereny, zwlaszcza latem i na jesien

terminator
09-08-2008, 20:46
Są jeszcze ruiny starej fabryki lnu w Walimiu. Zerknij w dziale Plenery "Wałbrzych i okolice".

tomek1906
07-09-2008, 11:18
no i po wakacjach ...
dziękuję wszystkim za podpowiedzi z tym wątku, z większości skorzystałem :)
dla potomnych, gdyby ktoś wybierał się w tamte tereny :

http://www.szafran.webd.pl/thumbnails.php?album=74

zajawkowe zdjęcia z :

Fabryki Lnu w Walimiu
Rzeczki
Wielkiej Sowy
Gór Stołowych
Książa
Grodna
Sztolni w Rzeczce, Osówce, Włodarzu

ja ze swojej strony polecam,

fotokor1
07-09-2008, 14:58
bardzo przyjemne zdjęcia a 25 wywiera duuużżże wrażenie
pozdrawiam

tomek1906
07-09-2008, 17:00
bo to duża armata była :)

Sergiusz
26-09-2008, 19:45
Ten zamek od magazynu to Ratno Dolne. Dawna posiadłość rycerska i z moich wiadomości z przed 2 lat w prywatnych rękach. Zawsze jak jestem w okolicy to tam zaglądam. Jest bardzo urokliwy ale niestety popada w coraz większą ruinę. Był też podpalony.

tomek1906
27-09-2008, 09:52
Dzięki Sergiusz, nie mogłem go namierzyć :) !!!

Sergiusz
27-09-2008, 14:54
Ja na początku poznawania tego rejonu jako źródła korzystałem z książek niejakiej Pani Lamparskiej. Z kilku różniących się wydań można dość dobrze poznać historię i teraźniejszość większości obiektów na tym terenie. Część z zawartych w książkach informacji może być nieaktualne bo opisywany obiekt mógł popaść w jeszcze większą ruinę lub jak na szczęście się zdarza czasami, przejść w ręce prywatne i stoi prawie jak nowy.

Drugim źródłem moich informacji był przewodnik z Pałacu w Kamieniu Ząbkowickim http://www.polskieszlaki.pl/galeria/kamieniec-zabkowicki.html , który nie tylko recytuje z pamięci ale też odpowiada i to wyczerpująco na zadane pytania. Drugim takim miejscem jest Ścinawka w, której znajduje się najmniejsza budowla obronna średniowiecznej europy. Z szosy wygląda jak waląca się stodoła dlatego mało kto tam zagląda. A nie powiem jest co pooglądać i posłuchać osoby oprowadzającej po obiekcie prawdziwego miłośnika tamtych terenów:http://www.palacsarny.pactor.net/sarny_site/strony/kapitan1.htm Oczywiście coś mogło się zmienić. Zawsze w pobliżu takich miejsc mieszkają jacyś ludzie i warto zasięgnąć języka. Pragnienie na napoje poprawiające nastrój jest tam wysokie i parę złotych ( okolice 10zł ) rozwiązuje nie tylko języki ale znajdują się też klucze od interesujących obiektów. Nie powiem w ten sposób sporo „zwiedziłem” w tamtej okolicy.

Tak na marginesie: Bardzo fajne zdjęcia z podziemi w Walimiu. Ale same podziemia i tajemne okolice są chyba bardziej interesujące w Osówce.

Pozdrawiam!

tomek1906
27-09-2008, 20:38
zacząłem szperać po necie, szukając informacji o tych górach i ich tajemnicach. tu się jeszcze wiele ciekawych tematów może pojawić ...