Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Chiny / Pekin ??? ceny???

tom170
09-08-2008, 01:34
Witam.
Mój kolega wybiera się do chin za chyba 2tygodnie i myślę jakie tam mogą być ceny... Nie umiem znaleźć żadnego sklepu albo czegoś żeby sprawdzić ile tam kosztuje taka sigma 10-20mm lub canon 10-22mm.

Mam kilka pytań bo gdyby się zdecydował kupić mi go tam i przywieźć (bez cła??? jest to możliwe bo z moze sie juz nie oplacic)

1. Jest się czego obawiać jeśli chodzi o podróbki ???
2. Jak wygląda sprawa z cłem gwarancją ???
3. O ile taniej może być niż w polsce np taka sigma na allegro sprowadzana z honkongu czy skąś kosztuje 1510zł z polskiej dystrybucji 1700-1800zł a jednak Ci, którzy sprowadzają też muszą na tym zarobić a ja miałbym gratiś przewóz lub za jakąś drobną opłatą. Bo jeśli będzie to poł ceny polskiej to wziąłbym canona :)
4. Na co należy zwracać uwagę??? Należy się obawiać AF sigmy z HSM ???
Ponieważ on nie ma lustrzanki i nie zna się za dobrze na aparatach to czy go poprostu nie wpuszcza w maliny przebiegli chińczycy.

PS. mówił, że może będzie w hongkongu gdzie lepiej kupić???

wojkij
09-08-2008, 02:00
w hongkongu bedzie najtaniej - przykladowe ceny masz na brytyjskim ebayu ;)

tom170
09-08-2008, 02:11
w hongkongu bedzie najtaniej - przykladowe ceny masz na brytyjskim ebayu ;)

A co jesli chodzi o orginalnosc sprzetu? Transport? Cło? Ryzyko AF w sigmie? :)
Bo jak sigma nowka będzie w przeliczeniu po 1000zł to chyba nie ma co myslec tylko brac ?
Zresztą w niemczech w porównywarce cen patrzyłem to sigma 10-20 przy kursie 3.25 x 440 EUR wyjdzie 1430zł więc taniej niż w PL na allegro.

wojkij
09-08-2008, 15:57
Co rozumiesz przez orginalnosc? To nie markowe buty - obiektywy podrabia sie tylko w snach marketingowcow sigmy.

Clo i transport jak z kazdego innego kraju z poza ue - jesli juz wezma na trzepanke to trzeba mowic sprzet jest wlasny kupiony w kraju - jedyny minus ze trzeba miec jeszcze body do tego by bajka byla wiarygodna.

Ryzyko dupnietego af spore - koszt kalibracji pewnie z 200zl wiec sam sobie odpowiedz czy sie oplaca.

tom170
09-08-2008, 16:07
Co rozumiesz przez orginalnosc? To nie markowe buty - obiektywy podrabia sie tylko w snach marketingowcow sigmy.

Clo i transport jak z kazdego innego kraju z poza ue - jesli juz wezma na trzepanke to trzeba mowic sprzet jest wlasny kupiony w kraju - jedyny minus ze trzeba miec jeszcze body do tego by bajka byla wiarygodna.

Ryzyko dupnietego af spore - koszt kalibracji pewnie z 200zl wiec sam sobie odpowiedz czy sie oplaca.

No to może się przestać opłacać głównie przez cło... bo tą kalibracje dałoby się znieść. Ale to bardzo szerokokątny obiektyw nawet gdyby sie minimalnie mylil to obraz przy np 20mm i f/5.6 to powinien być ostry :-/

Picia
09-08-2008, 16:15
kup canona 10-22. przy nim raczej nie bedziesz mial broblemow z bf/ff. a jesli chodzi o clo to za duzo myslisz. jezeli twoj kumpel obiektyw wlozy do torby (co prawda bez kartonu) to obiektyw powinienes miec bez cla.

tom170
09-08-2008, 17:52
kup canona 10-22. przy nim raczej nie bedziesz mial broblemow z bf/ff. a jesli chodzi o clo to za duzo myslisz. jezeli twoj kumpel obiektyw wlozy do torby (co prawda bez kartonu) to obiektyw powinienes miec bez cla.

No zalezy ile bedzie kosztować... Jeśli połowa polskiej ceny to czy 900za sigme czy 1100za canona to wole juz canona :) No i czy podejmie decyzje zeby mi przywieźć.

Czyli rzeczywiście nie zdarzają się podróbki obiektywów pod orginalnymi nazwami ??? Tylko ludzie z SIGMA-PRO-CENTRUM wszystko z poza ich dystrybucji posadzaja o podróby??? Owszem jesli obiektyw jest w stanie idealnym i ktos daje tylko rok gwarancji a w PL sigmy EX maja minimum 3lata to jest troche podejrzane :)

Filla Kris
09-08-2008, 18:42
Bylem w chinach i gdzie moglem to rozgladalem sie za cenami. Sprzet markowy kompletnie sie nie oplaca wychodzi tak samo jak u nas a nawet jeszcze drozej. oplaca sie kupic jakies pokrowce, torby na sprzet (przypuszczam sa to wlasnie podrobki szyte u nich). Jesli juz zakupy to tylko w Honkogu.
pozdrawiam
kris

Krasuski
18-08-2008, 11:09
Potwierdzam słowa Filla Kris. W samym Szanghaju ceny są kosmicznie wysokie.