Zobacz pełną wersję : Jak uzyskać takie kolory?
Shark-uk
08-08-2008, 16:12
Po pierwsze szukałem na forum ale nieznalazlem rozwiazania a te ktore były niedały takiego efektu jak chce.
Zobaczcie na tej stronie http://imagesbyhelen.com/index2.php
Np w galerii "Little Girls" wiekszość kolorowych zdjęć ma bardzo jasne a zarazem bardzo nasycone/żywe kolory.
Może ktoś mi pomóc i wytłumaczyć jak takie coś osiągnąć ?
Z góry dzieki.
Hmm, dobre szklo dobre swiatlo i zabawa w PS-ie z kolorami, tak na moj gust, no ale ja sie dopiero ucze ;-) Pozatym wesc pod uwage kolor tla przy kazdym zdjeciu ;-) To tez ma wplyw na odbior zdjec ;-)
Shark-uk
08-08-2008, 16:31
Własnie chodzi mi o tą "zabawe" w PS lub w LR bo podejżewam że od odpowiedniego wywołanie RAWa trzeba zacząć .
ps: http://www.sarahsmithphotography.com/index2.php
tutaj jest tło biale a zdjecia mają takie same kolory, galeria ślubna np.
Nie wiem czy Cie nie wprowadze w blad ale podobne efekty w acr/lightroom wychodza przy mocnym podciagnieciu ekspozycji lub "fill lights", obcieciu swiatel ktore wchodza w przepalenia(recovery, krzywymi albo poziomami), lekkim wzmocnieniu czerni(blacks) i wzmocnieniu kontrastu(krzywymi albo suwakiem).
Przepraszam jesli nie o to chodzilo.
gunia1990
08-08-2008, 22:33
o, dzięki wojkij, sama byłam ciekawa w jaki sposób mozna to zrobić w lr :)
Kalinie trzeba dziekowac bo gdzies kiedys puscila w swiat kilka wskazowek odnosnie takiej obrobki - jak tak dalej pojdzie to za jakis czas pomnik Jej bedzie trzeba wybudowac chyba ;)
No ale tak czy inaczej polecam sie na przyszlosc :mrgreen:
Shark-uk
09-08-2008, 00:37
Wielkie dzięki musze popracować nad proporcjami ale to chyba to o co mi chodzi :))
Foto-g-Raf-ał
10-08-2008, 14:08
A czy ktoś pomyślał o tym, czy to czasem nie jest średni format??
Niby jesteśmy w erze cyfrowej, ale ludzie nadal robią zdjęcia na kliszach.
hekselman
10-08-2008, 14:57
Tak naprawdę - wiele dróg prowadzi do celu. I dziwi mnie że ktoś (z całym szacunkiem dla pytającego) chce r e c e p t y zamiast satysfakcji z własnych osiągnięć.
Masz świadomość że pytasz: ktoś coś fajnie wymyślił a mnie nie chce się samemu do tego dojść.Nie chcę tracić czasu na własne poszukiwanie - chcę mieć efekt bez wysiłku.
Powoli godzę się z tym że "na chama" zrzyna się pomysły na zdjęcie ale żeby jeszcze do tego dopisać recepty techniczne?
Może poszukaj wśród dostępnych, płatnych "plug-in"ów do softu?
"O tempora o mores...." - jak mawiali starożytni rzymianie.
Masz świadomość że pytasz: ktoś coś fajnie wymyślił a mnie nie chce się samemu do tego dojść.
A czy Ty masz świadomość, że wcale nie wiesz czy tak akurat jest? Wcale nie
jest powiedziane, że nie próbował do tego dojść, i wcale nie jest powiedziane,
że autorka galerii coś "fajnie wymyśliła". To nie jest wcale jakiś nowy styl. Istnieje
od lat i akurat mało prawdopodobne jest, że autorka sama nie miała w tym
pomocy, lub chociażby inspiracji z innego źródła.
CTRL+U, srodkowy pasek na +30
CTRL+U, srodkowy pasek na +30
Nie bądź śmieszny. To wymaga o wiele więcej finezji.
A czy ktoś pomyślał o tym, czy to czasem nie jest średni format??
Niby jesteśmy w erze cyfrowej, ale ludzie nadal robią zdjęcia na kliszach.
To nie jest średni format. Ta pani robi zdjęcia Nikonem D200. Przejdź na jej blog i tam sprawdź w exifie któregokolwiek zdjęcia.
http://www.martapotoczek.com/photoshop_actions.php?lang=pl
Zajrzyj tu i wszystkiego sie dowiesz.
Kalinie trzeba dziekowac bo gdzies kiedys puscila w swiat kilka wskazowek odnosnie takiej obrobki - jak tak dalej pojdzie to za jakis czas pomnik Jej bedzie trzeba wybudowac chyba ;)
A ma ktoś może linka do tego "świata"? Bo chętnie bym przeczytał :)
Co do dobrej woli Kaliny... faktycznie, możnaby o niej długo pisać. Pomaga nawet konkurencji (choć, rzecz jasna, nieudolnej konkurencji) i generalnie sprawia wrażenia, jakby nie była rodowitą Polką, na polskiej ziemi chowaną ;)
No to żeby w tej dekadzie jeszcze doczekać się choć wylewki pod fundament;), to powiem, że warto w osobnym wywołaniu rawa zadbać o nasycenie kolorów tła, a w osobnym o kolor skóry i zgrabnie połączyć za pomocą maski i pędzelka.
Co do dobrej woli Kaliny... faktycznie, możnaby o niej długo pisać. Pomaga nawet konkurencji (choć, rzecz jasna, nieudolnej konkurencji)
Wprawdzie się zarumieniłam, ale czuje, że limit komplementów na ten tydzień odebrałam - i mogę spać spokojnie. Ale nie wiem jak ty dasz radę, po tej wtopie z pomaganiem nieudolnej konkurencji :lol:
Shark-uk
15-08-2008, 19:53
Tak naprawdę - wiele dróg prowadzi do celu. I dziwi mnie że ktoś (z całym szacunkiem dla pytającego) chce r e c e p t y zamiast satysfakcji z własnych osiągnięć.
Masz świadomość że pytasz: ktoś coś fajnie wymyślił a mnie nie chce się samemu do tego dojść.Nie chcę tracić czasu na własne poszukiwanie - chcę mieć efekt bez wysiłku.
Powoli godzę się z tym że "na chama" zrzyna się pomysły na zdjęcie ale żeby jeszcze do tego dopisać recepty techniczne?
Może poszukaj wśród dostępnych, płatnych "plug-in"ów do softu?
"O tempora o mores...." - jak mawiali starożytni rzymianie.
A czy to niby mialo cos wnosic do dyskusji??
Bez obrazy ale dla mnie to nastepna wypowiedz jakiegos nadgorliwca nabijajacego sobie posty.
A reszcie dziekuje za pomoc, Kalina juz wlasnie sam zaczalem kabinowac z dwoma wywolaniami rawa :) Ale jeszcze wody uplynie zanim efekty beda mi sie podobac :)
A reszcie dziekuje za pomoc, Kalina juz wlasnie sam zaczalem kabinowac z dwoma wywolaniami rawa :)
A możesz bliżej opisać swój proces kabinowania? Czemu wołasz rawy w kabinie? I co to za kabina? Toaletowa czy jaka? :twisted:
A możesz bliżej opisać swój proces kabinowania? Czemu wołasz rawy w kabinie? I co to za kabina? Toaletowa czy jaka? :twisted:
co się zawsze uśmieje z Twoich komentarzy ... to tylko ja wiem . :lol:
nie wiem jak ty dasz radę, po tej wtopie z pomaganiem nieudolnej konkurencji :lol:
Ja przez "nieudolną" miałem na myśli siebie samego, broń Kaduku kogokolwiek innego :)
Natomiast chciałbym uprzejmie ponowić prośbę o podlinkowanie tego:
Shark-uk
23-08-2008, 09:29
Zobacz bystrzaku ze nie mam polskich znakow :cool:
A procesu narazie nie mam jak opisac bo nie wypracowalem jeszcze nieczego konkretnego (zadnej reguly) wiec testuje rozne ustawienia.
piotrusb
23-08-2008, 09:48
Zobacz bystrzaku ze nie mam polskich znakow 8)
Ale polskie znaki nie są potrzebne do napisania słowa "kombinowania" ;) EOT
Zobacz bystrzaku ze nie mam polskich znakow :cool:
A procesu narazie nie mam jak opisac bo nie wypracowalem jeszcze nieczego konkretnego (zadnej reguly) wiec testuje rozne ustawienia.:mrgreen:
Pół roku za granicą zapomina się języka...;)
:mrgreen:
Pół roku za granicą zapomina się języka...;)
Oy bes pszesady ;)
Shark-uk
23-08-2008, 19:34
jakie pol, wczoraj wyjechalem.
jakie pol, wczoraj wyjechalem.
No to juz znasz różnicę między "kombinowanie" a "kąbinowanie" :roll: .
Daj znać jak będzie można przeczyścić wątek.
Ja proponuję już wyczyścić :)
I mam pytanie... Czy istnieją jakieś inne drogi do uzyskania takich kolorów? Już z godzinę próbuję ale nic nie wychodzi tak jak tą metodą opisaną na 1szej stronie... Tak z ciekawości pytam ;)
Janusz Body
29-08-2008, 20:40
... Już z godzinę próbuję ale nic nie wychodzi....
Cierpliwości. Większość tych ludzi dochodziła to tego latami a Ty chcesz w godzinę. Albo kup "gotowce" (Art Mag dał Ci linka) albo poćwicz trochę.
Nie szukam gotowca... Szukam podpowiedzi jakich narzędzi użyć żeby uzyskać podobny efekt... Na pewno się ktoś życzliwy i podzieli się chętnie swoją wiedzą... ;)
Shark-uk
31-08-2008, 19:12
Ja sie juz wsumie dowiedzialem co i jak i za to dziekuje do reszty dochodze sam a wiec mozna czyścić temat.