Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Brytyjczycy mają kłopoty ze swymi kamerami foto

m_o_b_y
08-08-2008, 15:23
Według najnowszych badań, Brytyjczycy mają kłopoty z nowoczesną techniką stworzoną aby im ułatwiać życie.
Na pierwszym miejscu, wśród kłopotliwych gadżetów, wymieniają swoje aparaty foto.
Instrukcje obsługi czytają bardzo niechętnie.
Prawie połowa z nich w ogóle nie czyta instrukcji obsługi, a wśród posiadaczy aparatów - co siódmy. :mrgreen:

"Here’s the full list of things we find complicated:

1. Digital Camera - 26%
2. GPS navigation - 21%
3. Mobile phone - 19%
4. Washing machine - 18%
5. Camcorder - 17%
6. DVD player - 15%
7. Games console - 13%
8. TV remote control - 13%
9. MP3 player - 13%
10. Microwave - 12%
11. Computer - 12%
12. Digital photo frame - 12%
13. Scanner - 11%
14. Laptop - 10%
15. Television - 10%
16. Modem - 10%
17. Oven - 9%
18. Printer - 9%
19. Answer machine - 9%
20. Freeview box - 8%
21. Broadband - 8%
22. Sky - 8%
23. Dishwasher - 7%
24. Digital TV - 7%
25. Hi Fi system - 7%
26. Tumble dryer - 6%
27. Iron - 6%
28. Telephone - 6%
29. Clock Radio - 5%
30. Smoke alarm - 5%
31. Electric timer - 5%
32. Smoothie maker - 5%
33. Alarm clock - 4%
34. Blender - 4%
...

…and how many people bother to read the manuals for these items:

1. I don't read manuals - 46%
2. Mobile phone - 19%
3. Washing machine - 17%
4. Television - 16%
5. Digital Camera - 14%
6. Microwave - 11%
7. Oven - 10%
8. DVD player - 10%
9. MP3 player - 9%
10. Laptop - 9%
11. Computer - 8%
12. Printer - 8%
13. TV remote control - 8%
14. Broadband - 8%
15. Telephone - 7%
16. Tumble dryer - 6%
17. Iron - 6%
18. GPS navigation - 6%
19. Camcorder - 6%
20. Dishwasher - 6%"
...

Ciekawe jakie wyniki przyniosłyby podobne badania przeprowadzone w Polsce.:mrgreen:

basala
08-08-2008, 19:37
Ja też nie czytam instrukcji obsługi urządzeń RTV/AGD itp. Po prostu ich nie rozumiem. I wcale sie tego nie wstydzę.:mrgreen: Gdybym to robił (czytał instrukcje, nie wstydził się;)), lodówka, pralka, TV i DVD stałyby w moim mieszkaniu do dziś nieużywane.:mrgreen: Z instrukcjami jest tak, że oczywistości opisywane są na kilku stronach, a sprawy naprawdę trudne zbywane są lakonicznymi informacjami. Jedyna instrukcja, którą studiuję, to ta, i tu bez kokieterii, od 40D. Ale robię to pod presją tego, co piszą użytkownicy niniejszego forum:p

Vitez
08-08-2008, 21:21
Jedyna instrukcja, którą studiuję, to ta, i tu bez kokieterii, od 40D. Ale robię to pod presją tego, co piszą użytkownicy niniejszego forum:p

I dobrze bo niedługo zaczniemy banować za pytania "Problem z 40D - tylko 6 zdjęć w buforze/nie ma iso 100" :p . :twisted:

basala
08-08-2008, 22:18
Brytole nie tylko nie kumają instrukcji obsługi wielu urządzeń codziennego użytku, ale tez mają problem z przyswojeniem sobie wiedzy w kilku innych dziedzinach życia. Chyba idą w kierunku przeciętnego Amerykanina.:grin: W sumie to nie wiem, co oni robią tak na co dzień (oj trudno było ustalić czy łącznie, czy osobno:mrgreen:). Zmywaki, budowy i stanowiska w Tesco opanowali Polacy, branżę IT Hindusi, to co pozostało autochtonom? Już wiem! Premiership!:mrgreen:

I dobrze bo niedługo zaczniemy banować za pytania "Problem z 40D - tylko 6 zdjęć w buforze/nie ma iso 100" :p . :twisted: No właśnie... Co zrobić, żeby mój aparat robił zdjęcia zgodne z ISO 9001?::p;)

m_o_b_y
08-08-2008, 23:37
Prawdę mówiąc trudno zrozumieć, jak Brytyjczycy mogą używać DSLR , skoro co siódmy z nich czyta instrukcję ???
Dosyć prawdopodobne wyjaśnienie polega na tym, że większość użytkowników DSLR używa głównie opcji P & S. :mrgreen:
Pozdrówka

P.S.
Zapomniałem podać źródło cytowanej informacji.
To jest strona dpreview.
m.

Viqy
09-08-2008, 11:17
"... kamerami foto" - a co to takiego ? :)

Siedzę sobie przed mój display, stukam w keyboard mojego personalnego computera i zastanawiam się, czy to co leży na mój desktop to kamera foto, czy po prostu aparat fotograficzny ...

m_o_b_y
10-08-2008, 21:12
"... kamerami foto" - a co to takiego ? :)

Siedzę sobie przed mój display, stukam w keyboard mojego personalnego computera i zastanawiam się, czy to co leży na mój desktop to kamera foto, czy po prostu aparat fotograficzny ...

"Camera" - to po prostu anglojęzyczne określenie na "aparat fotograficzny", którego użyłem w związku z cytowanym tekstem.
W języku polskim słowo "aparat" może oznaczać wiele różnych urządzeń.
Pozdrówka

unicorn78
23-08-2008, 01:53
Hmmm... to niestety prawda, tu od wszystkiego mają "inżynierów" problem z uszczelką w kranie; są dwie opcje wymieniamy kran albo wzywamy "inżyniera" w UK a konkretnie w Anglii (bo np. Walijczycy są bardziej pracowitym a tym samym rozgarniętym narodem) inżynierem zostajesz wtedy kiedy umiesz coś czego nie umieją inni i wcale nie rozchodzi się tu o jakieś wyspecjalizowane umiejętności, przykład z uszczelką jest znakomity, na określenie ich "bystrości umysłu" Mógłbym tu wykład napisać podparty przykładami o ich "możliwościach", ale to nie to forum;-)