Zobacz pełną wersję : 540EZ ->550EX
Poradźcie znawcy :wink: jakie są rużnice między tymi lampami liczba przewodnia znikomo się rużni a jak jest z pomiarem światła co zadecydowało o wypuszczeniu przez Firmę Canon tych dwóch lamp - jako laik z dziedziny lamp błyskowych nie mam większego pojęcia -dlatego proszę o podpowiedz i pomoc w wyborze... :-?
Jurek Plieth
08-06-2005, 13:21
jakie są rużnice między tymi lampami
EZ nie działa prawidłowo z cyfrakami :(
Poradźcie znawcy :wink: jakie są rużnice między tymi lampami liczba przewodnia znikomo się rużni a jak jest z pomiarem światła co zadecydowało o wypuszczeniu przez Firmę Canon tych dwóch lamp - jako laik z dziedziny lamp błyskowych nie mam większego pojęcia -dlatego proszę o podpowiedz i pomoc w wyborze... :-?
Zasadnicza to taka że 550EX obsługuje E-TTL a 540 EZ nie.
540 jest starsza i nie obsługuje E-TTla tylko starszy A-TTL. A ponieważ cyfrowe Canony działają tlko w E-TTLu....
Jeśli masz analoga to 540 będzie działać. Ale i tak jej nie polecam - jak będziesz chciał kupić cyfrę to dodatkowym wydatkiem stanie się wymiana lapmy. Jeśli chcesz kupić taniej lampę o dużej liczbie przewodniej to Metz 54MZ3/MZ4. LP 54, palnik zoomuje sie od 24-105 (z wbudowanym dyfuzorem od 20) Jest E-TTL, głowica kręcona we wszystkie kierunki. Po za tym bajery w rodzaju błysku stroboskopowego i modelujacego. Tryb M z zmniejszeniem błysku do 1/256 pełnego. No i drugi palnik (!), rzecz której nie spotkasz w żadnej lampie Canona.
Właściwie obecnie mam tylko anlaoga - lecz nie prędko mam zamiar się przesiąść na jakąś cyfre, ale z powyższych postów wnioskuję że METZ 54MZ3 lub MZ4 raczej bardziej sie opłaca z powodów kompatybliności z cyfrowym body a ze względów funkcjonalności?
POZDRAWIAM DZIEKUJE ZA PODPOWIEDZI
Ze względów funkcjonalności wybrałem ją zamiast oryginalnego flasha Canona - cena podobna do 420EX a funkcjonalność i LP na poziomie 550EX. Poza brakiem wspomagania dla bocznych punktów AF (dla mnie akurat sprawa drugorzędna) i mniejszymi możliwościami jeśli chodzi o współpracę kilku lamp.
Ale za to drugi palnik i możliwość współpracy z innymi systemami (po dokupieniu kostki)
moja 300ez w ogole nie chciala blysnac z cyfrakiem
moja 300ez w ogole nie chciala blysnac z cyfrakiem
Nic dziwnego - jak wynika z tego wątku nie ma prawa :mrgreen: