PDA

Zobacz pełną wersję : Dlaczego grip do 5D tyle kosztuje?

Jedrula
07-08-2008, 23:35
Witam,

Od jakiegoś czasu poszukuję grip'a do Canona 5D, zwanego dalej BG-E4.

Patrzę po cenach i mając na uwadze budowę tego jakże skomplikowanego urządzenia zastanawiam się, DLACZEGO do 5D grip kosztuje prawie dwa razy więcej od gripa np. do 30D, o eosach z serii XXXD nie wspomnę.

Ja rozumiem, że trzeba się nachapać itd. ale czym się te akcesoria od siebie różnią, oprócz samą dedykacją?

P.S. Nie wspomnę już o "chamówach" w stylu "przesuniemy miejsce montażu (śrubki) o centymetr co uniemożliwi używanie starszych gripów!"

P.S. 2 Wiem doskonale dlaczego tak jest a niniejszy wątek jest jedynie owocem mojej własnej, prywatnej choć delikatnej frustracji ;)

a może zacznie się w ten sposób całkiem ciekawa dyskusja?

pozdrawiam,
Jędrek

zanussi
07-08-2008, 23:53
cena gripu wprost proporcjonlna do ceny aparatu z niem kompatybilnego. na resztę pytań prosze do wróżki. ona odpowie.

Jedrula
08-08-2008, 00:07
zanussi wróżka mieszka u mnie w bloku, ale nie chce pomóc :(

co do wprost proporcjonalności - nie przekonuje mnie to choć wiadomo, dlaczego tak jest.

marekk_ok
08-08-2008, 00:14
Zasade tej "proporcjonalnosci" stosuje wiekszosc producentow nie tylko w branzy foto.
Z pewnoscia koszt wyprodukowania gripa do xD czy xxD jest podobny - jednak trafia on do okreslonej "półki/segmentu" na rynku i kosztuje "odpowiednio do tego "obszaru". Tak bylo/jest i chyba bedzie.

wojkij
08-08-2008, 00:25
Na tej samej zasadzie koszt wyprodukowania(pomijajac badania) xD nie jest drastycznie wiekszy od kosztu wyprodukowania xxxD. Czy to znaczy ze jedynki maja byc sprzedawane w cenie trabanta?;) Normalka w branzy elektronicznej, niewazne - Intel, Eizo czy Canon - zarabiac trzeba :mrgreen:

Kolekcjoner
08-08-2008, 01:43
"Czysty biznes czysty zysk". W ogóle ceny gripów są księżycowe ale co powiedzieć na to, że wężyk spustowy do 40D kosztuje 170 zł!!! Nie wiadomo czy śmiać się czy płakać :evil:.

popi
08-08-2008, 09:00
cena wyprodukowania ferrari F360 to ok 110 tys PLN, sprzedawane są każdy wie po ile ....

gietrzy
08-08-2008, 09:05
P.S. Nie wspomnę już o "chamówach" w stylu "przesuniemy miejsce montażu (śrubki) o centymetr co uniemożliwi używanie starszych gripów!"
Welcome to digital photography, sorry about your wallet

a może zacznie się w ten sposób całkiem ciekawa dyskusja?
Masz ciężkiego kloca typu 85L czy telasy kupujesz, nie masz siedzisz cicho.
Koniec dyskusji

Kolaj
08-08-2008, 09:17
W serwisie na Żytniej czyszczenie matrycy jedynek jest dwukrotnie droższe od pozostałych.

gietrzy
08-08-2008, 09:19
W serwisie na Żytniej czyszczenie matrycy jedynek jest dwukrotnie droższe od pozostałych.

Oni zawsze byli mądrzy inaczej

gwozdzt
08-08-2008, 10:33
Wiem doskonale dlaczego tak jest a niniejszy wątek jest jedynie owocem mojej własnej, prywatnej choć delikatnej frustracji ;)
z tego właśnie powodu wątek "przeprowadził sie" do Hydeparku :-)