Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 430EX i dyfuzor

Ibanezq
07-08-2008, 20:00
Kupiłem w/w lampę i dorzucili do niej dyfuzor.
Moje pytanie jest takie: Czy po założeniu tego dyfuzora trzeba robić jakąś korektę błysku czy robić foty na automacie i będzie prawidłowa ekspozycja?

bertold
07-08-2008, 20:26
Jeśli będziesz jej używał w trybie ETTL, to wszystko będzie się działo z
automatu, więc żadnych korekt nie musisz robić.

Ibanezq
07-08-2008, 20:28
Czy ETTL polega na błysku wstępnym? Bo u mnie się świeci na LCD ETTL i instrukcja mówi, że takowy powinien być a nie ma.
Co może być tego przyczyną? Body to 400d.

bertold
07-08-2008, 20:29
Przedbłysk jest, ale Ty go nie widzisz. :)

Ibanezq
07-08-2008, 20:32
Jak to nie widzę? Dlaczego?

bertold
07-08-2008, 20:33
Bo to się dzieje bardzo szybko.

Ibanezq
07-08-2008, 20:38
No ale w instrukcji jest napisane, że ten błysk wstępny jest wyzwalany w połowie naciśnięcia migawki. Zatem powinienem go widzieć.

Bingant
07-08-2008, 20:44
Po pierwsze migawki się nie naciska, no chyba, że tylko raz i już masz ją z głowy;)
Po drugie, jak chcesz zobaczyć przdbłysk lampy, to cyknij jakąś fotkę nie patrząc w wizjer, tak po prostu z kolana.

bertold
07-08-2008, 20:47
No ale w instrukcji jest napisane, że ten błysk wstępny jest wyzwalany w połowie naciśnięcia migawki. Zatem powinienem go widzieć.

Opis ETTL jest w instrukcji w trzech krokach. Zwróć uwagę, że nie w drugim,
w którym jest wciśnięcie spustu do połowy, jest mowa o przedbłysku, tylko
w trzecim, który następuje po wciśnięciu spustu do końca.

Alzail
07-08-2008, 22:14
ustaw czas 1s i wtedy zobaczysz przedbłysk...

Ibanezq
07-08-2008, 22:23
Ale nawet bez tego.
Błysk widać przez wizjer jak wali jeszcze przed podniesieniem lustra :)

arturs
07-08-2008, 22:57
Kupiłem w/w lampę i dorzucili do niej dyfuzor.
Moje pytanie jest takie: Czy po założeniu tego dyfuzora trzeba robić jakąś korektę błysku czy robić foty na automacie i będzie prawidłowa ekspozycja?

Jeszcze do poprzednich odpowiedzi dorzucę informację że jak bedziesz robił na obiektywach Canona które przekazują informację o odległości obiektu do korpusu i ettl z tego korzysta (listę sobie znajdz bo mi się nie chce szukać ;) ale jest na tu forum) i będziesz robił lampą "na wprost" z dyfuzorem a nie podniesioną (nie wiem czy bedziesz ale już widziałem takich co tak robią) to trzeba korygować na plus bo jak body ma info o odległości to jakoś inaczej pomiar działa, jak robisz z uniesionym palnikiem to już korygować nie musisz chyba że sam uznasz że to co aparat ustawił to za mało, ale w 430tce przy wyższym suficie i jeszcze dyfuzorze może trochę mocy brakować jak ciemno będzie..

Bingant
07-08-2008, 23:10
Ale nawet bez tego.
Błysk widać przez wizjer jak wali jeszcze przed podniesieniem lustra :)

no ta ja już nie wiem czego Ty nie widzisz?

Ibanezq
08-08-2008, 13:17
no ta ja już nie wiem czego Ty nie widzisz?

Już widzę, załapałem. :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Jeszcze do poprzednich odpowiedzi dorzucę informację że jak bedziesz robił na obiektywach Canona które przekazują informację o odległości obiektu do korpusu i ettl z tego korzysta (listę sobie znajdz bo mi się nie chce szukać ;) ale jest na tu forum) i będziesz robił lampą "na wprost" z dyfuzorem a nie podniesioną (nie wiem czy bedziesz ale już widziałem takich co tak robią) to trzeba korygować na plus bo jak body ma info o odległości to jakoś inaczej pomiar działa, jak robisz z uniesionym palnikiem to już korygować nie musisz chyba że sam uznasz że to co aparat ustawił to za mało, ale w 430tce przy wyższym suficie i jeszcze dyfuzorze może trochę mocy brakować jak ciemno będzie..

Mam tamrona. W tym przypadku nie pobiera informacji o odległości?

Przemek160983
10-03-2009, 00:47
Witam :smile:

Posiadam lampę Canon 430EX II. Lecz jak każdy wie z czasem potrzebny staje się także dyfuzor. Po zbadaniu rynku znalazłem różne dyfuzory w granicach od 20zł do 120zł. Każdy producent chwali swój produkt. Ale jednak jak jest z tą jakością naprawdę??? Jakie są efekty końcowe, czyli zdjęcia??? Proszę o wypowiedzi jakie posiadacie dyfuzory i jak się spisują. Przykładowe zdjęcia też mile widziane.

Pozdrawiam :grin:

Jago
10-03-2009, 08:06
Polecam: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/sto-fen-omnibounce.html Dobrze rozprasza i zmiękcza światło. Jakość wykonania na dobrym poziomie.

PrzemQs
10-03-2009, 12:41
Chcę się podpiąć pod temat i spytać czy ten STOFEN zaproponowany Przez Jago jest dużo lepszy od tych podrubek za 2 dychy na allegro?? bo ja mam taki od niedawna za 20 zł i nie jestem szczerze zadowolony (nie rozprasza za dobrze i strasznie blokuje światło) przy mocy 1/32 lampy bez dyfuzora jest takie światło jak 1/1 mocy z dyfuzorem :O

Jago
10-03-2009, 13:16
Chcę się podpiąć pod temat i spytać czy ten STOFEN zaproponowany Przez Jago jest dużo lepszy od tych podrubek za 2 dychy na allegro?? bo ja mam taki od niedawna za 20 zł i nie jestem szczerze zadowolony (nie rozprasza za dobrze i strasznie blokuje światło) przy mocy 1/32 lampy bez dyfuzora jest takie światło jak 1/1 mocy z dyfuzorem :O

Trudno mi się ustosunkować do Twojego pytania. Jednak wychodzę z założenia, że co oryginał, to oryginał a wyroby firm "niezależnych" są zawsze gorszej jakości. W każdym razie ten mój Sto-Fenik sprawuje się bardzo dobrze i go szczerze polecam :!: Ja osobiście na zamiennikach parę razy się zawiodłem i teraz tylko stosuję oryginały.

axk
10-03-2009, 16:07
Polecam: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/sto-fen-omnibounce.html Dobrze rozprasza i zmiękcza światło. Jakość wykonania na dobrym poziomie.

Należy jeszcze dodać iż wprowadza on zafarb koloru "biało-kremowego".