Zobacz pełną wersję : Co polecacie...
pawello91
06-08-2008, 18:08
Jaki obiektyw kupić po foceniu na kicie?
Jaki polecacie?
Czy Sigma 70-300 mm DG MACRO będzie dobra?
A może Canon EF 50 f/1,8 II?
Fotografuje głównie krajobrazy czasami "portrety" chodzi mi o ogolne robienie zdjęć byle by nie na ktowym szkle.
A najważniejsze- cena-posiadam 750 zł
Prosze o jakies propozycje obiektywów.
pozdrawiam
Jaki polecacie?
jest subtelna roznica miedzy tymi szklami.. najlepiej miec i tele, i jasna stalke i znienawidzonego przez Ciebie kita bo bedzie Ci brakowac czegos do szerokich kadrow..
Fotografuje głównie krajobrazy czasami "portrety" chodzi mi o ogolne robienie zdjęć byle by nie na ktowym szkle.
a co Ci w kicie nie pasuje?? bo jesli to kwestia nasluchania/naczytania sie negatywnych opini to sobie odpusc i przeczekaj chwilowe kaprysy az sam bedziesz wiedzal czego Ci brakuje :roll:
wiec ew. 18-55 IS :twisted:
krajobrazy i portrety i myslisz pomiedzy 50mm a 70-300. No powiem szczerze iż są to ogolnie rozne szkla do roznego przeznaczenia.....
po pierwsze to zanim cos napiszesz poczytaj forum, jest wiele napisane o kazdym z tych szkieł. po drugie jak masz do wydania 750 złotych to kup Tamrona 17-50 w usa wydasz ok 800zeta, a jakbys chciał uciułać jakieś szkiełka do wszystkiego na poczatek, tj jakis fajny zakres ogniskowych polecam sprzedac kita, bedziesz wtedy dysponowal gotowka w granicach 830-850 PLN i polecam zakup w USA 18-55 IS plus 55-250 IS, wydasz na to ok 420 USD tj 840 PLN i uzyskasz zakres 18-250 ze stabilizacja. Na poczatek da rade. pozdro
Ja polecam kupić ze dwie książki o fotografii i je przeczytać w międzyczasie poczytać dokładnie to forum a następnie lepiej sprecyzować swoje oczekiwania dotyczące fotografii.
Szukasz jakiegoś świętego grala i to jeszcze prawie za darmo.
Ja fociłem kitem ze 6 miesięcy i oglądając zdjęcia zastanawiałem się czego mi potrzeba, i wiesz co?.....kitem też można fajne zdjęcia zrobić
Ta sigma jest za wąska a 50-tką to raczej krajobraz to wyjdzie rozmazany może na początek to tamron 28-75 /2,8 ale i tu jest trochę za wąsko na kropie (jaki masz aparat?)
Oj chyba zaraz zamkną ten temat
jakbym mial takowe uprawnienia (o ktorych mażę) to bym wrzucil te linki
http://canon-board.info/showthread.php?t=12049
http://canon-board.info/search.php?searchid=2837188
http://canon-board.info/search.php?searchid=2837194
http://canon-board.info/search.php?searchid=2837196
regulamin, podreg Zasady dobrego zachowania, pkt.3
http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3
i zamknął temat :D:D
Ja polecam kupić ze dwie książki o fotografii i je przeczytać
popieram :roll:
i wiesz co?.....kitem też można fajne zdjęcia zrobić
ale latwiej zwalic wszystko na sprzet - przeciez im drozsze szklo tym lepsze foty fotograf robi ;)
Oj chyba zaraz zamkną ten temat
to ja jeszcze zanim zamkna chcialem pozdrawic zone, rodzicow i znajomych z pracy :mrgreen::lol:.. tesciowej nie pozdrawiam ;-) :lol:.. ok, juz mozna zamykac ;-)
Panowie no już nie robmy sobie żartów z onanistów sprzętowych. W koncu nie kazdy musi wiedziec ze dobry fotograf "KIT"em zrobi lepsze zdjecia niz slaby fotograf elunią :D:D:D
pawello91
06-08-2008, 18:40
mam Canona EOS-350D
Wiem wiem samo szkiełko i body nie robi zdjęć.
Ale mi chodzi taki obiektyw do urozmaicenia itp.
Pozdrawiam
jak wierzysz że obiektyw urozmaici Ci zdjęcia to gratuluję naiwności :D:D Poczytaj archiwum forum, czy temat:
http://canon-board.info/showthread.php?t=12049
znajdziesz tam wiele ciekawych wskazowek i pomyslow.....
a taka moja rada prosto z serca. masz 750 zlotych, za 50zeta kup na allegro ze dwie ksiazki o fotografii i przeczytaj, w tym samym czasie zbieraj pieniadze.... jak przeczytasz to odezwij sie na forum, moze juz bedziesz mial z 1000zl i bardziej sprecyzowane plany na przyszlosc. pozdro
marekk_ok
06-08-2008, 20:08
Jaki polecacie?
Prosze o jakies propozycje obiektywów.
pozdrawiam
Przypomnialem sobie jak identycznie zaczynalem budowe szklarni :smile:
Wymieniona sigme po kilku miesiacach sprzedalem na rzecz Canona 70-200 F4 i roznica mnie "powalila". Wiec jesli mozesz poczekac nie kupuj na sile szkiel - raczej poczytaj, zastanow sie, upewnij sie co do potrzeb, ew.dozbieraj kase i kup dobrze do swoich zamyslow. Pozycz moze od znajomego szkla ktore chcesz kupic i zobacz sam jak ci one pasuje i Ci odpowiadaja. Zycze powodzenia.
Wyjścia masz dwa:
1. kupisz 50/1,8 i dowiesz się co to jest ostre szkło i co oznacza panowanie nad GO. Reszte wpłacisz na konto i weźmiesz się do pracy, żeby zarobić na szkła o których będziesz marzył po zapoznaniu sie z 50/1,8.
2. pominiesz etap kupna 50/1,8 i zaczniesz zapier...ć, żeby mieć kasę na porządne szkła.
Jest jeszcze trzecie:
dokupisz do kita 50/1,8 do nauki panowania nad GO, do portretów, nauczysz się robić dobre zdjęcia takim zestawem i później sam będziesz wiedział czego chcesz.
krzychoo
06-08-2008, 22:33
jak wierzysz że obiektyw urozmaici Ci zdjęcia to gratuluję naiwności
no kolego popi, pojechales po poczatkujacym... a po co Ci te obiektywy w stopce? nie starczy 17-40? Sorry, ale zle mi sie czyta rady zadufanych sprzetowcow. Niech sobie autor watku kupi te 70-300 i sie uczy fotografii. Ksiazka nie wystarczy. Jak wielu z nas zaczynalo od ciemnych zoomow? Od razu L-ki przyszly? He? Nawet jak bede mial 600/4 L nie bede sie wstydzil, ze wczesniej smigalem z 75-300 i z takim samym zacieciem jak dzisiaj robilem zdjecia! Niektorzy juz zapominaja do czego sluzy aparat fotograficzny... onanisci...!
aj juz nie przesadzaj, because ja mu chcialem doradzic jak najlepiej, po co mu 70-300 jak sprzeda kita kupi kita IS plus 55-250 IS i wyjdzie na tym lepyej
onanisci...!
Proszę Pana, Pan nas obraża!
(muflon - nie wychylaj się, bo Ty pasujesz do opisu :-)
[przepraszam za lekki OT]
krzychoo
06-08-2008, 23:01
Grüezi sal :) Widze, Tobie alpejskie powietrze sluzy na wrazliwosc wewnetrzna :) to pewne - kazdy lubi potrzymac w lapie kawal jasnego z zewnatrz i od wewnatrz szkla, ale nie kazdy musi wiedziec do czego go moze najlepiej uzyc albo odsyla innych do ksiazek, phi!
pawello91
07-08-2008, 18:16
Pomyślałem troche i zdecydowałem sie na Canon EF 50 mm f/1,8 II
Tak na początek napewno mi starczy :)
no to CI zostalo jeszcze z 450-500zlotych :P:P mozna o czyms wiecej pomyslec