Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dead/Hot pixels. W JPEG sa w RAW nie ma (dziwne)

esenpe
08-06-2005, 00:42
Witam

Mam taka dziwna sytuacje przy naswietlaniach w czasach powyzej 20s wyskakuja mi 3 hoy widoczne normalnie na zdjeciach i 3 dead pixele ale co ciekawe tylko w JPEG, gdy robie zdjecie w RAW jest czysciutkie zero jakich kolwiek smieci tego typu dodam ze te hoty i dead pixele pojawiaja sie zawsze w tym samym miejscu ale jak zaznaczylem tylko w JPEG nie w RAW. Czy to przypadlosc zlego zapisu do pliku jpg czy blad matrycy ale chyba gdyby t byla matryca widoczne defekty byly by tez w RAW, co moge z tym zrobic czy olac i zapomniec?

Pozdr.

Tomasz Golinski
08-06-2005, 00:51
byc moze dekoder raw sam je koryguje?

esenpe
08-06-2005, 00:55
Do odczytu i edycji raw uzywam PS 8 CE ale mi sie ze program nic nie ingeruje poniewaz to by bylo bez sensu po to jest raw zeby uzyskac czysty zrzut z matrycy bez jakiej kolwiek obrobki.

Tomasz Golinski
08-06-2005, 01:00
Jakbyś dostał czysty zrzut z matrycy, to nie byłbyś zadowolnony. Byłby przede wszystkim czarno-biały i kratkowany :>

esenpe
08-06-2005, 01:03
czysty mialem na mysli bez procesu obrobki, i zapewne tak jest.

SpydeRR
08-06-2005, 01:08
W Minolcie starej mialem to samo, w jpgu bylo pelno hotow az sie nie dalo patrzec, przy rawie czysto. Ale nie wiem czemu :)

Tomasz Golinski
08-06-2005, 01:27
czysty mialem na mysli bez procesu obrobki, i zapewne tak jest.
Jeśli wyświetlisz Raw bez obróbki, to on się do niczego nie będzie nadawał. Obróbka rawa to konieczność. Stosowane są do tego stosunkowo zaawansowane matematycznie algorytmy, a jednym z nich może być wbudowany algorytm kasowania agresywnych hot/dead pixeli. Nie wiem, czy w PS tak jest, ale taka możliwość jest.

esenpe
08-06-2005, 01:48
Mowiac bez obrobki dobrze wiedziales co mam na mysli (bez kontrastow, kolorow, noise red... etc, etc), nie musimy sobie tego tlumaczyc! Bo to gadka dla Tadka.... i nie na temat... takie gadanie o dup... marynie :-) Wiec moje odpowiedzi a tym bardziej twoje posty, nie na temat sa tylko i wylacznie smietnikiem w temacie.

Tomasz Golinski
08-06-2005, 07:21
Mowiac bez obrobki dobrze wiedziales co mam na mysli (bez kontrastow, kolorow, noise red... etc, etc)
Tyle, że jest dokładnie odwrotnie :roll:

Napisałem Ci, co może być powodem problemów z bad pixelami. Jak chcesz to sprawdzić, to zamiast używać PS-a, podejrzyj sobie "czysty zrzut z matrycy", np. przy pomocy dcrawa z opcją "-d"

esenpe
08-06-2005, 09:10
Zeby rozwiac watpliwosci co do softu ;-) to dodam ze na ekranie w aparacie na max powiekszeniu w jpg'u widac dead pixela w rawie nie ;-)

Tomasz Golinski
08-06-2005, 13:10
A jakie wątpliwości i czyje to ma rozwiać? Przecież od początku pisałeś, że w jpgu widać.

muflon
08-06-2005, 13:19
Ja strzelam, że aparat może mieć zamapowane bad pixele - i wygląda na to że robi się to "gdzieś między rawem a jpegiem" :)

Tomasz Golinski
08-06-2005, 13:48
Ale zamapowane by działały odwrotnie. W jpgu by nie było a z rawa dałyby się wyciągnąć. Jeszcze raz polecam próbę z dcraw.

muflon
08-06-2005, 13:51
Ale zamapowane by działały odwrotnie. W jpgu by nie było a z rawa dałyby się wyciągnąć.
Fakt, nie doczytałem. Skoro tak, to rzeczywiście dość ciekawa sytuacja :)

zybizg
13-06-2005, 23:14
PS 9 koryguje obraz z plików raw, gasi pixle i koryguje szumy matrycy, robi to po ok. 1s od załadowania pliku (auto), a PS 8 robi to natychmiast. W DPP 1.6 zobaczysz chyba wszystkie uszkodzone pixle.

Tomasz Golinski
13-06-2005, 23:15
esenpe, sprawdziłeś?

TomekD
22-06-2005, 10:14
a ja mam hota w calym zakresie iso przy każdym czasie, ale przy 100 jest mniej widoczny, na czarnym tle go znadę. W jpeg widać to jako kilka pixeli a w RAWie jako jeden. Oczywiście logiczne. Czekam do konca gwarancji, może coś się jeszcze urodzi i oddam go do mapowania.
ps. swoją drogą bawiłem się ostatnio RAWami czanrgo tła przy czasie 1/30 i różnym iso. Badalem tego jednego pixelka Przy rozjasnieniu wychodzi niezła hotpixeloza, w zasadzie same hoty ;-) Szczególnie na wyższym iso. Kewstia tego jak bardzo je widac przy norlmalnej ekspozycji, korekcji.

SpydeRR
22-06-2005, 18:29
Lipa, 20d i hoty :|
Wiesz to co piszesz o wyzszym iso to cos mi sie jakos wierzyc nie chce, moze po prostu widzisz szum??? :?