Zobacz pełną wersję : Dead/Hot pixels. W JPEG sa w RAW nie ma (dziwne)
Witam
Mam taka dziwna sytuacje przy naswietlaniach w czasach powyzej 20s wyskakuja mi 3 hoy widoczne normalnie na zdjeciach i 3 dead pixele ale co ciekawe tylko w JPEG, gdy robie zdjecie w RAW jest czysciutkie zero jakich kolwiek smieci tego typu dodam ze te hoty i dead pixele pojawiaja sie zawsze w tym samym miejscu ale jak zaznaczylem tylko w JPEG nie w RAW. Czy to przypadlosc zlego zapisu do pliku jpg czy blad matrycy ale chyba gdyby t byla matryca widoczne defekty byly by tez w RAW, co moge z tym zrobic czy olac i zapomniec?
Pozdr.
Tomasz Golinski
08-06-2005, 00:51
byc moze dekoder raw sam je koryguje?
Do odczytu i edycji raw uzywam PS 8 CE ale mi sie ze program nic nie ingeruje poniewaz to by bylo bez sensu po to jest raw zeby uzyskac czysty zrzut z matrycy bez jakiej kolwiek obrobki.
Tomasz Golinski
08-06-2005, 01:00
Jakbyś dostał czysty zrzut z matrycy, to nie byłbyś zadowolnony. Byłby przede wszystkim czarno-biały i kratkowany :>
czysty mialem na mysli bez procesu obrobki, i zapewne tak jest.
W Minolcie starej mialem to samo, w jpgu bylo pelno hotow az sie nie dalo patrzec, przy rawie czysto. Ale nie wiem czemu :)
Tomasz Golinski
08-06-2005, 01:27
czysty mialem na mysli bez procesu obrobki, i zapewne tak jest.
Jeśli wyświetlisz Raw bez obróbki, to on się do niczego nie będzie nadawał. Obróbka rawa to konieczność. Stosowane są do tego stosunkowo zaawansowane matematycznie algorytmy, a jednym z nich może być wbudowany algorytm kasowania agresywnych hot/dead pixeli. Nie wiem, czy w PS tak jest, ale taka możliwość jest.
Mowiac bez obrobki dobrze wiedziales co mam na mysli (bez kontrastow, kolorow, noise red... etc, etc), nie musimy sobie tego tlumaczyc! Bo to gadka dla Tadka.... i nie na temat... takie gadanie o dup... marynie :-) Wiec moje odpowiedzi a tym bardziej twoje posty, nie na temat sa tylko i wylacznie smietnikiem w temacie.
Tomasz Golinski
08-06-2005, 07:21
Mowiac bez obrobki dobrze wiedziales co mam na mysli (bez kontrastow, kolorow, noise red... etc, etc)
Tyle, że jest dokładnie odwrotnie :roll:
Napisałem Ci, co może być powodem problemów z bad pixelami. Jak chcesz to sprawdzić, to zamiast używać PS-a, podejrzyj sobie "czysty zrzut z matrycy", np. przy pomocy dcrawa z opcją "-d"
Zeby rozwiac watpliwosci co do softu ;-) to dodam ze na ekranie w aparacie na max powiekszeniu w jpg'u widac dead pixela w rawie nie ;-)
Tomasz Golinski
08-06-2005, 13:10
A jakie wątpliwości i czyje to ma rozwiać? Przecież od początku pisałeś, że w jpgu widać.
Ja strzelam, że aparat może mieć zamapowane bad pixele - i wygląda na to że robi się to "gdzieś między rawem a jpegiem" :)
Tomasz Golinski
08-06-2005, 13:48
Ale zamapowane by działały odwrotnie. W jpgu by nie było a z rawa dałyby się wyciągnąć. Jeszcze raz polecam próbę z dcraw.
Ale zamapowane by działały odwrotnie. W jpgu by nie było a z rawa dałyby się wyciągnąć.
Fakt, nie doczytałem. Skoro tak, to rzeczywiście dość ciekawa sytuacja :)
PS 9 koryguje obraz z plików raw, gasi pixle i koryguje szumy matrycy, robi to po ok. 1s od załadowania pliku (auto), a PS 8 robi to natychmiast. W DPP 1.6 zobaczysz chyba wszystkie uszkodzone pixle.
Tomasz Golinski
13-06-2005, 23:15
esenpe, sprawdziłeś?
a ja mam hota w calym zakresie iso przy każdym czasie, ale przy 100 jest mniej widoczny, na czarnym tle go znadę. W jpeg widać to jako kilka pixeli a w RAWie jako jeden. Oczywiście logiczne. Czekam do konca gwarancji, może coś się jeszcze urodzi i oddam go do mapowania.
ps. swoją drogą bawiłem się ostatnio RAWami czanrgo tła przy czasie 1/30 i różnym iso. Badalem tego jednego pixelka Przy rozjasnieniu wychodzi niezła hotpixeloza, w zasadzie same hoty ;-) Szczególnie na wyższym iso. Kewstia tego jak bardzo je widac przy norlmalnej ekspozycji, korekcji.
Lipa, 20d i hoty :|
Wiesz to co piszesz o wyzszym iso to cos mi sie jakos wierzyc nie chce, moze po prostu widzisz szum??? :?