Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : KIT 18-55 Dziwnie się zachowuje czy to początek problemów ?

radoos
05-08-2008, 00:04
Witam

Właśnie zauważyłem że mój kit (Canon EFS 18-55mm) dziwnie zachowuje sie podczas zmiany ogniskowej (przekrecania) Jak kręce w zakresie 18-24 słychać takie dziwne tarcie...Dźwięk jak by jakiś papierek,piórko szorowało w środku,trudny do zdefiniowania...Kręci całkowicie płynnie.Czy możliwe żeby jakiś listek przysłony sie oderwal i zawieruszył ??

Miał kiedyś ktoś podobnie ? Czy to powód do obaw ?

Z góry wielkie dzieki za wszekie odpowiedzi .

jceel
05-08-2008, 00:07
Witam

Właśnie zauważyłem że mój kit (Canon EFS 18-55mm) dziwnie zachowuje sie podczas zmiany ogniskowej (przekrecania) Jak kręce w zakresie 18-24 słychać takie dziwne tarcie...Dźwięk jak by jakiś papierek,piórko szorowało w środku,trudny do zdefiniowania...Kręci całkowicie płynnie.

Miał kiedyś ktoś podobnie ? Czy to powód do obaw ?

Z góry wielkie dzieki za wszekie odpowiedzi .

Mnie w 70-200L coś czasem zaskrzypi przy kręceniu.

radoos
05-08-2008, 00:15
Dodam że je kiedy aparat jest skierowany obiektywem w góre zjawisko nie jest tak silne jak podczas kierowania obiektywu w dół.W pozycji poziomej jest średnio...

_igi
05-08-2008, 00:32
U mnie pierścień chodzi z oporami, ale mam to gdzieś, bo i tak go nie używam :P

ExploRa
05-08-2008, 00:58
Nie ma sie co przejmowac, u mnie KIT tez tak szmerał, jakby jakis papier czy folie ktos tam napakowal... Standard. Jak kupisz lepciejszy obiektyw, to wtedy sie bedziesz martwil ;)

pan.kolega
05-08-2008, 06:03
W kicie jest taka szczotka elektrostatyczna ktora ma uszczelniac i zapobiegac dostawaniu sie do srodka kurzu.