Zobacz pełną wersję : EOS 400D i różnice między trybami AUTO - Dlaczego tak jest ?
Witam
Zauważułem dziś pewną rzecz która mnie zastanawia.W trybie automatyki P w słabym domowym oswietleniu aparat dobiera 8s i f5.0 .W trybie automatyki ZDJECIA BEZ BŁYSKU (ostatnia pozycja) dobiera 1.6s i f5.0 .Może mi ktoś szybko i przystępnie wyjaśnic dlaczego tak sie dzieje i co oprócz przysłony i czasu ma wpływ na ekspozycję ?
Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam
Najpierw napisz, jakim obiektywem dysponujesz. Generalnie chyba, otwiera przysłonę do oporu i podwyższa ISO, ale z tego, co pamiętam w AUTO zakres jest do ISO400, coby szumofili rodzinnych nie drażnić. Rada? Av, ISO1600, jak najmniejszy F, może nawet korekta ekspozycji..
Najpierw napisz, jakim obiektywem dysponujesz. Generalnie chyba, otwiera przysłonę do oporu i podwyższa ISO, ale z tego, co pamiętam w AUTO zakres jest do ISO400, coby szumofili rodzinnych nie drażnić. Rada? Av, ISO1600, jak najmniejszy F, może nawet korekta ekspozycji..
Dysponuje kitem 18-55 i EFS 75-300
Racja różnica ISO obu zdjec wynosi 400
Tak poza tematem, zaczyna mnie to dziwić, jak pierwszy raz dorwałem 400D w łapy od razu wskoczyłem na M i cieszyłem się*jak głupi, że mogę panować nad wszystkimi zmiennymi. Tak w sumie, co jest trudnego w nauczeniu się do czego służą trzy zmienne i jakie są efekty ich zmieniania?
Iso ?
Tak, ISO.
W trybach automatycznych (obrazki na pokrętle) ISO również ustawiane jest automatycznie, najczęściej w zakresie ISO100-400; natomiast w trybie P (oraz Av, Tv, M, DEP) jest stałe, ustawione przez użytkownika.
Tutaj w trybie P było ustawione zapewne ISO 100 i wyszedł czas 8sek, natomiast po przejściu w tryby automatyczne ISO zostało podbite do 400 i tym samym czas uległ skróceniu do 1,6sek.
(z różnicy w ISO powinno być 2sek, ale z pewnością aparat nie był na statywie i złapał jeszcze trochę dodatkowego światła, stad czas wyszedł nieco krótszy niż tylko 2EV wynikające z różnicy w ISO).