Zobacz pełną wersję : Ankieta dzialania AF w DSLR
Czy ktoś ma DSLRa z dobrze działającym AF?
mam nadzieje, ze wybaczycie zalozenie tego nie do konca potrzebnego watku, ale kolega sebar1 podgrzal mi krew ;-) Chcac rozwiac wszelakie spiskowe teorie na temat wypuszczania przez canona znaczacego procenta DSLR z niesprawnym AF zakladam ta ankiete.
KuchateK
07-06-2005, 23:24
Jest ryzyko, ze malo komu ze sprawnym bedzie sie chcialo glosowac.
Ja bym dodal jeszcze jedna opcje ... czasami kazdy nie dziala poprawnie no chyba ze mam zaglosowac na ostatnia opcje wtedy.
matko.. znowu jakas ankieta o af? ;) nie macie nic ciekawszego do roboty.. ?
Mają nowe migawki :mrgreen:
DoMiNiQuE
08-06-2005, 01:09
jako, ze glosowanie jest zaszczytnym obowiazkiem kazdego obywatela ...oddalem swoj glos :mrgreen:
A tak btw:
http://canon-board.info/showthread.php?t=2580
Dlaczego całe forum ma przekonywać na siłę jednego człowieka pokrzywdzonego przez los / czytaj Canona /.
to co? uznajemy za trolla i blokujemy? :rolleyes:
Pszczola
08-06-2005, 08:33
to co? uznajemy za trolla i blokujemy? :rolleyes:
Ech.. raczej nie. Trzeba dac takze sebar1 czas na przemyslenie postawy (to ze jest wkurzony to ja rozumiem). Wystapil 'tylko' problem interakcyjny z uzytkownikami forum i silna tendancja do nieuprawnionej ekstrapolacji wnioskow. To da sie wyregulowac.
A tak btw:
http://canon-board.info/showthread.php?t=2580
tak, wiem ale tamten watek dotyczyl tylko 20D a nie wszystkich dslr canona.
tak, wiem ale tamten watek dotyczyl tylko 20D a nie wszystkich dslr canona.
Wiem, dorzucilem jako appendix, ze mozna uwzglednic wyniki obu ankiet by uparciuszkow przekonywac :roll: .
Qrde... 1 na 40 niesprawny... rzeczywiscie wszystkie dSLR Canona to buble :roll: , ale nie bede juz kopac lezacego - niech zachowa sily na uzeranie sie z serwisem a nie z innymi posiadaczami bubli :?
Sorry chlopaki ale ta ankieta jest bzdurna na maxa. Daje zupelnie falszywy obraz sytuacji ze wzgledu na swoja konstrukcje. W osobach ktore nie maja problemow z zadnym polem AF jest bowiem Muflon i Arkan ktorzy mieli ciezkie przejscia zwiazane wlasnie z AF. Teraz faktycznie jest dobrze ale mieli przeciez wadliwie dzialajace body w reku. Mysle ze zeby ostatecznie zbadac skale problemu trzebaby inaczej to zrobic. Dac np takie takie pytania:
- spotkalem sie osobiscie z ewidentnym problemem FF/BF
- sporadycznie wystepuja u mnie problemy z AF (tu ja bym sie zalapal bo pare razy dziad mi nie trafil chociaz swiatla bylo dosyc)
- nigdy nie mialem problemow z AF w dslr.
I mysle ze to by dalo w przyblizony obraz problemu chociaz nie do konca bo moga sie trafic osoby ktore maly w reku powiedzmy 10 aparatow dobrych a 1 zly i musza zaglosowac na pkt 1 :) Ale tacy hurtownicy po prostu dobrze zeby nie glosowali.
Ja chwilowo jeszcze nie zagłosuję, bo jestem w trakcie hmmm... testów. Mam 300D od niedawna ale już kilka razy srodze się zawiodłem. Niby AF zadziałał, czas otwarcia migawki też odpowiedni a zdjęcie nieostre.
Faktem jest, że sprzęt nie jest zbyt wyszukany, bo szkło to kit z analogowego EOSa300.
A może ktoś w mojej okolicy mógłby pożyczyć jakiś obiektyw na testy ? :)
PS. Jako, że to mo pierwszy post, powinienem się przywitać, co niniejszym czynię :)
Wspomnę tylko jeszcze, że niedawno zamieniłem Canona A60 na 300D.
Sorry chlopaki ale ta ankieta jest bzdurna na maxa. Daje zupelnie falszywy obraz sytuacji ze wzgledu na swoja konstrukcje. W osobach ktore nie maja problemow z zadnym polem AF jest bowiem Muflon i Arkan ktorzy mieli ciezkie przejscia zwiazane wlasnie z AF.
No dajze spokoj, przeciez jest pieknie :-)
W pełni popieram McKane.
Obecna ankieta daje mylny stan rzeczy. Osobiscie udało mi się w końcu kupic 350D w miare sprawne, ale miałem w ręku sztuki wadliwe. W obecnej ankiecie nie brałem udziału bo nie mieściłem się w żadnej kategorii.
KuchateK
09-06-2005, 22:32
Jak to nie... Ile masz tych dslr'ow? Pytanie jest "czy w twoim dziala". Nie? Mozesz spokojnie odpowiadac :mrgreen:
A to ze komus cos nie dzialalo to trudno... Bylo minelo... Ta ankieta tego nie dotyczy.
.... W osobach ktore nie maja problemow z zadnym polem AF jest bowiem Muflon i Arkan ktorzy mieli ciezkie przejscia zwiazane wlasnie z AF. Teraz faktycznie jest dobrze ale mieli przeciez wadliwie dzialajace body w reku.
Co prawda, to prawda. Na 6 dsrl-i które mam/miałem (300D, 350D, 10D i 3x 20D) to 3 miały walnięty AF. Na pytanie odpowiedziałem, że nie mam problemu, bo obecnie nie mam - zarówno 350D mojej żony, jak i moja 10-ka chodzą wzorcowo :-)
KuchateK
09-06-2005, 22:42
McKane, Zakladaj swoja ankiete o AF ;)
Trzeba pocwiczyc przed tegorocznymi wyborami :mrgreen:
Środkowy punkt AF jest najczulszy, reszta mniej czuła, ale działa.