Zobacz pełną wersję : Przterminowany negatyw Fuji Pro 160C
Mam kilka rolek przterminowanego negatywu Fuji Pro 160C (dawna nazwa NPC 160). Upływ terminu: 1 rok. Zamierzam nimi robić zdjęcia na urlopie (szkoda mi wyrzucać materiał). Filmy były przechowywane w dobrych warunkach. Czy ktoś może wykonywał zdjęcia na tym materiale po upływie ważności i wie jakie zmiany mogą wystąpić na zdjęciach? Myślę, że zmiany powinny być niezauważalne, ale może się mylę?
Michu (Pentax)
03-08-2008, 12:20
W ogóle nie zauważysz różnicy. Żadnej. Rok dla dobrze przechowywanych negatywów nic nie znaczy.
Ostatnio robilem na slajdzie AGFA RSX II 50ASA.Wyszlo rewelacyjnie.
Material lezal w warunkach kiepskich(polka w domku letniskowym.nie ogrzewanym w zimie,goracym w lecie).Lezal tam 4 lata :D
Czy ktoś może wykonywał zdjęcia na tym materiale po upływie ważności i wie jakie zmiany mogą wystąpić na zdjęciach? Myślę, że zmiany powinny być niezauważalne, ale może się mylę?
Od kilku lat używam wyłącznie Fuji 160C i X-TRA. Blisko 90% wykorzystywanych przeze mnie klisz jest przeterminowanych (8-18 miesięcy). Nie widzę najmniejszej różnicy pomiędzy nimi, a sklepowymi nówkami. Jest jedno ALE. Ja mogę dać głowę za to, że moje klisze ostatnie dwa lata spędziły w lodówce. A czym są Twoje "dobre warunki"? ;-)
Pozdrowienia dla kol. analogowca :)
Witam
Od kilkunastu lat testowałem nagatywy różnych firm. Zostało na FUJI.
Obecnie robię tylko na pro 160C i xtra-400. Niektóre z nich są zakupione na allegro i przeterminowane. Jakośc zdjęć z tych nowych i przeterminowanych jest identyczna. Wywołuję tylko w labolatorium Fuji na labie Frontiera. Jakośc rewelacyjna. Pozatym zdjęcia z analoga mają duszę i głębię której ciężko znależć na cyfrach.
Pozdrawiam wszystkich analogowców.
[...] Pozatym zdjęcia z analoga mają duszę i głębię której ciężko znależć na cyfrach.
Pozdrawiam wszystkich analogowców.
pod warunkiem że piszesz o lustrach z matrycą APSC
Bagnet007
31-08-2008, 12:10
No nie wiem... :-) jeszcze gdy go miałem, to za nic nie zamieniłbym swojego OM'a na cyfrowe "FF".
A ja znalazłem taki rarytas: Fujichrome 100, RD 135-20. Film w pudełeczku, nie wiem - mam nadzieję że nie jest naświetlony...
Mozna bedzie ztestowac czy cos z niej wyjdzie.
O warunkach przechowywania nie mam pojecia.
Data do wywołania 1985-2 :-)
w srodku jest mini koperta zwrotna z angielskim numerem, po odeslaniu wywolanie bezplatne. ciekawe czy uwzglednią?
A swoja droga - jak sprawdzic czy film nie jest naswietlony?
Nie znam sie - moze ktos pomoze?
Odciąć kawałek i wywołać, ewentualnie skorzystać z usług jasnowidza / wróżki ;-)
A ja znalazłem taki rarytas: Fujichrome 100, RD 135-20. Film w pudełeczku, nie wiem - mam nadzieję że nie jest naświetlony...
Mozna bedzie ztestowac czy cos z niej wyjdzie.
O warunkach przechowywania nie mam pojecia.
Data do wywołania 1985-2 :-)
w srodku jest mini koperta zwrotna z angielskim numerem, po odeslaniu wywolanie bezplatne. ciekawe czy uwzglednią?