Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy 350d wyda w sporcie?

Piootrek
02-08-2008, 19:21
Witam!
Przymierzam się do kupna Canona 350d puki co ze standartowym kitem i moje pytanie brzmi czy da rade w fotografii sportowej? Mam pare lamp błyskowych, wcześniej miałem Fuji s9500 i było całkiem całkiem ale przyszedł czas na zmianę i dlatego chciałem się was poradzić.

PS. Jaki obiektyw byście polecili do tego aparatu, do sportu :)

Amok
02-08-2008, 19:39
Witaj ;)

Jestem szcz4eśliwym posiadaczem 350 tki... i głównie zdjęcia sportowe robie (deskorolka, rowery itp.)

Aparat polecam jeżeli chodzi o takie zabawy ;) Szczególnie fajnie wychodzi seria

gonzo44
02-08-2008, 20:00
A jaki rodzaj sportu chcesz fotografować?

marekk_ok
02-08-2008, 20:03
A jaki rodzaj sportu chcesz fotografować?

Dobre pytanie - bo inaczej bedzie przy szachach a inaczej np. F1 ;):smile:

Piootrek
02-08-2008, 20:07
Skoki na rowerach ale też czasem jakiś portret bym chciał zrobić.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wiem że do tego trzeba różne szkła.

gonzo44
02-08-2008, 20:50
W sprawie portretu to sprawa w miarę prosta bo tu nawet 50/1.8 wystarczy. A Puszka gra mniejszą rolę niż np. dobór oświetlenia.
A co do skoków na rowerach to możesz się szybko rozczarować szybkością i precyzją AF (szczególnie z kitem), kiepskim servo, dużymi odległościami między punktami AF (lepiej jest już w 400D).
Jeżeli fundusze mocno ograniczają to może na początek zakup 50/1.8 i najlepszą puszkę na jaką Cię stać.

Piootrek
02-08-2008, 21:16
Sprawa wygląda tak że znalazłem super ofertę tego aparatu i bym go chętnie kupił. o 400d moge co najwyżej pomażyć

fotna
02-08-2008, 21:31
350 możesz kupić za 700-800 zł
a 400 za 1000 - warto dołożyć.
Jeśli robiłeś zdjęcia rowerów kompaktem i coś ci wychodziło 400d da radę.
Jeśli nie robiłeś niczym to będziesz musiał trochę poćwiczyć.
Nie kupuj 350d do sportu za słabe - może poczekaj i kup 40d albo w ostateczności 400d.
350d mało czułe boczne punkty af - a przy servo to bardzo przeszkadza.
Jeśli odrzucisz sport i będziesz robił tylko w studio bez pośpiechu i na środkowym punkcie 350d wystarczy i szybciej dojdziesz do rzeczywistych kolorów z obróbki raw
miałem 350d i mam 400d i 40d - wiem co pisze bo robię przeróżne zdjęcia również sport i portret

kubaj
02-08-2008, 22:07
jesli kupisz i zaczniesz robic zdjecia to sie uda jesli zaczniesz czytac to forum to bedzie ciezko :)

Misiaque
02-08-2008, 22:35
To 350D jest wolniejsze niż kompakt fuji? Bardzo, ale to bardzo trudno mi uwierzyć. No i Kubaj ma rację ;-) Jeśli naprawdę masz super ofertę, to nie będziesz żałował...

lempl
02-08-2008, 22:54
Kurczę, czytam co piszecie i się zastanawiam jak 10lat temu ludzie sobie radzili z fotografowaniem sportowców. Jak się dobrze zastanowić, to fotografia sportowa jako dziedzina fotografii musiała być odkryta naprawdę niedawno!
A na poważnie, 350d nie jest wcale tragiczny, ale do sportu wygodniejszy powinien być 20d, może Ci się uda go tanio znaleźć. Jeśli nie, to bierz 350d i rób zdjęcia!:)

Piootrek
02-08-2008, 23:41
podajecie mi aparaty które są strasznie drogie a robiłem fuji s9500 i troche juz mi sie możliwości skonczyły. Teraz takie pytanie lepszy jest 350d czy nikon d40?

Alzail
03-08-2008, 01:21
Obiektyw do sportu to pewnie najlepiej 70-200... chyba że te skoki to ma być dirt/street to wtedy coś szerokiego lub np. rybie oko

lempl
03-08-2008, 11:38
Jeśli nie chcesz wydawać dużo kasy, to spokojnie bierz 350d. Pomiędzy nim a kompaktem i tak jest przepaść:)
I nie daj się zwariować, bo zaraz się okaże, że bez 1dmk3 i torby eLek lepiej w ogóle sobie odpuścić:)

Piootrek
03-08-2008, 11:52
Tylko jeszcze niech mi ktoś odpowie na pytanie czy 350d jest lepsze niż d40 nikona?

miklo
03-08-2008, 12:04
To 350D jest wolniejsze niż kompakt fuji? Bardzo, ale to bardzo trudno mi uwierzyć.
No właśnie. Skoro gość daje radę kompaktem, to lustrem tym bardziej :D

michal_sokolowski
03-08-2008, 21:30
Tylko jeszcze niech mi ktoś odpowie na pytanie czy 350d jest lepsze niż d40 nikona?

canon to lepsza firma niż nikon

s..
03-08-2008, 21:36
nie wiem jak tam z f/ps w 350D, ale z 300D na boks to sie raczej nie moglem wybrac, predzej na ryby :P, po zmianie na 40D problemy zniknely.

mateuszpk
03-08-2008, 21:38
Mowia ze d40 to powiekszony kompakt ;) Rozne opinie sie slyszy o tym aparacie, wiadomo tylko ze d60 jest praktycznie identyczne :)
Ja osobiscie wahałem sie miedzye d60 a 350d i kupilem 350d oczywiscie, i jestem z tego wyboru bardzo zadowolony, jak juz ktos tu napisał miedzy kompaktem a lustrem i tak ogromna przepasc. Fotografowalem ostatnio kumpla co uprawia parkour, foty w porownaniu do kompaktu blyskawica, chcesz zlapac w polowie lotu to lapiesz a nie czekasz jak w kompakcie. 350d to dobry aparat na poczatek jesli nie masz za duzo kasy do wydania

Piootrek
03-08-2008, 23:07
Więc dzięki panowie już zdecydowałem się ;)

Soundman
06-08-2008, 11:39
Tez mam 350D i nie narzekam poprzednio miałem pro1 i też nie narzekałem... Najłatwiejsza wymówka to kiepski sprzęt a wielu sobie jednak na tym sprzęcie radzi... Pewnie że fajnie miec 1D i torbe Lek ale od czegoś każdy zaczynał więc jak kupisz to 350D to napewno będziesz zadowolony.

JAZ
06-08-2008, 12:52
Więc dzięki panowie już zdecydowałem się ;)

To będziesz trenował koordynację ręka-oko w pojedynczych strzałach.
Seryjne są zbyt wolne dla akrobacji rowerowych. (ja sprawdziłem na skokach koni przez przeszkody). :(
Jeśli wybrałeś 350D to przed tobą kolejne stopnie wtajemniczenia: używany 40D, a później może nawet sam 1D MKIII. (10 klatek/s będzie w sam raz) :-)

andres
06-08-2008, 13:11
To będziesz trenował koordynację ręka-oko w pojedynczych strzałach.
Seryjne są zbyt wolne dla akrobacji rowerowych. (ja sprawdziłem na skokach koni przez przeszkody). :(
Jeśli wybrałeś 350D to przed tobą kolejne stopnie wtajemniczenia: używany 40D, a później może nawet sam 1D MKIII. (10 klatek/s będzie w sam raz) :-)

Boże ale bzdura!!! Miałem 350D i bez problemu robiłem nim koszykówkę, Używałem 30D i było lepiej ale czy aż taka różnica? Nie wydaje mi się. Teraz robię 5D który ma ponoć słaby AF tylko 3fps i też nie mam ŻADNEGO problemu. A robię całą masę sportu, różne dyscypliny.

lempl
06-08-2008, 13:30
Boże ale bzdura!!! Miałem 350D i bez problemu robiłem nim koszykówkę, Używałem 30D i było lepiej ale czy aż taka różnica? Nie wydaje mi się. Teraz robię 5D który ma ponoć słaby AF tylko 3fps i też nie mam ŻADNEGO problemu. A robię całą masę sportu, różne dyscypliny.

Bo forum nie czytasz! Zapuść sobie wyszukiwarkę, podedukuj się trochę i będziesz wiedział, że 5d nadaje się do sportu mniej niż końskie łajno do malowania ścian. Forum jest pełne mondrości i fotograficznych aksjomatów, trzeba tylko chcieć je znaleźć. Wiedza teoretyczna to podstawa!

andres
06-08-2008, 14:58
Bo forum nie czytasz! Zapuść sobie wyszukiwarkę, podedukuj się trochę i będziesz wiedział, że 5d nadaje się do sportu mniej niż końskie łajno do malowania ścian. Forum jest pełne mondrości i fotograficznych aksjomatów, trzeba tylko chcieć je znaleźć. Wiedza teoretyczna to podstawa!

Wiesz... ważniejsza dla mnie jest wiedza praktyczna :) ale pewnie się nie znam...
:)

lempl
06-08-2008, 16:26
Pewnie, że się nie znasz! Zamiast jakieś tam zdjęcia robić lepiej byś forum poczytał!
Na pewno nawet nie wiesz, że 5d nawet do ślubów jest za wolny. Tu masz wątek, czytaj i się ucz!
http://canon-board.info/showthread.php?t=36324&highlight=szybkostrzelno%B6%E6
:mrgreen:

Soundman
06-08-2008, 23:39
Jak dobrze że kolego już podjoł decyzje i pewnie już ma 350 siątke albo na nia czeka i ani mysli zaglądać teraz na forum tylko cieszy sie z nowego o niebo lepszego od swojego cyfraczka sprzętu ;]

m_o_b_y
06-08-2008, 23:47
Witam!
Przymierzam się do kupna Canona 350d puki co ze standartowym kitem i moje pytanie brzmi czy da rade w fotografii sportowej? Mam pare lamp błyskowych, wcześniej miałem Fuji s9500 i było całkiem całkiem ale przyszedł czas na zmianę i dlatego chciałem się was poradzić.

PS. Jaki obiektyw byście polecili do tego aparatu, do sportu :)

A co 350 D ma "wydać" w sporcie ???
Cokolwiek miałby wydać, chyba nie wyda.
Pozdrówka

lempl
07-08-2008, 01:23
A co 350 D ma "wydać" w sporcie ???
Cokolwiek miałby wydać, chyba nie wyda.
Pozdrówka

Jak to co? Zdjęcia ma wydać:)
A to czy wyda dobre już bardziej zależy od naciskającego spust niż aparatu.

Amok
07-08-2008, 15:03
naprawde jak czytam niektóry wypowiedzi to mnie szlag trafia.... :o

każdym aparatem można zrobić dobrą fotkę...
Ja posiadam 350D-ze względów finansowych... i jakoś robie dużo zdjęć sportu(deskorolka, bike )-i do tego zdjęcia troche spokojne jak makro, architektura i krajobrazy. aparat działa wspaniale! ostrzy kiedy trzeba i jestem w pełni z niego zadowolony.

Wszystko zależy od naszych umiejętności...a sprzęt to tylko 10% zdjęcia...

lempl
07-08-2008, 17:31
Największą potrzebę dzielenia się wiedzą mają teoretycy, czemu w sumie trudno się dziwić, bo tym właśnie głównie się zajmują. Najprościej zwalić nieudolność na sprzęt. Wymaga to znacznie mniej wysiłku niż doskonalenie techniki oraz umiejętności optymalnego wykorzystania posiadanego sprzętu.

A jesli to na moje wypowiedzi cię szlag trafia, to tu masz podpowiedź (http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2561982)

Amok
07-08-2008, 21:12
Największą potrzebę dzielenia się wiedzą mają teoretycy, czemu w sumie trudno się dziwić, bo tym właśnie głównie się zajmują. Najprościej zwalić nieudolność na sprzęt. Wymaga to znacznie mniej wysiłku niż doskonalenie techniki oraz umiejętności optymalnego wykorzystania posiadanego sprzętu.

A jesli to na moje wypowiedzi cię szlag trafia, to tu masz podpowiedź (http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2561982)

akurat nie chodzi mi o twoje wypowiedzi

andres
07-08-2008, 21:49
Pewnie, że się nie znasz! Zamiast jakieś tam zdjęcia robić lepiej byś forum poczytał!
Na pewno nawet nie wiesz, że 5d nawet do ślubów jest za wolny. Tu masz wątek, czytaj i się ucz!
http://canon-board.info/showthread.php?t=36324&highlight=szybkostrzelno%B6%E6

Wiesz ja z założenia jestem taki "niereformowalny". Jak mogę cokolwiek robić, zamiast zgłębiać tajemne wiedze zawarte czeluściach internetu :) Chyba zacznę się biczować lub w ramach pokuty na kolanach do Częstochowy się udam :)
Od dzisiaj aparat ląduje na półce a ja zabieram się za dogłębną lekturę mONdrości :)

michal_sokolowski
10-08-2008, 22:13
naprawde jak czytam niektóry wypowiedzi to mnie szlag trafia.... :o

Ja posiadam 350D-ze względów finansowych... i jakoś robie dużo zdjęć sportu(deskorolka, bike )-i do tego zdjęcia troche spokojne jak makro, architektura i krajobrazy. aparat działa wspaniale! ostrzy kiedy trzeba i jestem w pełni z niego zadowolony.

Wszystko zależy od naszych umiejętności...a sprzęt to tylko 10% zdjęcia...

to ciekawe dlaczego zawodowcy używają drogich aparatów...

arturs
10-08-2008, 22:58

sprecyzuj pojęcie "zawodowcy"..
u nas na stadionie ci którzy robili w OE dzielą się na 2 grupy - "zawodowców" ze swoim sprzętem gdzie xxxD czy A100 czy D40 nie jest rzadkością (droższe klasy xxD czy xD też bywają) ale jeśli chodzi o szkła to 70-200 2.8 is to max.. i druga grupa - fotografowie z dużych agencji którzy mają sprzęt "firmowy" - czyli najczęsciej 1Dmk2 lub mk3 (zdarzają się 40D) i do tego ********e szkła typu 400/2.8.. jak ktoś zarabia na tym to kupuje za tyle ile zarobi, a te wielkie białe lufy na stadionach to najczęściej sprzęt agencji

Soundman
11-08-2008, 21:39

Bo są lepsze szybsze i wygodniejsze a co najważniejsze ich na to stać.
Co nie oznacza ze słabszym aparatem dobrych fotek zrobić nie można. Poprostu jest to nieco trudniejsze

JAZ
12-08-2008, 14:20
[QUOTE=Amok;509328]naprawde jak czytam niektóry wypowiedzi to mnie szlag trafia.... :o

Ja posiadam 350D-ze względów finansowych... i jakoś robie dużo zdjęć sportu(deskorolka, bike )-i QUOTE]

Nie wpadaj w AMOK. :-)
Ze zdjęć seryjnych to wiele nie wyciśniesz przy 3ftp/s.
Dlatego liczy sie koordynacja oko-ręka, aby w odpowiednim momencie nacisnąć spust migawki - a to nazywa się również DOŚWIADCZENIE. ;-)
Nie wyklucza to zrobienia dobrych zdjęć. Tyle tylko, że raczej nie trafisz swojego konia na szczycie w skoku przez przeszkodę. Za to pewnie trafisz konia, na którym ci w ogóle nie zależy. :-(
Przy 10ftp/s nie masz tego problemu, zawsze trafisz i wybierzesz najlepsze :-)

KubaZowsik
12-08-2008, 21:04
O Boże, co to za temat ? Patrzę i przecieram oczy ze zdumienia.... Co miałeś z polskiego ?

Jak sądzę - potrzebujesz aparatu do zdjęć sportowych - cokolwiek to bardzo ogólne stwierdzenie oznacza dla Ciebie ... Generalnie potrzebujesz: co najmniej trójki z polskiego oraz dobrego szkła, np. Tamron 70-200 2.8.