Zobacz pełną wersję : Czy 350d wyda w sporcie?
Piootrek
02-08-2008, 19:21
Witam!
Przymierzam się do kupna Canona 350d puki co ze standartowym kitem i moje pytanie brzmi czy da rade w fotografii sportowej? Mam pare lamp błyskowych, wcześniej miałem Fuji s9500 i było całkiem całkiem ale przyszedł czas na zmianę i dlatego chciałem się was poradzić.
PS. Jaki obiektyw byście polecili do tego aparatu, do sportu :)
Witaj ;)
Jestem szcz4eśliwym posiadaczem 350 tki... i głównie zdjęcia sportowe robie (deskorolka, rowery itp.)
Aparat polecam jeżeli chodzi o takie zabawy ;) Szczególnie fajnie wychodzi seria
A jaki rodzaj sportu chcesz fotografować?
marekk_ok
02-08-2008, 20:03
A jaki rodzaj sportu chcesz fotografować?
Dobre pytanie - bo inaczej bedzie przy szachach a inaczej np. F1 ;):smile:
Piootrek
02-08-2008, 20:07
Skoki na rowerach ale też czasem jakiś portret bym chciał zrobić.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wiem że do tego trzeba różne szkła.
W sprawie portretu to sprawa w miarę prosta bo tu nawet 50/1.8 wystarczy. A Puszka gra mniejszą rolę niż np. dobór oświetlenia.
A co do skoków na rowerach to możesz się szybko rozczarować szybkością i precyzją AF (szczególnie z kitem), kiepskim servo, dużymi odległościami między punktami AF (lepiej jest już w 400D).
Jeżeli fundusze mocno ograniczają to może na początek zakup 50/1.8 i najlepszą puszkę na jaką Cię stać.
Piootrek
02-08-2008, 21:16
Sprawa wygląda tak że znalazłem super ofertę tego aparatu i bym go chętnie kupił. o 400d moge co najwyżej pomażyć
350 możesz kupić za 700-800 zł
a 400 za 1000 - warto dołożyć.
Jeśli robiłeś zdjęcia rowerów kompaktem i coś ci wychodziło 400d da radę.
Jeśli nie robiłeś niczym to będziesz musiał trochę poćwiczyć.
Nie kupuj 350d do sportu za słabe - może poczekaj i kup 40d albo w ostateczności 400d.
350d mało czułe boczne punkty af - a przy servo to bardzo przeszkadza.
Jeśli odrzucisz sport i będziesz robił tylko w studio bez pośpiechu i na środkowym punkcie 350d wystarczy i szybciej dojdziesz do rzeczywistych kolorów z obróbki raw
miałem 350d i mam 400d i 40d - wiem co pisze bo robię przeróżne zdjęcia również sport i portret
jesli kupisz i zaczniesz robic zdjecia to sie uda jesli zaczniesz czytac to forum to bedzie ciezko :)
Misiaque
02-08-2008, 22:35
To 350D jest wolniejsze niż kompakt fuji? Bardzo, ale to bardzo trudno mi uwierzyć. No i Kubaj ma rację ;-) Jeśli naprawdę masz super ofertę, to nie będziesz żałował...
Kurczę, czytam co piszecie i się zastanawiam jak 10lat temu ludzie sobie radzili z fotografowaniem sportowców. Jak się dobrze zastanowić, to fotografia sportowa jako dziedzina fotografii musiała być odkryta naprawdę niedawno!
A na poważnie, 350d nie jest wcale tragiczny, ale do sportu wygodniejszy powinien być 20d, może Ci się uda go tanio znaleźć. Jeśli nie, to bierz 350d i rób zdjęcia!:)
Piootrek
02-08-2008, 23:41
podajecie mi aparaty które są strasznie drogie a robiłem fuji s9500 i troche juz mi sie możliwości skonczyły. Teraz takie pytanie lepszy jest 350d czy nikon d40?
Obiektyw do sportu to pewnie najlepiej 70-200... chyba że te skoki to ma być dirt/street to wtedy coś szerokiego lub np. rybie oko
Jeśli nie chcesz wydawać dużo kasy, to spokojnie bierz 350d. Pomiędzy nim a kompaktem i tak jest przepaść:)
I nie daj się zwariować, bo zaraz się okaże, że bez 1dmk3 i torby eLek lepiej w ogóle sobie odpuścić:)
Piootrek
03-08-2008, 11:52
Tylko jeszcze niech mi ktoś odpowie na pytanie czy 350d jest lepsze niż d40 nikona?
To 350D jest wolniejsze niż kompakt fuji? Bardzo, ale to bardzo trudno mi uwierzyć.
No właśnie. Skoro gość daje radę kompaktem, to lustrem tym bardziej :D
michal_sokolowski
03-08-2008, 21:30
Tylko jeszcze niech mi ktoś odpowie na pytanie czy 350d jest lepsze niż d40 nikona?
canon to lepsza firma niż nikon
nie wiem jak tam z f/ps w 350D, ale z 300D na boks to sie raczej nie moglem wybrac, predzej na ryby :P, po zmianie na 40D problemy zniknely.
mateuszpk
03-08-2008, 21:38
Mowia ze d40 to powiekszony kompakt ;) Rozne opinie sie slyszy o tym aparacie, wiadomo tylko ze d60 jest praktycznie identyczne :)
Ja osobiscie wahałem sie miedzye d60 a 350d i kupilem 350d oczywiscie, i jestem z tego wyboru bardzo zadowolony, jak juz ktos tu napisał miedzy kompaktem a lustrem i tak ogromna przepasc. Fotografowalem ostatnio kumpla co uprawia parkour, foty w porownaniu do kompaktu blyskawica, chcesz zlapac w polowie lotu to lapiesz a nie czekasz jak w kompakcie. 350d to dobry aparat na poczatek jesli nie masz za duzo kasy do wydania
Piootrek
03-08-2008, 23:07
Więc dzięki panowie już zdecydowałem się ;)
Soundman
06-08-2008, 11:39
Tez mam 350D i nie narzekam poprzednio miałem pro1 i też nie narzekałem... Najłatwiejsza wymówka to kiepski sprzęt a wielu sobie jednak na tym sprzęcie radzi... Pewnie że fajnie miec 1D i torbe Lek ale od czegoś każdy zaczynał więc jak kupisz to 350D to napewno będziesz zadowolony.
Więc dzięki panowie już zdecydowałem się ;)
To będziesz trenował koordynację ręka-oko w pojedynczych strzałach.
Seryjne są zbyt wolne dla akrobacji rowerowych. (ja sprawdziłem na skokach koni przez przeszkody). :(
Jeśli wybrałeś 350D to przed tobą kolejne stopnie wtajemniczenia: używany 40D, a później może nawet sam 1D MKIII. (10 klatek/s będzie w sam raz) :-)
To będziesz trenował koordynację ręka-oko w pojedynczych strzałach.
Seryjne są zbyt wolne dla akrobacji rowerowych. (ja sprawdziłem na skokach koni przez przeszkody). :(
Jeśli wybrałeś 350D to przed tobą kolejne stopnie wtajemniczenia: używany 40D, a później może nawet sam 1D MKIII. (10 klatek/s będzie w sam raz) :-)
Boże ale bzdura!!! Miałem 350D i bez problemu robiłem nim koszykówkę, Używałem 30D i było lepiej ale czy aż taka różnica? Nie wydaje mi się. Teraz robię 5D który ma ponoć słaby AF tylko 3fps i też nie mam ŻADNEGO problemu. A robię całą masę sportu, różne dyscypliny.
Boże ale bzdura!!! Miałem 350D i bez problemu robiłem nim koszykówkę, Używałem 30D i było lepiej ale czy aż taka różnica? Nie wydaje mi się. Teraz robię 5D który ma ponoć słaby AF tylko 3fps i też nie mam ŻADNEGO problemu. A robię całą masę sportu, różne dyscypliny.
Bo forum nie czytasz! Zapuść sobie wyszukiwarkę, podedukuj się trochę i będziesz wiedział, że 5d nadaje się do sportu mniej niż końskie łajno do malowania ścian. Forum jest pełne mondrości i fotograficznych aksjomatów, trzeba tylko chcieć je znaleźć. Wiedza teoretyczna to podstawa!
Bo forum nie czytasz! Zapuść sobie wyszukiwarkę, podedukuj się trochę i będziesz wiedział, że 5d nadaje się do sportu mniej niż końskie łajno do malowania ścian. Forum jest pełne mondrości i fotograficznych aksjomatów, trzeba tylko chcieć je znaleźć. Wiedza teoretyczna to podstawa!
Wiesz... ważniejsza dla mnie jest wiedza praktyczna :) ale pewnie się nie znam...
:)
Pewnie, że się nie znasz! Zamiast jakieś tam zdjęcia robić lepiej byś forum poczytał!
Na pewno nawet nie wiesz, że 5d nawet do ślubów jest za wolny. Tu masz wątek, czytaj i się ucz!
http://canon-board.info/showthread.php?t=36324&highlight=szybkostrzelno%B6%E6
:mrgreen:
Soundman
06-08-2008, 23:39
Jak dobrze że kolego już podjoł decyzje i pewnie już ma 350 siątke albo na nia czeka i ani mysli zaglądać teraz na forum tylko cieszy sie z nowego o niebo lepszego od swojego cyfraczka sprzętu ;]
Witam!
Przymierzam się do kupna Canona 350d puki co ze standartowym kitem i moje pytanie brzmi czy da rade w fotografii sportowej? Mam pare lamp błyskowych, wcześniej miałem Fuji s9500 i było całkiem całkiem ale przyszedł czas na zmianę i dlatego chciałem się was poradzić.
PS. Jaki obiektyw byście polecili do tego aparatu, do sportu :)
A co 350 D ma "wydać" w sporcie ???
Cokolwiek miałby wydać, chyba nie wyda.
Pozdrówka
A co 350 D ma "wydać" w sporcie ???
Cokolwiek miałby wydać, chyba nie wyda.
Pozdrówka
Jak to co? Zdjęcia ma wydać:)
A to czy wyda dobre już bardziej zależy od naciskającego spust niż aparatu.
naprawde jak czytam niektóry wypowiedzi to mnie szlag trafia.... :o
każdym aparatem można zrobić dobrą fotkę...
Ja posiadam 350D-ze względów finansowych... i jakoś robie dużo zdjęć sportu(deskorolka, bike )-i do tego zdjęcia troche spokojne jak makro, architektura i krajobrazy. aparat działa wspaniale! ostrzy kiedy trzeba i jestem w pełni z niego zadowolony.
Wszystko zależy od naszych umiejętności...a sprzęt to tylko 10% zdjęcia...
Największą potrzebę dzielenia się wiedzą mają teoretycy, czemu w sumie trudno się dziwić, bo tym właśnie głównie się zajmują. Najprościej zwalić nieudolność na sprzęt. Wymaga to znacznie mniej wysiłku niż doskonalenie techniki oraz umiejętności optymalnego wykorzystania posiadanego sprzętu.
A jesli to na moje wypowiedzi cię szlag trafia, to tu masz podpowiedź (http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2561982)
Największą potrzebę dzielenia się wiedzą mają teoretycy, czemu w sumie trudno się dziwić, bo tym właśnie głównie się zajmują. Najprościej zwalić nieudolność na sprzęt. Wymaga to znacznie mniej wysiłku niż doskonalenie techniki oraz umiejętności optymalnego wykorzystania posiadanego sprzętu.
A jesli to na moje wypowiedzi cię szlag trafia, to tu masz podpowiedź (http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2561982)
akurat nie chodzi mi o twoje wypowiedzi
Pewnie, że się nie znasz! Zamiast jakieś tam zdjęcia robić lepiej byś forum poczytał!
Na pewno nawet nie wiesz, że 5d nawet do ślubów jest za wolny. Tu masz wątek, czytaj i się ucz!
http://canon-board.info/showthread.php?t=36324&highlight=szybkostrzelno%B6%E6
Wiesz ja z założenia jestem taki "niereformowalny". Jak mogę cokolwiek robić, zamiast zgłębiać tajemne wiedze zawarte czeluściach internetu :) Chyba zacznę się biczować lub w ramach pokuty na kolanach do Częstochowy się udam :)
Od dzisiaj aparat ląduje na półce a ja zabieram się za dogłębną lekturę mONdrości :)
michal_sokolowski
10-08-2008, 22:13
naprawde jak czytam niektóry wypowiedzi to mnie szlag trafia.... :o
Ja posiadam 350D-ze względów finansowych... i jakoś robie dużo zdjęć sportu(deskorolka, bike )-i do tego zdjęcia troche spokojne jak makro, architektura i krajobrazy. aparat działa wspaniale! ostrzy kiedy trzeba i jestem w pełni z niego zadowolony.
Wszystko zależy od naszych umiejętności...a sprzęt to tylko 10% zdjęcia...
to ciekawe dlaczego zawodowcy używają drogich aparatów...
sprecyzuj pojęcie "zawodowcy"..
u nas na stadionie ci którzy robili w OE dzielą się na 2 grupy - "zawodowców" ze swoim sprzętem gdzie xxxD czy A100 czy D40 nie jest rzadkością (droższe klasy xxD czy xD też bywają) ale jeśli chodzi o szkła to 70-200 2.8 is to max.. i druga grupa - fotografowie z dużych agencji którzy mają sprzęt "firmowy" - czyli najczęsciej 1Dmk2 lub mk3 (zdarzają się 40D) i do tego ********e szkła typu 400/2.8.. jak ktoś zarabia na tym to kupuje za tyle ile zarobi, a te wielkie białe lufy na stadionach to najczęściej sprzęt agencji
Soundman
11-08-2008, 21:39
Bo są lepsze szybsze i wygodniejsze a co najważniejsze ich na to stać.
Co nie oznacza ze słabszym aparatem dobrych fotek zrobić nie można. Poprostu jest to nieco trudniejsze
[QUOTE=Amok;509328]naprawde jak czytam niektóry wypowiedzi to mnie szlag trafia.... :o
Ja posiadam 350D-ze względów finansowych... i jakoś robie dużo zdjęć sportu(deskorolka, bike )-i QUOTE]
Nie wpadaj w AMOK. :-)
Ze zdjęć seryjnych to wiele nie wyciśniesz przy 3ftp/s.
Dlatego liczy sie koordynacja oko-ręka, aby w odpowiednim momencie nacisnąć spust migawki - a to nazywa się również DOŚWIADCZENIE. ;-)
Nie wyklucza to zrobienia dobrych zdjęć. Tyle tylko, że raczej nie trafisz swojego konia na szczycie w skoku przez przeszkodę. Za to pewnie trafisz konia, na którym ci w ogóle nie zależy. :-(
Przy 10ftp/s nie masz tego problemu, zawsze trafisz i wybierzesz najlepsze :-)
KubaZowsik
12-08-2008, 21:04
O Boże, co to za temat ? Patrzę i przecieram oczy ze zdumienia.... Co miałeś z polskiego ?
Jak sądzę - potrzebujesz aparatu do zdjęć sportowych - cokolwiek to bardzo ogólne stwierdzenie oznacza dla Ciebie ... Generalnie potrzebujesz: co najmniej trójki z polskiego oraz dobrego szkła, np. Tamron 70-200 2.8.