PDA

Zobacz pełną wersję : Canon eos kiss digital X-Wirus?

spiderssoad
01-08-2008, 12:52
Witam,
mam problem ze światłomierzem-na manualu w ogóle nie widać suwaka światłomierza, natomiast na auto jest, ale się nie przesuwa. Podejrzewam, że może to być kwestia wirusa, ponieważ komputer z którego korzystałam był zainfekowany, a w nikonie, który też był tam podpinany wystąpił ten sam problem. Formatowałam zarówno kartę jak i wszystkie ustawienia, ale to nie pomogło.
Domyślam się, że należało by wgrać nowe oprogramowanie. Czy da się zrobić to samemu, czy lepiej iść do serwisu? Jeżeli mogę wgrać je sama: jak to zrobić i skąd wziąć nowe oprogramowanie? Z góry dziękuję za odp.
Luth

gwozdzt
01-08-2008, 13:13
mam problem ze światłomierzem-na manualu w ogóle nie widać suwaka światłomierza, natomiast na auto jest, ale się nie przesuwa.
jak do tego doszło?
wcześniej było dobrze i coś się zepsuło? czy też aparat trafił w Twoje ręce już z tą "usterką"?

Podejrzewam, że może to być kwestia wirusa, ponieważ komputer z którego korzystałam był zainfekowany, a w nikonie, który też był tam podpinany wystąpił ten sam problem.
ostatnie co by mi przyszło do głowy (o ile w ogóle...)

Formatowałam zarówno kartę
jaka karta?

jak i wszystkie ustawienia, ale to nie pomogło.
można jeszcze wyciągnąć baterię-pastylkę podtrzymującą pamięć.

Domyślam się, że należało by wgrać nowe oprogramowanie.
mozna spróbować.

Czy da się zrobić to samemu,
da się.

czy lepiej iść do serwisu?
trudno powiedzieć... nie znam Twoich zdolności.

Jeżeli mogę wgrać je sama: jak to zrobić i skąd wziąć nowe oprogramowanie?
http://web.canon.jp/imaging/eosdigital3/e4kr3_firmware-e.html

spiderssoad
01-08-2008, 13:14
wcześniej wszystko było ok, któregoś dnia po włączeniu zauważyłam że światłomierz nie działa. Aparat nigdy mi nie spadł i nigdy w nic nie uderzył.
dzięki za szybką odp.

spiderssoad
01-08-2008, 13:25
zapomniałam dodać, że na manualu nie mogę zmienić wartości przesłony ani czasu. Z kolei na preselekcjach mogę zmieniać wartości dopóki nie wcisnę spustu migawki do połowy, później wszystko się blokuje. No i ostatnia rzecz: patrząc przez obiektyw w trybie manualnym nie wyświetlają mi się ani czas ani przesłona-o światłomierzu już pisałam.

gwozdzt
01-08-2008, 13:39
jaka karta pamięci?

spiderssoad
01-08-2008, 14:05
CF 4GB
DaWoo

gwozdzt
01-08-2008, 14:14
CF 4GB
DaWoo
pierwszy raz na oczy widzę... podejrzewałbym pad karty.
zepsuta karta potrafi "rozłozyć" aparat - poczytaj o kartach PLATINUM:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=17040

Zresetuj aparat wyjmując baterie podtrzymującą (instrukcja str. 155)
i spróbuj z inną kartą (lub bez karty)

spiderssoad
01-08-2008, 14:25
bez karty jest to samo, zaraz zresetuję aparat i sprawdzę co wtedy.
Aparat był kupowany na Tajwanie i karta też jest stamtąd. Tego Canona mam nieco ponad rok i jest to pierwsza awaria.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
zresetowałam aparat i jest ok :] dzięki wielkie za pomoc!!!

mor_feusz
01-08-2008, 14:54
a po wyjeciu karty pamieci? dziala?

gwozdzt
01-08-2008, 15:12
wirusy poszły tu:
http://canon-board.info/showthread.php?t=36842