Zobacz pełną wersję : Wybór obiektywu | hmmm..
Tomanderos
31-07-2008, 01:32
Przeglądałem forum, oglądałem foty i mam problem:)
Pomóżcie podjąć mi decyzję:
C10-22 + C50/1.4 czy 35/1.4 L czy 24/1.4 L
Mam Canona 20D + T17-50/2.8.
Główne zastosowanie to śluby i portret. Canona 5D prawdopodobnie
kupie w przyszlym roku po wakacjach. Obiektywy nie tracą tak na
wartości jak body, więc sprzedać to nie będzie problem.
dzieki | pozdr
Mam 35/1.4 podpięty pod 5D, bardzo dobry zestaw.
Mam 35/1.4 podpięty pod 5D, bardzo dobry zestaw.
jak najbardziej! ale to w przyszłym roku ;)
Zostaw tamiego(nie inwestuj w 10-22-pod crop a, te szerokie kąty kuszą bardzo(wiem ;)
miałem roczek sigme 10-20
ale w praktyce bardzo ciężko je okiełznać-zniekształcenia!!!!!!
nie zdążysz się go nauczyć a już 5d będzie na celu a wtedy canon trzeba sprzedać????
więc do tamiego coś jasnego( obstawiam 85 1.8)
i jesteś gościu!!!
a jak 5d kupisz to tami do sklepu, 85 jak ulał i nad szerokim pomyslisz(24 lub 35 L)
nie wiem czy masz lampkę????
pozdrawiam ;)
85 i 16-35, wtedy oba bys mogl wymiennie zakladac w zaleznosci od potrzeb na 5D i 20D, ewentualnie dla wiekszej magii na zdjeciach 85L :), ale jesli zamierzac zostac z tamronem, to chyba czy 24L czy 35L, czy 85 musialbys przejrzec swoje zdjecia i zobaczyc na ilu mm najczesciej robisz, a 10-22 to do takich zastosowan wydaje mi sie ciut ciemnawe, chociaz przyznam ze sam narazie przymierzam sie do takiego zestawu 30D i 17-55 i 5D z 70-200, postawilem bardziej na wygode zooma niz na plastyke :)
Tomanderos
31-07-2008, 10:23
Czy mówicie o 80 z 1.2 czy 1.8 ? na 1.2 mnie nie stac (~6000), a do kościoła przydałoby się 1.4 zamiast 1.8... po za tym obawiam się czy nie będzie za wąsko.. moge coś stracić, jak nie zdążę przepiąć..
a, te szerokie kąty kuszą bardzo(wiem ;)
miałem roczek sigme 10-20
oj kuszą baaaaaaaardzo:)
nie wiem czy masz lampkę????
mam 430EX, kusi 580..:)
a 10-22 to do takich zastosowan wydaje mi sie ciut ciemnawe
masz rację, ale przydałoby się np. do pleneru..
Dzięki za odpowiedzi. Po ich przeczytaniu nasuwa mi się takie pytanie:
- Czy opłaca się do C20D kupować eLki dla plastyki, czy rzeczywiście różnica jest tak duża?
Im jasniejsze szklo tym mozna uzyskac mniejszą GO, rowniez im większa matryca tym mniejsza GO, nie wszystkie eLki daja fajną plastykę, ale jesli myslisz o FF, to wykorzystasz w pelni jesne eLe :), tutaj troche o cropie vs FF:
http://canon-board.info/showthread.php?t=35157
Im jasniejsze szklo tym mozna uzyskac mniejszą GO, rowniez im większa matryca tym mniejsza GO, ...
:idea: tylko nie należy zapominać, aby do tego wszystkiego mieć jeszcze jakiś pomysł na wykorzystanie płytkiej GO; ponieważ w przypadku braku pomysłu naprodukuje się tylko takich gniotów jak te podlinkowane w wątku o szkłach do 5D:
http://canon-board.info/showthread.php?p=505412#post505412