Zobacz pełną wersję : co daje wielkość przedniej soczewki ?
58mm a 77mm w czym roznica
Witam, zastanawia mnie taka rzecz:
Canon 50mm 1.4 srednica filtra 58mm, Sigma 50mm 1.4 srednica filtra 77mm. Chcialem sie wlasnie dowiedziec czy daje cos to ze wielkosc soczewki jest wieksza......
cena filtrów
większe łatwiej porysować
pawel-foto
30-07-2008, 23:05
...Chcialem sie wlasnie dowiedziec czy daje cos to ze wielkosc soczewki jest wieksza......
To tak jak z byłym minstrem edukacji.... To była WIELKOŚĆ!
no i może korekcja beczki, ale czy w 50-tce ma to wielkie znaczenie?
Michu (Pentax)
30-07-2008, 23:26
To dla rozjaśnienia dodam tylko tyle, że Pentax ma 49mm w FA 50/1.4.
czym wieksza przednia soczewka tym ladniej wyglada :wink:
poza tym nie ma to jakiegos wplywu na rozdzielczosc szkla?
poza tym nie ma to jakiegos wplywu na rozdzielczosc szkla?
chyba ma, ale to tylko moje domysły (z lekcji fizyki pamiętam że rozdzielczość teleskopów była większa gdy miały większą średnicę - nie wiem czy tak samo jest w obiektywach, choć nie wiem dlaczego miałoby być innaczej: światło z większej powierzchni pada na sensor aparatu), więc niech wypowiedzą się ludzie zorientowani w temacie...
Bagnet007
31-07-2008, 08:43
Domyślam się, że trochę mniejsze winietowanie.
no tak to jest z właściwościami optyki, że trzeba je sprawdzić!
ostrość, winieta na pewno nie zależą tylko od rozmiarów przedniej soczewy!
gdybamy, trzeba poczekać na testy sigmy!
temat ciekawy, tylko tytuł trochę nieszczęśliwy, dlatego zmieniłem i przeniosłem do "poważnego" działu.
Sam jestem ciekaw, czy chodzi o winietowanie czy o coś innego?
"Cały" obiektyw ma dość dużą średnicę. Przypuszczam, że ma to wpływ na kąt padania światła na materiał światłoczuły. O ile dla filmu to nie ma większego znaczenia, to matryca baaardzo lubi, gdy ją traktować światłem w miarę prostopadle...
"Cały" obiektyw ma dość dużą średnicę. Przypuszczam, że ma to wpływ na kąt padania światła na materiał światłoczuły. O ile dla filmu to nie ma większego znaczenia, to matryca baaardzo lubi, gdy ją traktować światłem w miarę prostopadle...
jednym słowem - sugerujesz telecentryczność.
Jeśli przednia soczewka ma dużą średnicę, a obiektyw przeciętne światło, to poprawcie jeśli się mylę, ale działa to podobnie jak przymknięcie przysłony - poprawiają się właściwości optyczne. Zamiast średniego f1.2 dostajesz świetne f1.4 od 'pełnej dziury'.
Jeśli przednia soczewka ma dużą średnicę, a obiektyw przeciętne światło, to poprawcie jeśli się mylę, ale działa to podobnie jak przymknięcie przysłony - poprawiają się właściwości optyczne. Zamiast średniego f1.2 dostajesz świetne f1.4 od 'pełnej dziury'.
dokladnie tak.
jarek
Przykład lunety: Pamiętam egzamin na myśliwego, gdzie musiałem wyjaśnić sprawność (liczbę) zmierzchową. Opisującą sprawność lornetki bądź lunety w warunkach ograniczonej widoczności. Wylicza się ją jako pierwiastek kwadratowy iloczynu średnicy obiektywu (w mm) i powiększenia. Przykład: 8x50=400, pierwiastek kwadratowy z 400 = 20. Tak więc luneta/lornetka o parametrach 8x50 ma sprawność zmierzchową 20. Im wyższa liczba tym luneta/lornetka bardziej się nadaje do obserwacji o zmierzchu lub w nocy.
Przy większej średnicy obiektywu większa ilość światła skupia się na mniejszej powierzchni.