PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr UV i POLAR pomoc w wyborze

liquidsound
30-08-2006, 13:13
Wiem ,ze bylo walkowane (przeze mnie rowniez) ale moze mi ktos powiedziec na chlopski rozum jaki kupic polar do 250zl na 67mm i UV'ke do 100zl na tylez samo??

gwozdzt
30-08-2006, 13:19
Wiem ,ze bylo walkowane (przeze mnie rowniez) ale moze mi ktos powiedziec na chlopski rozum jaki kupic polar do 250zl na 67mm i UV'ke do 100zl na tylez samo??
UV-ke odpuścić i robi Ci się 350 na polar :-)
Wtedy w Twoim zasięgu pojawia się np. HOYA HMC SUPER PRO1 czy B+W MRC a to już naprawdę bardzo dobre filtry.

liquidsound
30-08-2006, 13:29
Ale musze cos miec na syfiaste warunki jako ochrone

muflon
30-08-2006, 13:50
Ale musze cos miec na syfiaste warunki jako ochrone
To dokup "coś" później.

liquidsound
30-08-2006, 13:53
No ale hmmm, rozwin mysl. Co polecasz konkretnie.

BTW oj aja ja ja oł je moderator wypowiedzial sie w moim watku:lol:

muflon
30-08-2006, 13:57
No ale hmmm, rozwin mysl. Co polecasz konkretnie.
Co do polara już dostałeś właściwą odpowiedź. A UV... tej samej firmy, z tej samej serii :)

MacGyver
30-08-2006, 14:03
Jeżeli potrzebujesz UV-ki jako dodatkowego dekielka ochronnego, i będziesz z nią robić jedną fotkę na sto to kup zwykłą Hoye HMC, albo nawet Hame, moim zdaniem szkoda pieniędzy na lepszy filtr (oczywiście jeśli nie zamierzasz nakręcać jednego na drugi).

liquidsound
30-08-2006, 14:36
Czyli po prostu musze dorzucic 100zl.:evil: pytanie kolejne, czy przepasc cenowa miedzy Hoya szara, a czarna jest proporcjonalna do przepasci jakosciowej??
Duza jest roznica miedzy Super HMC a Super HMC Pro1?? Co to sa za wersje Pro Digital 1 czy jakos tak??
i gdzie najtaniej kupic ta B+W??

Kubak82
30-08-2006, 18:41
Czyli po prostu musze dorzucic 100zl.:evil: pytanie kolejne, czy przepasc cenowa miedzy Hoya szara, a czarna jest proporcjonalna do przepasci jakosciowej??

to ilosc powlok + stopien przepuszczalnosci swiatla wiekszy o pare % .. ciezko powiedziec na ile ta roznica odczuwalna jest na codzien bo wszystko zalezy od szkla, warunkow i

Duza jest roznica miedzy Super HMC a Super HMC Pro1?? Co to sa za wersje Pro Digital 1 czy jakos tak??

to taki "chłyt matertindowy" bo teraz slowo "digital" jest cholernie popularne :mrgreen: .. moze i sa jakies rozznice ale nie wydaje mi sie aby byly one istotne.. IMO..

i gdzie najtaniej kupic ta B+W??

a tu juz google i do dziela :twisted: .. wpisz B+W; sklep i szukaj 8) .. a jak juz bedziesz mial dosc cen B+W to napisz do Cichego o filtry Marumi :mrgreen: (ps. ma je wystawione na allegro - login aerozone)

liquidsound
30-08-2006, 18:53
Ta ale duzio kosztuja u Cichego i raczej mnie nie bedzie stac na takiego polarka. Szlag mnie zaczyna trafiac...

Bieda
30-08-2006, 20:55
Polar Marumi WPC powinno starczyć - genialny stosunek jakości do ceny. Nie odbiega na pewno od B+W MRC i Heliopanów. Ja kupowałem swój w Raysfoto w Poznaniu - glówny dystrybutor na Polskę, wiec pewnie bedzie taniej.

UV-ke odpuść ;) dobrze koledzy radzą, szkoda fotek chyba że bywasz na spacerze czesto powyżej 2000 m.n.p.m. ;)

pozdr

herbatniczek
29-07-2008, 08:45
Hej,

Chodzę po allegro i jest tego mnóstwo..
Nie wiem co wybrać - UV chcę potraktować właściwie jako zatyczkę na ciemniejsze dni a polar musi być dobry.. to nie znaczy, że najdroższy...
Będę kupował z allegro..

Robson01
29-07-2008, 09:15
[QUOTE=herbatniczek;504806]UV chcę potraktować właściwie jako zatyczkę na ciemniejsze dni QUOTE]

Do tego służy "dekielek", który jest w zestawie z obiektywem ;)
Co do polara to Marumi będzie ok - sam mam z tej firmy i nie narzekam.

akustyk
29-07-2008, 11:13
to ilosc powlok + stopien przepuszczalnosci swiatla wiekszy o pare % .. ciezko powiedziec na ile ta roznica odczuwalna jest na codzien bo wszystko zalezy od szkla, warunkow i

obiektywna prawda numer jeden jest taka, ze roznica miedzy szara Hoya a czarna (ale nie Pro1) to dzisiaj drobny procent ceny, nie tak jak jeszcze 3-4 lata temu.
a prawda numer dwa jest taka, ze czarna Hoya ma powloki utwardzajace. jaka by nazwa nie byla, skutek praktyczny to nieco lepsze czyszczenie tych filtrow. nadal nie jest to przyjemnosc (bo to w koncu Hoya), ale te kilka zlotych warto dolozyc

to taki "chłyt matertindowy" bo teraz slowo "digital" jest cholernie popularne :mrgreen: .. moze i sa jakies rozznice ale nie wydaje mi sie aby byly one istotne.. IMO..

w wiekszosci to jest owszem, robienie wody z mozgu... ale w moim odczuciu, i kilku osob, ktore tego uzywaly, polar Digital jest mocniejszy niz zwykle HMC i SHMC. a to jest duzy argument za