Zobacz pełną wersję : 40d i iso
mam od niedawna 40-tke i juz sie zdziwilem ustawiajac na pelen manual nie moge ustawic mniejszego iso niz 200 bo pozniej jest auto a jak przestawie na ustawienia C1 to moge zejsc z iso do 100 ale wtedy nie kontroluje migawki czy to normalne ze w manualu nie mam iso 100 ?????
PS aparat kupiony w sklepie w londynie
ja mam na M iso do 100 bez zadnych jaj
A to czasem włączone highlight priority nie blokuje iso 100?
to moze jaj mam cos z softem nie tak ;/
A to czasem włączone highlight priority nie blokuje iso 100?
a gdzie to przestawic :shock:
Jesli pokazuje wartosci iso z oo zamiast 00 czyli np 4oo to znaczy ze masz highlight wlaczone, wylaczyc mozna w cn.f nie pamietam ktorym, ale minuta i znajdziesz
ustawienia sprawdz w menu - poczytaj dokladnie w instrukcji o bajerach typu wspomniane highlight priority :)
Jesli pokazuje wartosci iso z oo zamiast 00 czyli np 4oo to znaczy ze masz highlight wlaczone, wylaczyc mozna w cn.f nie pamietam ktorym, ale minuta i znajdziesz
wlaczalem i wylaczalem i nie dziala nadal mam iso 200 ;/
GhostRider
27-07-2008, 16:03
Musisz włączyć dodatkowe czułości
Menu / Przedostatnie (ten aparacik) / Ekspozycja / i pod trójką masz Dodatkowe czułości ISO
Chyba o to chodzi.
Dodatkowe czułości to 3200. Tak jak powiedzieli poprzednicy Highlight priority i jak to wyłączysz to przełącz na ISO 100.
;] nareszcie c.fn II
redukcja zaklocen - wl
high iso - wl
priorytet jasnych partii - wyl
... i mam iso 100 dzieki wszystkim
priorytet jasnych partii - wyl
... i mam iso 100 dzieki wszystkim
A istotne było tylko to co wyżej...
Michał Dobrowolski
28-07-2008, 16:23
a co sądzicie o szumach przy tym korpusie? iso 1000 nadaje sie do wywoływania odbitek? u mnie na monitorze wygląda to w miare dobrze, gdzie jest ten próg ktorego nie warto przekraczać w 40d przy większych odbitkach niz 10x13
a co sądzicie o szumach przy tym korpusie? iso 1000 nadaje sie do wywoływania odbitek? u mnie na monitorze wygląda to w miare dobrze, gdzie jest ten próg ktorego nie warto przekraczać w 40d przy większych odbitkach niz 10x13
na "znaczkach pocztowych" wielkosci 10 x 15 to ISO 1600 mozna drukowac i mucha nie siada.
z innej beczki to zamiast ISO 1000 lepiej uzywac ISO 1250. mniej szumi
drukowałem kilka dni temu A4 z ISO1600 na papierze foto na epsonie stylus pro 3800 - nie ma się do czego przyczepić.. delikatnie oczywiście widać szum (ale zdjęcie nie było odszumiane) ale to jak patrzysz na A4 z bardzo bliska, drukowałem "na ścianę" więc problemu nie będzie.. w 10x15 czy 13x18 jest super.. 15x21 nie drukowałem ale podejrzewam że też będzie dobrze..