Zobacz pełną wersję : Canon 70-210 czy Sigma 70-300?
etheriel
26-07-2008, 12:21
Witam wszystkich :)
Jako, że już zdradziłem temat główny wątku, dodam, iż użyłem wyszukiwarki i poczytałem o jednym szkiełku, jak i o drugim, lecz nadal nie mogę się zdecydować :P
Sigma mnie przekonuje niższą ceną, trybem makro oraz faktem, że mogę dostać nówkę z gwarancją. Najgorzej chyba będzie z celnością AF, test na optycznych nie napawa optymizmem, szybkość to dla mnie sprawa drugorzędna. Canon.. tutaj jasność, ring USM [chyba, że się mylę], celność autofokusa. No ale tylko używane - ostatnio przejechałem się przy zakupie 28-105.. :P
Chodzi mi też po głowie EF-S 55-250, głównie ze względu na stabilizację..
Co o tym myślicie?
Wiem też, że Sigma powyżej 200-220mm daje mydło, dlatego chciałbym się dowiedzieć jak jest z jakością obrazu w 70-210 na 210mm.
Z góry dziękuję za pomoc, sugestie, pomysły etc
Oraz wszystkich pozdrawiam :)
DonBolano
26-07-2008, 12:51
Produkcja canona 70-210 zostala zatrzymana, bo wyszla na rynek L-ka 70-200 i robilo to szklo konkurencje nowszemu modelowi ;) co swiadczy na korzysc tego obiektywu ;) Jak znajdziesz w dobrym stanie jakas uzywke, to wez pod uwage ten obiektyw :)
Jak Cie stać to nie bierz sigmy ;) Ja mam wrażenie, że wszystkie zdjęcia zrobione nią są mydlane ;-/ Może mam FF lub BF chociaz chyba wczesniej to drugie :) Ale nie wiem czy warto wysylac body ze szklem na kalibracje. Trochę się boje, że cos sie stanie z przesyłką po drodze :-/
70-210 szczerze polecam, miałem - spoko daje radę. Ma też swoje wady, ale jeśli trafisz zadbany egzemplarz, to za te pieniądze rewelacja.
17-210 to dobre szkło. Uzywałem go kilka lat (wczoraj zostało sprzedane z racji zakupu Lki) ale nie jest idealne - ma widoczne aberacje chromatyczne i tendencje do wysuwania sie przy skierowaniu w dół (ale z tym przy odrobinie cierpliwości i zainwestowaniu kilku PLN mozna sobie prosto poradzić)
Krawiec
talarczyk
26-07-2008, 14:06
(...)
tendencje do wysuwania sie przy skierowaniu w dół (ale z tym przy odrobinie cierpliwości i zainwestowaniu kilku PLN mozna sobie prosto poradzić)
Krawiec
a dokładniej w jaki sposób? :)
Ja w swoim wkleiłem dwa kawałeczki materiału samoprzylepnego na wewnętrzną strone pierścienia od zooma.
Widać kawałek i umiejscowienie na fotce:
http://photos04.allegro.pl/photos/oryginal/404/83/92/404839275_1
Krawiec
Ja zmieniłem Sigmę na 70-210 ponad 1,5 roku temu i jestem zadowolony. Największa wada 70-210 (wg mnie) to aberracja chromatyczna. Reszta to sprawy drugorzędne - jak dla mnie.
No i FTM to fajna sprawa :) Jak narazie wstrzymuję sie z zakupem 70-300 IS przez ten nieszczęsny FTM (którego 70-300 IS nie ma).
aligator16
26-07-2008, 14:33
Gorzej jak będziesz potrzebował pilnie 300mm do zrobienia zdjęcia - nawet jeżeli jest słaba jakość to wtedy masz taką możliwość
Makro też się czasami przydaje
Ale z tym obiektywem zapomnij o strzelaniu szybkich fotek - no chyba że wcześniej ustawisz ostrość manualnie :)
etheriel
27-07-2008, 09:33
Widzę, że jednak większość z Was radzi mi 70-210.. Chyba zacznę nawiedzać regularnie alledrogo :mrgreen:
Comatus - jeśli mógłbym mieć prośbę o jakieś cropy z 210mm ze środka i brzegu kadru na f/4.5 i f/5.6 + coś pokazujące tą aberrację to byłbym wdzięczny [piwo np ;)].
Oczywiście wszyscy mówimy o 70-210 3,5-4,5. Obiektyw o takim samym zakresie ze światłem 4 to kaszana.
Gorzej jak będziesz potrzebował pilnie 300mm do zrobienia zdjęcia
To zrobi 210 i crop. Wielki mi problem. Jakość finalna może nawet wyjść lepsza z cropowania lepszego szkła niż z gorszego bez cropa.
Miałem oba szkła. I chyba bym wolał Sigme gdyby miała Silnik USM (chyba miałem bardzo ostra sigme) Canon 70-210 3,5-4,5 jest fajny ale nie oszukujmy się na F4,5 i 210mm nie jest bogiem:) Często brakowało mi tych 300mm.
Ponieważ sigma nie ma jednak USm polecę Ci 70-210:) ewentualnie dobieranie do 70-200 4L bo różnica jest znaczna. eLka jest lepsza w każdym aspekcie. Ma ładniejsze kolory, bokeh, kontrast.
Comatus - jeśli mógłbym mieć prośbę o jakieś cropy
Sorki, że tyle to trwało, ale jakoś mi umknął ten watek ;)
Tutaj (http://picasaweb.google.com/kendzierski/70210?authkey=ITmpSgJgcq0) masz jedno foto, wywołane w DPP (nic nie ruszane), pewnie dlatego takie blade, exif jest. CA wyszła jaka wyszła, ale czasami potrafi wyjść większa.
ja mam 70-210 ze stałym światłem 4 i jestem naprawdę zadowolony! i polecam 100%, jedyne zarzuty to brak USM i to co już ktoś napisal, łatwe wysuwanie sie zooma podczas przechyłu w dół.
tutaj (http://i44.photobucket.com/albums/f16/narapie/IMG_1901.jpg) F/4 na 210mm fotka po popsuciu, nie mam teraz pod ręka orginalu prosto z aparatu
Ponieważ sigma nie ma jednak USm polecę Ci 70-210:) ewentualnie dobieranie do 70-200 4L bo różnica jest znaczna. eLka jest lepsza w każdym aspekcie. Ma ładniejsze kolory, bokeh, kontrast.
Doświadczeń z rozważanymi szkiełkami co prawda nie mam ale przy obecnych cenach 70-200/4L zastanów się czy nie warto faktycznie dozbierać do tego szkiełka - kupisz nówkę na gwarancji która posłuży Ci przez lata. A to szkło szczególnie w relacji cena/jakość jest naprawdę rewelacyjne :)