Zobacz pełną wersję : Prześwietlone zdjęcia - jak tego uniknąć ??
Zdarza się, że przy słonecznej pogodzie operując na trybach półautomatycznych (P) wychodzą mi prześwietlone zdjęcia. Czy jest jakiś sposób na uniknięcie tego typu "niedoróbki" w tym trybie ? Poza tym, czy wpływ na doświetlenie zdjęcia w tych warunkach ma zastosowany rodzaj pomiaru światła oraz czy zastosowanie filtru polaryzacyjnego zmniejszy tę wadę zdjęć ?
Poza tym, czy wpływ na doświetlenie zdjęcia w tych warunkach ma zastosowany rodzaj pomiaru światła oraz czy zastosowanie filtru polaryzacyjnego zmniejszy tę wadę zdjęć ?
Filtr użyty do zmniejszenia jasności najjaśniejszych elementów sceny pomoże. Świadomie użyty punktowy pomiar światła również pozwoli uniknąć prześwietlenia zdjęcia.
ryszard_ochódzki
24-07-2008, 10:57
Jedyna i słuszną metodą jest przejście na manual. W trybach P, AV, TV jest zbyt duża losowość. Te tryby niejednokrotnie naświetlają te same ujęcia inaczej. I stąd mogą być różnice. Poza tym przy scenach o dużej różnicy jasności warto doświetlać lampą. Do ściemniania nieba najlepszy jest filtr połówkowy szary montowany szarym do góry :).
Przeczytaj jeszcze w instrukcji jest mowa o kadrach z jasnym i ciemnym tłem.
Ten temat już był, zajrzyj tutaj (http://canon-board.info/showthread.php?t=34912)
Wystarczyło poszukać :-)
Pozdrawiam!
Witam
Dodam że istenieje możliwośc nakazania trybowi P AV i TV zmniejszenie...yyy...(niewiem jak nazwać)...powiedzmy jasnośći zdjęcia poprzez przesunięcie podziałki z punktu 0 do np -1/3AF. Robi się to za pomocą przycisku który w trybie M służy do zmiany przysłony. Wciskamy przcisk i kręcimy kółkiem w lewo. Mi kilkakrotnie ten sposób pomógł doświetlić zdjęcie ale ja zmieniałem w drugą stronę. Problem w tym ,że jeśli puszka łapie światło na najaśniejsze to wtedy ten punk będzie okej a cała reszta niedoświetlona, trzeba na to uważać. Mam nadzieje że udało mi się pomuc!
Pozdrawiam!