PDA

Zobacz pełną wersję : [ArtMoon] Historia pewnej znajomosci - tryptyk

ArtMoon
24-07-2008, 07:08
Witam!
To taka mala seria
Wystepują:
Smok - legwan zielony strzelony w poznanskim zoo
Moja corka
Wnetrza ruin w m. Świny i Oleśnicka brama zamkowa

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img145.imageshack.us/img145/8152/smokidziecko1of9.jpg)

źródło (http://img145.imageshack.us/img145/2523/smokidziecko2fu3.jpg)

źródło (http://img145.imageshack.us/img145/4001/smokidziecko3un8.jpg)

Jest to moj pierwszy projekt tego typu, bede wdzieczny za spostrzezenia i sugestie.
Pozdrawiam!

ewa_olsztyn
24-07-2008, 08:09
Sympatyczne, ale czy w kolorze nie byłoby fajniej?
Smok musi być zielony!

iREM
24-07-2008, 08:11
Trochę głupio. Ryzykować życie własnej córki żeby zrobić dobre zdjęcie. Ech, dziwię Ci się... :|

stdanielo
24-07-2008, 08:30
bardzo mi się podoba i dobrze, że w BW

ArtMoon
24-07-2008, 08:30
:) corke focilem w domu na tle bialego przescieradla wiec nie bylo stracha :)

orzeh
24-07-2008, 08:45
przyjemne. dobra robota (jak na oko laika :) )

iREM
24-07-2008, 09:52
:) corke focilem w domu na tle bialego przescieradla wiec nie bylo stracha :)

Eee, spodziewałem się odpowiedzi w stylu "dzielnie stawiła czoła potworowi" ;-)
Pozdrawiam! :-)

Tezet-gdynia
24-07-2008, 10:04
Ogolnie robi wrazenie, jednak na ostatnim nie podoba mi sie swiatlo ktore pada na osobe, widac ze idzie z gory, a na wlosach jest ciemna plama ;) i lokiec gada jest chyba za jasny bo chowa sie w cieniu ? i ma na sobie swiatlo :( Taka mala krytyka ode mnie ;)

ArtMoon
24-07-2008, 10:49
Dzieki za uwagi. Nie ukrywam ze w ostatnim zdjeciu to pionowe swiatlo lejace sie z gory nastreczylo mi sporo problemow w miare poprawnym oddaniu swiatel i cieni elementow zdjecia. Myslalem zeby to poprawic ale pliki zrodlowe z powodu awarii dysku zniknely bezpowrotnie :(
Pozdrawiam!

Piasek1989
24-07-2008, 18:20
2 mi się bardzo podoba tylko nie dało by się dorobić jakiegoś łańcucha a kłódka żeby brama była zamknięta na amen

Paenka
25-07-2008, 00:05
na moim laptopie jest problem z pierwszym zdjeciem. Mianowicie. Gdy ustawiam go tak aby wszystko dookola dziewczynki było w czerni i bieli to wlosy dziewczynki idą w przepalony grafit (taki kolor ktory odpowiada zlemu ustawieniu czerni pod katem na laptoku) z czego to wynika?

hofi66
25-07-2008, 10:58
na moim laptopie jest problem z pierwszym zdjeciem. Mianowicie. Gdy ustawiam go tak aby wszystko dookola dziewczynki było w czerni i bieli to wlosy dziewczynki idą w przepalony grafit (taki kolor ktory odpowiada zlemu ustawieniu czerni pod katem na laptoku) z czego to wynika?
Że żaden laptop nie nadaję się do poprawnego oglądania zdjęć ... zbyt mała ilość informacji o kolorze (6, w porywach do 8 bitów informacji na kanał), kąty widzenia, rodzaj matrycy, brak kalibracji sprzętowej. Nie daj Boże oceniać jeszcze prace innych, skoro nie widzi się tego nawet poprawnie. O własnej obróbce lepiej nie mówić.

Witam!
To taka mala seria
Wystepują:
Smok - legwan zielony strzelony w poznanskim zoo
Moja corka
Wnetrza ruin w m. Świny i Oleśnicka brama zamkowa
Jest to moj pierwszy projekt tego typu, bede wdzieczny za spostrzezenia i sugestie.
Pozdrawiam!
Ciekawe pomysły.
Pozdrowienia dla Ciebie i mojego miasta rodzinnego :)

Paenka
25-07-2008, 11:16
Że żaden laptop nie nadaję się do poprawnego oglądania zdjęć ... zbyt mała ilość informacji o kolorze (6, w porywach do 8 bitów informacji na kanał), kąty widzenia, rodzaj matrycy, brak kalibracji sprzętowej. Nie daj Boże oceniać jeszcze prace innych, skoro nie widzi się tego nawet poprawnie. O własnej obróbce lepiej nie mówić.

Nie o takie wytłumaczenie mi chodziło, gdyz tego to jestem świadoma. W ogóle to troche wiesz....nie w porzadku napisałeś...to co ja teraz nie mam prawa oglądać i pisac jakie są moje odczucia względem obcych zdjęć lub mych własnych? Super! Dzięki za wykluczenie z towarzystwa.
Chodziło mi raczej o wyjaśnienie czy ta czern jest taka głeboka ze już mój monitor tego nie obejmuje? Pytam bo do tej pory nie spotkałam się z czymś takim, wszystkie zdjęcia miały widzialne kolory i powiem Ci nawet, że porównywałam z monitorem kolegi, który bardzo głęboko siedzi w fotografii i ja...jako laik nie zauważyłam jakichś wielkich różnic.
Dziękuję za uwagę i proszę zmniejsz troszkę kąt zadzierania nosa.

hofi66
25-07-2008, 11:51
Nie o takie wytłumaczenie mi chodziło, gdyz tego to jestem świadoma. W ogóle to troche wiesz....nie w porzadku napisałeś...to co ja teraz nie mam prawa oglądać i pisac jakie są moje odczucia względem obcych zdjęć lub mych własnych? Super!
Odczucia przy ocenie przejść tonalnych, wyświetlaniu barw nie mają tu nic od rzeczy. Nie widzisz tego prawidłowo, bo sprzęt nie daje szansy, więc i Twoje oceny nie są do końca obiektywne. Unoszenie się nic tu nie zmieni. Mamy na forum Toma i czornyja - świetni specjaliści i warto się od nich uczyć. Przeczytanie wątku może Cię wiele nauczyć. Polecam.

Chodziło mi raczej o wyjaśnienie czy ta czern jest taka głeboka ze już mój monitor tego nie obejmuje? Pytam bo do tej pory nie spotkałam się z czymś takim, wszystkie zdjęcia miały widzialne kolory i powiem Ci nawet, że porównywałam z monitorem kolegi, który bardzo głęboko siedzi w fotografii i ja...jako laik nie zauważyłam jakichś wielkich różnic.

Twój raczej "wyświetlacz" a nie monitor przekazuje "okrojone" informacje o barwie i przez to nie do końca wiesz, co widzisz. To, że porównujesz z monitorem kolegi niczego nie zmienia a tym bardziej to, że siedzi w fotografii. Znam wielu dobrych fotografów i tez się męczą, bo nie stać ich na "normalny" monitor (czytaj nie przekłamujący barw itd.), którego ceny zaczynają się gdzieś. od 3 tyś. zł i coś na nich widać, jak to określa Tom01 :)

Dziękuję za uwagę i proszę zmniejsz troszkę kąt zadzierania nosa.
Radzę mniej emocjonalnie czytać wypowiedzi. Piszesz poza tym w wątku kolegi a nie w swoim ... i cała uwaga powinna skupić na jego pracach.

Paenka
25-07-2008, 12:30
Przepraszam najmocniej. Juz sie więcej nie wypowiem. Moja uwaga zaczęła się od jego prac i przylegała do nich. To tyteraz jakieś wyciągasz poboczne wątki i dalej ciagniesz ten temat.
Mój "wyświetlacz" ma się nieźle...nie narzekam póki co.
Obejrzałam prace kolegi na innym moniotrze/wyświetlaczu (bom niegodna plasować klasę sprzetu) i pierwsze zdjęcie jest za ciemne wg mej skromnej opinii.
Poza tym to przepraszam, zdjęcia powinny być tak zrobione aby była możliwość dla każdego obejrzeć je bez jakichś krzaczków. to się ma tak samo jak błędy w przeglądarkach czy na stronach internetowych. Maja działać na szybszych jak i na wolniejszym komputerach i koniec. No chyba, że uderzamy w niszę...wtedy proszę zaznaczać to będzie jasność.
Jestem emocjonalna na całej linii, bo jestem człowiekiem a nie maszyną...ot co!

ArtMoon
25-07-2008, 14:50
Paenka, naprawde nie wiem czym moze byc spowodowane to przeklamanie kolorow. Fakt ze 1ka jest bardzo ciemna w niektorych miejscach ale u mnie na CRT i LCD wyglada ok.
hofi66, ktore to twoje rodzinne miasto bo nie wiem o jakie miejsce chodzi :)
Pozdrawiam serdecznie!

hofi66
25-07-2008, 16:29
Paenka, naprawde nie wiem czym moze byc spowodowane to przeklamanie kolorow.
Zdjęcia są ok. Nie masz czy się przejmować, ja mam całkiem niezłe Eizo, więc coś tam widzę :)

hofi66, ktore to twoje rodzinne miasto bo nie wiem o jakie miejsce chodzi :)
Pozdrawiam serdecznie!
Czyżby :) Jestem z Gniezna i nikt mnie nie zna ...
Tam się urodziłem, kończyłem szkołę średnia i kolejne lata ...

fotokor1
25-07-2008, 17:37
fotki bardzo fajne zwłaszcza 2 dawaj jeszcze chętnie popatrzę
pozdrawiam

ewg
25-07-2008, 19:37
źródło (http://img229.imageshack.us/img229/1039/ewget2.jpg)

- Proponuję jednak najpierw sprawdzać a dopiero potem ewentualnie poddawać
pod wątpiwość czułość zmysłów kobiecych... :twisted:

Paenka
25-07-2008, 22:33
nie wiem jak to u was wygląda ale u mnie to wygląda tak, że jesli dookola dziewczynki jest ok to wlosy sa jakby przepalone czernia/grafitem a gdy popatrzę pod takim katem aby wlosy byly ok to znowuz dookola czernie robia sie grafitowo/czarne

BTW. u mojego brata na skalibrowanym monitorze widze to samo.

Tezet-gdynia
25-07-2008, 23:55
Dokladnie, wlosy w srodku sa szare w stosunku do innych czerni. A tam skad nadchodzi swiatlo - lewa strona sa skolei czesciowo czarne jakby na nie padal cien ;) Paenka u Ciebie wszystko w porzadku ;)

ArtMoon
26-07-2008, 23:40
Hello!
A to o wlosy chodzi? :) No tak, bystremu oku nic nie ujdzie. Wlasnie ogladam to pod roznym kątem na laptopowym lcd i faktycznie tworzy sie jednolita plama. Zatem wyjasnie. Wlosy dziecka byly ps-owo przedluzane. Na monitorze crt na ktorym to robilem nie bylo widac takich efektow, na lcd gdzie kontrasty sa podniesione mozna jednak wykryc te zabiegi. Dla mnie wtedy najwazniejsze bylo to, ze na odbitkach czy wydrukach bylo ok.
hofi66, ja w Gnieznie mieszkam dopiero od kilku lat, swietne miasto, swietni ludzie, juz sie stad nie wyprowadze, tak mysle...
Pozdrawiam wszystkich ze slonecznej Łeby gdzie sobie zasluzenie urlopuje... :)

MacGyver
29-07-2008, 09:20
http://canon-board.info/announcement.php?f=49&a=17
Pkt 1.
Wątek przenoszę do galerii użytkowników.