Zobacz pełną wersję : Obiektyw analogowy do cyfrowej puszki
Witam,
czy moze mi ktos wyjasniec. Chce dokupic jeszcze jedno szklo macro. Szkoda mi juz pieniedzy na zakup 65/2,8 macro wiec znalazlem szklo Industar 50mm macro. Gdzies napotkalem posta, ze ponoc po podlaczeniu analogowego szkla do puszki cyfrowej ogniskowa wzrasta. Czy mozecie mi powiedziec na ile zwiekszy sie ogniskowa z 50mm ?
poszukiwacz2006
22-07-2008, 21:45
Z Twoim 40D 50 x 1.6 = 80 mm:cool:
Ogniskowa jest wielkością fizyczną i nigdy nie wzrasta. Zmienia się jedynie zmienia sie tylko pole widzenia. Światło skupione przez obiektyw 50mm pada na mniejszą niż w analogu powierzchnie czego efektem jest okrojony obraz. W przypadku 40D to jest ok 62% powierzchini klatki filmu 35mm co daje ci przelicznik x 1,6 . Efekt: 50 na 40D da ci podobny efekt jak 80 na analogu.
ALE PAMIĘTAJ: OGNISKOWA NIE ZMIENIA SIĘ !!!
Zatem zakup bezsensowny.
Przed chwila obczytalem forum odnosnie szkla canon 60/2,8 MACRO
Ostatnio focilem moim 100 MACRO elementy grawerowane. Problem z tym szklem mialem taki, ze musialem trzymac duza odleglosc od fotografowanego obiektu zeby cala grawerka wyszla - dlugosc takiego elementu to okolo 30 cm.
Rozumiem, ze jesli kupie szklo 60/2,8 MACRO bede migl fotografowac z mniejszej odeglosci ? Czy to jest to szklo ktorego szukam do takich zdjec ?
http://www.netius.pl/pliki/bron.jpg
Przy tym zdjeciu odlegosc od przedmioty to jesli dobrze pamietam okolo 1,5-2m !
Tezet-gdynia
23-07-2008, 09:52
dobrze rozumiesz ale nie do konca, bo to nie zalezy od szkla tylko od puszki, dla 300,350,400,450D jest to 1,6x wiec KAZDE szklo musisz przemnozyc ;)
Dla przykladu:
jesli miales 100mm to po cropie 1,6x wychodzi "160mm"
jesli kupisz 60mm da na cropie "96mm"
A jesli kupisz 50mm to na cropie da "80mm"
czy moze mi ktos wyjasniec.
Gdzies napotkalem posta, ze ponoc po podlaczeniu analogowego szkla do puszki cyfrowej ogniskowa wzrasta. Czy mozecie mi powiedziec na ile zwiekszy sie ogniskowa z 50mm ?
konkretna lekcja:
http://www.fotografuj.pl/Article/Wspolczynnik_wydluzenia_ogniskowej/id/32
przy okazji, gdyby miała się rozpętac 1536 dyskusja o GO:
http://www.fotografuj.pl/Article/Glebia_ostrosci_w_lustrzankach_cyfrowych/id/38
Ostatnio focilem moim 100 MACRO elementy grawerowane. Problem z tym szklem mialem taki, ze musialem trzymac duza odleglosc od fotografowanego obiektu zeby cala grawerka wyszla - dlugosc takiego elementu to okolo 30 cm.
Rozumiem, ze jesli kupie szklo 60/2,8 MACRO bede migl fotografowac z mniejszej odeglosci ?
Tak.
tylko pamiętaj, że EF-S 60/2,8 macro (bo chyba o nim mowa) nie podepniesz do kliszaka ani 1D/Ds/5D.
mozesz się jeszcze zastananowić nad 50/2,5 macro - ten jest bardziej "przyszłościowy", pasuje do wszystkich EOSów, ale ma mniejsza skalę odwzorowania 1:2 (jednak z tego co widze na zdjęciu, nie używasz 1:1 więc nie powinno być problemu).
A mozesz rozwinac mysl ze szklo 50/2,5 macro jest bardziej przyszlosciowe...
Te szaklo jak widze nawet tansze jest wiec super. Ale czy jakosciowo nie beda zdjecia odbiegaly od tego co zrobilem 100tka macro ?
A mozesz rozwinac mysl ze szklo 50/2,5 macro jest bardziej przyszlosciowe...
co tu rozwijać... przecież napisałem, że EF-S 60mm nie nadaje sie do aparatów z matrycą większą od APS-C (a osobiście uważam, że ten zmmniejszony format jest przejściowy).
Dla Ciebie to w tej chwili nie ma znaczenia i jesli nie chcesz brać pod uwagę przyszłości, to 60/2,8 w tej chwili jest na pewno obiektywem lepszym od 50/2,5 (choćby ze względu na USM). Natomiast jakość zdjęć z całej tej trójki szkieł macro (50, 60, 100mm) będzie moim zdaniem porównywalnie wysoka.