Zobacz pełną wersję : fotka z rozmytym tłem
trothlik
19-07-2008, 17:51
Witam was serdecznie.
Widziałem parę razy zdjęcia na których na pierwszym planie jest auto (lub cokolwiek innego pozostającego w ruchu) natomiast tło jest rozmyte. Nie "nieostre" jak w przypadku portretu ale rozmazane. Czy możecie mi powiedzieć jak tego typu zdjęcia sie robi?
Pozdrawiam
Podążasz aparatem za obiektem fotografowanym... czas migawki w miarę krotki ale na tyle długi by rozmazać conieco... mysle ze 1/100 styknie ... popróbuj bo zalezy to od predkości auta i twojej "ręki"(dobrego statywu)... :D
przy fotach motocykli ustawia sie czas 1/predkosc
wpisz haslo ..."panoramowanie" - to jest lekarstwo na twoje problemy
trothlik
19-07-2008, 18:14
Dziękuję bardzo. O to mi chodziło. Pozdrawiam.
Podążasz aparatem za obiektem fotografowanym... czas migawki w miarę krotki ale na tyle długi by rozmazać conieco... mysle ze 1/100 styknie ... popróbuj bo zalezy to od predkości auta i twojej "ręki"(dobrego statywu)... :D
1/100 ? chyba trochę dłuższy, rzędu 1/40 - przynajmniej ja takie stosowałem na rajdzie.
1/100 ? chyba trochę dłuższy, rzędu 1/40 - przynajmniej ja takie stosowałem na rajdzie.
1. Zależy od ogniskowej (im krótsza ogniskowa, tym dłuższy czas potrzebny)
2. Zależy od szybkości fotografowanego obiektu (im większa prędkość, tym krótszy czas wystarczy)
Przez co, czas podany przez Ciebie nie jest jednoznaczą receptą na efektowny paning.
Przykład: ogniskowa 16mm + prędkość obiektu c.a. 10km/h.
Dla tego przykładu 1/40 może być zbyt mało.
To tez nie jest jedyny słuszny czas - a czas powinien być na tyle długi aby można było nie poruszyć panoramowanego obiektu, a wiadomo że każdy ma inne możliwości w utrzymaniu długich czasów, tym bardziej jeśli robisz teleobiektywem.
Każdemu początkującemu proponuję stara zasadę czas = 1/ ogniskowa jeśli przy takich czasach udaje sie nie poruszyć to można te czasy wydłużać. Co daje wydłużanie czasu? Nie tylko rozmyte tło ale również rozmyte obracające się felgi co zwiększa wrażenie ruchu, a teraz to już tylko ćwiczyć :)
EDIT: no i esteper mnie ubiegł :)
asdfasfd
19-07-2008, 19:49
Nie "rozmyte", a "poruszone". Rozmycie kontrolujesz głębią ostrości.
Tezet-gdynia
19-07-2008, 20:00
I jeszcze zalezy czy stoisz centralnie od boku, czy bardziej od przodu-boku, w pierwszym przypadku dluzsze czasy sie udaja, w drugim niestety nie bo obiekt w miare przyblizania sie i oddalania zmienia swoja wielkosc w kadrze i jest lipa :( Ostry wtedy bedzie np. tylko przod, tylko drzwi, tylko okno, roznie bywa ;-)
popróbuj bo zależny to od prędkości auta i twojej "ręki"(dobrego statywu)...
Przecież napisałem żeby próbował i nie napisałem ze to jedyny słuszny czas tylko w domyśle żeby się zaczął bawić czasem koło w.w. a to tak jak piszą wyżej chłopaki to oczywiście prawda...
popróbuj bo zalezy to od predkości auta i twojej "ręki"(dobrego statywu)... :D
OMFG!!! Jakiego statywu?? Kto do panningu/panoramowania uzywa statywu?!! OMFG!! Jak juz to monopod i on sie przydaje ale statyw?? to chyba byl zart no nie??:confused:
OMFG!!! Jakiego statywu?? Kto do panningu/panoramowania uzywa statywu?!! OMFG!! Jak juz to monopod i on sie przydaje ale statyw?? to chyba byl zart no nie??:confused:
Niestety to nie był żart. Ja np. używam statywu...
http://canon-board.info/showthread.php?t=36304
Polecam zdjęcie nr. 1...
LOL :)
no to respect :D:D ale musisz miec jakas fajnaglowice chyba, bo jak panoramujesz??
no to respect :D:D ale musisz miec jakas fajnaglowice chyba, bo jak panoramujesz??
Kulową... Zresztą co za różnica jak to niemożliwe ?
Chyba nie baudzo. Dla w miarę przewidywalnych obiektów, statyw, dobrze wypoziomowana głowica 3D, "rozluźniona" tylko lewo-prawo, jak najbardziej sporo daje.
Kulowa albo (ewentualnie) monopod też, ale tu już trzeba samemu sobie robić "IS mode 2" :)
A poza tym to statywy/monopody są dla mięczaków :mrgreen: pomijając jakieś ekstrema typu 1/10s @400mm ;-)
popi pomijając to że nie miałeś racji (co już wytłumaczyli Tobie moi przedmówcy) pozwolę sobie zapytać, co oznaczają nieznajome mi skróty użyte w tym fragmencie "wypowiedzi"??? (najlepiej rozwiń bo ja w tych skrótach nie bardzo wiem o co chodzi):
OMFG!!! Jakiego statywu??
to znaczy oh my fuckin' god
Nie "rozmyte", a "poruszone". Rozmycie kontrolujesz głębią ostrości.
Rozumiem że to do mnie :) a ja dalej będę kontrolował rozmycie felg czasem. I choć może w teorii nie mam racji dla mnie są one rozmyte a nie poruszone ale oczywiście możesz mieć swoje zdanie.
oh my fuckin' god
samo siebie skomentowało...
Witam!
Mam pytanie odnośnie panoramowania. Sprzęt jakim walczę to kompakt, do tego warunki dość ciężkie ( środek lasu w porze popołudniowej). Przy f2.8 czas wychodzi ok 1/20 sek. i dla tego muszę błysnąć lampą i tu pytanie: do panoramowania lepiej korzystać z lampy ustawionej na auto czy lepiej błysnąć na 2 zasłonę? Walczyłem trochę z tą techniką, ale wyniki są mało zadowalające tymbardziej, że fotografowany jest rowerzysta podczas skoku z hopy a kadr chciałbym dość ciasny.