Zobacz pełną wersję : Co to jest Mirror Lock-up?
Do czego służy ta funkcja?
Mam nadzieje że mnie nie zlinczujecie, ale pomyślałem że nie ma lepszego miejsca żeby się spytać :)
wstepne podniesienie lusterka (w aparatach lustrzanych) dzieki temu aparat mniej "kopie" przy zdjeciu i jest wieksza szansa na nieporuszone zdjecie. Szczegolnie uzyteczna funkcja przy korzystaniu z czasow w przedziale okolo 1/4 do 1 sekundy - zalezy od aparatu.
Czyli lustro się podnosi, aparat "czeka" chwilke i dopiero robi fotkę?
Dzieki za odpowiedź - w końcu wiem co to jest:)
aparat "czeka chwilke" jesli jest w trybie samowyzwalacza czasowego, w trybie recznym trzeba ponownie wcisnac spust migawki
No wlasnie, ta "chwilka" w trybie samowyzwalacza jest zdefiniowana z gory? Przy dlugim tele i slabym statywie drgania nie zdaza zaniknac. :|
Szczegolnie uzyteczna funkcja przy korzystaniu z czasow w przedziale okolo 1/4 do 1 sekundy - zalezy od aparatu.
A wg mnie bardziej zalezy od ogniskowej niz aparatu :roll: .
aparat "czeka chwilke" jesli jest w trybie samowyzwalacza czasowego, w trybie recznym trzeba ponownie wcisnac spust migawki
w 300D bylo tak ze zawsze przy mirror lockup po wcisnieciu spustu do konca podnosilo sie lustro a pozniej po definiowalnej liczbie sekund automatycznie wyzwalala sie migawka. W 350D niestety trzeba wcisnac spust dwa razy. Najperw lustro a pozniej migawka. Skrajnie sp*****lone rozwiazanie. Tylko wezyk ratuje.
W 350D niestety trzeba wcisnac spust dwa razy.
A jak przelaczysz go na samowyzwalacz to tez dwa razy musisz nacisnac?
A wg mnie bardziej zalezy od ogniskowej niz aparatu :roll: .
Tak to ten temat mozna drazyc w nieskonczonosc.
A wedlug mnie bardziej zalezy od cech calego zestawu /aparat, pierscienie, obiektyw/konwertery itd itp/. Tak jak sie moze gibac, 400mm tak tez sie giba zestaw makro z pierscionkami. Ale na tym etapie (sadzac po pytaniu) niema sensu wglebiac sie w takie specyficzne datale.
statyw, statyw tez ma znaczenie :mrgreen:
statyw, statyw tez ma znaczenie :mrgreen:
Jasne:)
Jakos nie przyszlo mi do glowy ze mozna uzywac wczesniejszego podnoszenia lustra robiac zdjecia bez statywu:)
Do jeszcze dorzucmy i glowice:)
Tomasz Golinski
05-06-2005, 09:34
Ja czasem uzywalem MLU bez statywu: gdy jest za ciemno a nie moge/nie chce uzywac statywu to daje lekkie opoznienie na MLU, dzieki temu przynajmniej troche drgan zwiazanym z naciskaniem spustu eliminuje.
lepiej strzelic serie 3-4 fotek.. najostrzejsze sa te "po srodku" serii, kiedy spust jest juz wcisniety... pierwsza i ostatnia zwykle sa poruszone
Ja czasem uzywalem MLU bez statywu: gdy jest za ciemno a nie moge/nie chce uzywac statywu to daje lekkie opoznienie na MLU, dzieki temu przynajmniej troche drgan zwiazanym z naciskaniem spustu eliminuje.
Tylko przy ciasnych kadrach juz sie maly problem moze robic:). Ja w zasadzie nie poruszam sie bez statywu i nie musze tego przerabiac w praktyce:)
zgadzam sie to troche dziwne rozwiązanie. przez ten czas kiedy lusterko jest w górze zdjecie sie robi praktycznie na czuja lub jak wolice na chybił trafił
ps; w 10d jest tak ze po ponownym nacisnieciu migawki robi sie zdjecie
Jasne:)
Jakos nie przyszlo mi do glowy ze mozna uzywac wczesniejszego podnoszenia lustra robiac zdjecia bez statywu:)
Do jeszcze dorzucmy i glowice:)
ja nie wtym sensie ze statyw jest potrzebny, bo MLU bez statywu jest chyba niepotrzebne, ja pisalem ze potrzebny jest solidny ciezki statyw z pozadna glowica
Ok Jac:)
mi tez nie przyszlo do glowy robic bez statywu ale jak widzisz na przykladzie Tomka, mozna i bez. :)
zgadzam sie to troche dziwne rozwiązanie. przez ten czas kiedy lusterko jest w górze zdjecie sie robi praktycznie na czuja lub jak wolice na chybił trafił
ps; w 10d jest tak ze po ponownym nacisnieciu migawki robi sie zdjecie
Z tego co ja wiem to najpierw się przecież kadruje! Pozniej korzystasz z samowyzwalacza (w tym przypadku dziala ok 2sek), podwojne naciskanie spustu migawki jest wg mnie bez sensu. Wychodzi na to samo jakby MLU byl wylaczony. ;)
Z tego co ja wiem to najpierw się przecież kadruje! Pozniej korzystasz z samowyzwalacza (w tym przypadku dziala ok 2sek), podwojne naciskanie spustu migawki jest wg mnie bez sensu. Wychodzi na to samo jakby MLU byl wylaczony. ;)
ale mysmy tutaj rozpatrywali przypadek robienia zdjecia z podniesionym lustrem BEZ STATYWU :)