PDA

Zobacz pełną wersję : Szkoła mistrzów fotografii "Gazety"

marekk_ok
18-07-2008, 09:36
Od dzis w Gazecie Wyborczej ukazywać sie beda (przez osiem tygodni) artykuly na bazie wypowiedzi osmiu fotoreporterow Gazety.

Yenox
18-07-2008, 12:14
Żeby nie powtarzać to troche napisali o tym żółci (w końcu do wygrania nikon!) tutaj: http://nikon.org.pl/showthread.php?t=65229

TomS
18-07-2008, 13:37
Dzisiaj sobie w pracy przejrzałem ten niby artykuł i mogę powiedzieć że to co tam jest to wielkie G... wywiad, parę zdjęć i nic więcej

Soundman
18-07-2008, 16:56
Tez to kupiłem patrze a tam same fotki i krótki opis... Jak to ma byc na zachete to sie nie zapowiada za ciekawie.

KMV10
18-07-2008, 21:21
Sądzę, że użytkownicy tego forum nie są docelowymi czytelnikami tych "poradników". To ma być raczej dla kogoś kto coś słyszał o fotografii i chce coś o niej poczytać. Tak to widzę.

TomS
18-07-2008, 22:03
Tylko że ja tam nie widzę sensownych treści nawet dla kogoś, kto dopiero zaczyna i chce się czegoś dowiedzieć.

bercow
18-07-2008, 22:49
daj ktos skan/fote

adamek
19-07-2008, 08:17
Przecież Miller opowiada jak on robi zdjęcia, na co zwraca uwagę.
Oczywiście, nie pisze o technikaliach (chociaż w sumie porusza kwestię obiektywów w jednym, dwóch zdaniach) ale pokazuje jakie jest jego patrzenie na fotografię...

Nie wiem szczerze powiedziawszy czego się spodziewaliście innego. :)

Soundman
19-07-2008, 16:55
To bardziej wygląda na wywiady z fotografami... myslałem ze chociaż jakieś rady o kadrowaniy tam się pojawią ale nic kompletnie... ale może uda sie coś wygrać w tych konkursach spróbować można :d

michal_sokolowski
22-07-2008, 00:09
To bardziej wygląda na wywiady z fotografami... myslałem ze chociaż jakieś rady o kadrowaniy tam się pojawią ale nic kompletnie... ale może uda sie coś wygrać w tych konkursach spróbować można :d

żaden poważny fotoreporter nie będzie nikogo pouczał o kadrowaniu.
kadrowania to się można nauczyć z książek, patrząc na zdjęcia albo stąd. - według mnie.

akustyk
22-07-2008, 00:12
ej no... niech no ktos laskawie zeskanuje, bo Polonia na emigracji nie odbiera Wybiorczej...

bog zaplac! :)

adamek
22-07-2008, 08:10
tu jest to samo
http://wyborcza.pl/0,91507.html

akustyk
22-07-2008, 09:45
tu jest to samo
http://wyborcza.pl/0,91507.html

fajne to jest. tylko trzeba miec w glowie cos wiecej niz onanizm sprzetowy
i przeswiadczenie, ze kluczem do wszystkiego jest puszka i parametry :)

Soundman
23-07-2008, 11:16
żaden poważny fotoreporter nie będzie nikogo pouczał o kadrowaniu.
kadrowania to się można nauczyć z książek, patrząc na zdjęcia albo stąd. - według mnie.

czyli uważasz że zaden poważny fotoreporter nigdy nie dopuści sie napisania książki tak ??

michal_sokolowski
23-07-2008, 13:46
czyli uważasz że zaden poważny fotoreporter nigdy nie dopuści sie napisania książki tak ??

dopuści się dopuści... jak będzie na emeryturze, ewentualnie jak wpadnie na pomysł zarobienia trochę gotówki w czasie zastoju w pracy...

Marcin Kułak
23-07-2008, 15:16
fajne to jest. tylko trzeba miec w glowie cos wiecej niz onanizm sprzetowy
i przeswiadczenie, ze kluczem do wszystkiego jest puszka i parametry :)

Właśnie.
Wg mnie, to w jaki sposób ktoś podchodzi do fotografii jest równie ważne (jeśli nie ważniejsze) jak to jaki ma sprzęt.
Możliwość poznania podejścia cenionych fotografów do kwestii wyboru tematu i sposobu robienia zdjęć uważam za bardzo dobrą rzecz. W tym kontekście książka "W obiektywie. Mistrzowie fotografii polskiej Hanny Marii Gizy" jest nieoceniona.

Soundman
23-07-2008, 16:37
dopuści się dopuści... jak będzie na emeryturze, ewentualnie jak wpadnie na pomysł zarobienia trochę gotówki w czasie zastoju w pracy...

Technicznie kadrowania można sie nauczyć z gazetki forum czy książki podstaw ale tak czy siak zdjęcia robi fotograf i niektórzy poprostu potrafią je robić kadrować itp a niektórzy poprostu nie nawet jakby niewiadomo ile książek przeczytali. Dalej uważam ze ten "wywiad" z Millerem jest traktowany jako jakaś lużna rozmowa a nie coś co potrafi nauczyć kogoś czegoś.

777
23-07-2008, 16:56
Ja wlasnie sadze odwrotnie- ciezko jest umiescic w tak krotkiej wypowiedzi jakas ogromna ilosc informacji czy wskazowek.Jest pokazane za to jakies podejscie do zdjecia , filozofia tworzenia, czasem konkretnie pokazane jakies zdjecie i jak powstalo...
mi sie bardzo przyjemnie czyta i kilka naprawde ciekawych rzeczy i pomyslow mozna z tych tekstow wyciagnac

akustyk
23-07-2008, 21:04
wydaje mi sie, ze niektorzy maja dziwne oczekiwania. zeby facet o wielkim doswiadczeniu i swietnych umiejetnosciach pisal podrecznik fotografii, jakich sa dziesiatki na polkach w ksiegarni. a jak zamiast tego napisal od serca pare rzeczy o podejsciu do fotografowania i mysleniu o tym co i dlaczego sie robi - to jest zle.

najlepsze co od takiego czlowieka mozna uzyskac to rady wynikajace z doswiadczenia. a podstaw fotografii to sie nalezy z ksiazek uczyc.

w temacie kadrowania - do tego najlepsze sa albumy fotograficzne. aktywne ogladanie zdjec, przy ktorym patrzacy posluguje sie mozgiem i analizuje to co widzi. bo dopoki sam nie zobaczy, to chocby mu lopata do glowy sam Cartier-Bresson wkladal, to nic z tego nie bedzie

michal_sokolowski
25-07-2008, 16:11
z tym kadrowaniem to w ogóle jest śmiesznie, bo właściwie czego można nauczyć w tym temacie ? Że co ? Że horyzont w jednej trzeciej ? Że linie mają być pod ukosem raczej a nie równolegle do ramki obrazka ? Że ma być równowaga ? Pierdu pierdu :-)

tych zasad to jest na jedną kartkę a4 i to wszystko. I to są zasady wzięte wprost z malarstwa, o ile dobrze mi się wydaje, więc też chyba nie wszystko można przekładać na fotografię (?).

Soundman
28-07-2008, 13:03
Mi sie wydaje że chociaż byś miał te wszystkie zasady obkute na blache to i tak Cie dobrym fotografem nie czyni... Poprostu jedni są w tym dobrzy inni nie i tak już musi być.. Przeciez jak przeczytasz podręcznik malarstwa to nie zostaniesz doskonałym malarzem odrazu