PDA

Zobacz pełną wersję : Kiedy jakie iso

caleodao
04-06-2005, 11:53
mam do was kolejne pytanie, jakie iso powinno się ustawiać w różnych warunkach głównie chodzi mi np. w parku gdzie swiatło jest zasłaniane przez drzewa i czy takie samo się używa z zastosowaniem lampy. Jak wygląda sytuacja na ulicy gdzie jest bardzo jasno a jak w nocy z ustawianiem iso, czy jest może jakiś poradnik jak ustawiać aby nie wyszło ziarno. Proszę o klika przykładów.

ps. Z góry dziękuję.

Polaco
04-06-2005, 12:06
mam do was kolejne pytanie, jakie iso powinno się ustawiać w różnych warunkach głównie chodzi mi np. w parku gdzie swiatło jest zasłaniane przez drzewa i czy takie samo się używa z zastosowaniem lampy. Jak wygląda sytuacja na ulicy gdzie jest bardzo jasno a jak w nocy z ustawianiem iso, czy jest może jakiś poradnik jak ustawiać aby nie wyszło ziarno. Proszę o klika przykładów.

ps. Z góry dziękuję.
Hmmmmm, jak jest jasno to ustawiasz niskie ISO (np. 100), jak jest noc, wkladasz aparat na statyw (jak go masz) i robisz na malym ISO. A jak nie masz statywu i czas jest za dlugi to starasz sie go skrocic podnoszac ISO do powiedzmy 800 (przyklad).

gietrzy
04-06-2005, 12:21
głównie chodzi mi np. w parku gdzie swiatło jest zasłaniane przez drzewa
Jeśli są duże kontrasty (b. silne słońce, granatowa podkoszulka, żółte kwiatki, itp.) można zamontować filtr

edit: polaryzacyjny nie szary, jak wcześniej napisałem.

Powracając do ISO: generalnie to masz tzw. bezpieczny czas naświetlania klatki. Liczy się go dzieląc 1 przez długość ogniskowej np. 50mm (dodatkowo musisz pomnożyć ogniskową przez crop, np. 1,6 dla modelu 350D)

czyli dla szkła 50mm teoretyczny bezpieczny czas liczymy

50mm*1,6 (najczęściej) = 80
1/80s to bezpieczny czas dla tej ogniskowej. Innymi słowy jak będziesz naświetlał ogniskową 50mm z czasem dłuższym niż 1/80s to może zdjęcie wyjść poruszone, nieostre.

I teraz jesteś parku, ustawiasz tryb Av, dobierasz odpowiednią przysłonę i patrzysz na wskazanie światłomierza, jeśli Ci pokazuje np. 1/50(za długi teoretyczny czas dla 50mm na cropie 1,6) zwiększasz ISO. Zwiększając ISO z 100 na 200 wydłużasz czas dwukrotnie.

polecam http://www.cdrom.pl/index.php?title=EV

gietrzy
04-06-2005, 12:31
Ja osobiście po fotach (spod pachy oczywiście) wnętrza meczetu
Dziwny ten świat. Mi spokojnie pozwolili wejść i zrobić zdjęcie. Oczywiście zgodnie z nauką Koranu musiałem dać bakszysz.

CYNIG
04-06-2005, 12:47
Jeśli są duże kontrasty (b. silne słońce, granatowa podkoszulka, żółte kwiatki, itp.) można zamontować filtr szary, który zmniejsza dynamikę zdjęcia.

http://www.cdrom.pl/index.php?title=EV

Nie pomylil Ci sie filtr polaryzacyjny z szarym na te kontrasty i dynamike?

Dorn
04-06-2005, 14:39
Jeśli są duże kontrasty (b. silne słońce, granatowa podkoszulka, żółte kwiatki, itp.) można zamontować filtr szary, który zmniejsza dynamikę zdjęcia.

Mogę się mylić, ale filtr szary zmniejsza chyba ilość światła padającego na matrycę, przez co można uzyskać dłuższy czas naświetlania.
Więc jak zmniejsza to po co stosować jak chcemy podnieść ISO?
Nie rozumiem :(

Semtex
04-06-2005, 14:56
filtr szary z tego co wiem używamy np podczas fotografowania krajobrazu gdzie niebo jest dużo jaśniejsze od ziemi - używając filtr połówkowy szary na niebo jesteśmy w stanie wtedy zrobić dużo lepsze zdjęcie - niebo będzie przyciemnione - ekspozycja bardziej odpowiednia

CYNIG
04-06-2005, 15:03
filtr szary z tego co wiem używamy np podczas fotografowania krajobrazu gdzie niebo jest dużo jaśniejsze od ziemi - używając filtr połówkowy szary na niebo jesteśmy w stanie wtedy zrobić dużo lepsze zdjęcie - niebo będzie przyciemnione - ekspozycja bardziej odpowiednia

Oczywiscie ze tak, tylko ze zauwaz ze jak sam piszesz nie szary ale szary polowkowy i nie przy kadrze gdzie sa zolte kwiaty i granatowa koszulka tylko do krajobrazu (no dobra do kadrow gdzie jest wyrazny podzial na jasna i ciemna czesc kadru.

Zmniejszanie kontrastow - to jednak polar jest lepszym narzedziem.

Semtex
04-06-2005, 15:07
Tak to miałem na myśli -chociaż jako początkujący nigdy nie stosowałem takiego rozwiązania

froolk
04-06-2005, 17:05
Zwiększając ISO z 100 na 200 wydłużasz czas dwukrotnie.

Chyba skracasz? ;)