Zobacz pełną wersję : Uszkodzony 28-200?
jurekogorek11
17-07-2008, 13:23
Witam wszystkich.
Przychodze do Was z problemem bo wierze ze poradzicie mi cos konkretnego :???:
Otoz robiac fote sigma 28-200 zapomnialem przelaczyc z AF na M i przekrecilem pierscien ostrosci..Cos chrupnelo i... zalapalem co zchrzanilem :shock:
Spanikowalem i chcialem przywrocic pierscien na swoje miejsce. Chrupnelo drugi raz, odstawilem sprzet, pobieglem do domu.
Efekt dzialan jest taki ze przy AF na bliskie odleglosci znajduje ostrosc... natomiast przy nieskonczonosci silniczek dalej 'szuka'.
Przy manualu czuc ze pierscien chodzi leciutko i czasem natrafia na cos i sie przycina.
Taka glupote zrobilem ze az mnie chce trafic.. :evil:
Ktos ma jakis pomysl?
Ktos ma jakis pomysl?
porównać koszt usługi serwisowej:
http://www.sigma-foto.pl/?q=node/36
z ceną zakupu sprawnego obiektywu na Allegro:
http://www.allegro.pl/search.php?string=sigma+%2828-200+28-200mm%29
jurekogorek11
17-07-2008, 13:37
Nigdy wczesniej nie serwisowalem zadnych szkiel. Posiadam tylko sam obiektyw - bez paragonow, karonikow i ksiazeczek.
Czy zalape sie jeszcze na jakas gwarancje? Ile to bedzie mniejwiecej kosztowac? Zaraz bede do nich dzwonil..
Posiadam tylko sam obiektyw - bez paragonow, karonikow i ksiazeczek.
Czy zalape sie jeszcze na jakas gwarancje?
Nie rozumiem Twojego toku myślenia.
Każdy powód z osobna:
- brak dowodu zakupu+karta gwarancyjna,
- uszkodzenie mechaniczne przez "użyszkodnika".
wyklucza roszczenia gwancyjne, a Ty myślisz o gwarancji mimo spełnienia ich łącznie :confused:
Ile to bedzie mniejwiecej kosztowac? Zaraz bede do nich dzwonil..
mam nadzieję, że sie tego dowiesz telefonicznie...
jurekogorek11
17-07-2008, 14:09
Nie rozumiem Twojego toku myślenia.
Tak jak juz wczesniej wspomnialem nie serwisowalem nigdy zadnych szkiel i nie wiem co obejmuje naprawa gwarancyjna. Stad wlasnie napisalem "Czy zalape sie jeszcze na jakas gwarancje?"
Do tej pory nie planowalem dodatkowych wydatkow na serwis bo za odlozone pieniazki mialem kupic sobie jakis inny obiektyw.
Mial ktos juz podobny problem? Co moglo sie uszkodzic?
Moze da rade zrobic to samemu?
Pozdrawiam
Moim zdaniem twoja usterka to usterka mechaniczna więc nie podlaga żadnej gwarancji.
Tak jak juz wczesniej wspomnialem nie serwisowalem nigdy zadnych szkiel i nie wiem co obejmuje naprawa gwarancyjna. Stad wlasnie napisalem "Czy zalape sie jeszcze na jakas gwarancje?"
czy jesli rozbijesz samochd to tez udasz sie do serwisu z prosba o naprawe ;-) ??
Mial ktos juz podobny problem? Co moglo sie uszkodzic?
Moze da rade zrobic to samemu?
juz lepiej nie kombinuj samemu bo mozesz w konsekwencji miec wiekszzy wydatek niz teraz.. ew jesli w serwisie powiedza Ci ze koszt naprawy przewyzsza koszt nowego obiektywu (w co watpie) to wtedy mozesz eksperymentowac lub lepiej sprzedac szklo na allegro jako uszkodzone - moze komus sie czesci przydadza a Ty odzyskasz choc pare zlotowek..