Zobacz pełną wersję : 40D-Live View
Czy niedostępna funkcja AF w live view (canon 40D) jest tylko softwareowym ograniczeniem i kiedyś może zostać zmieniona?
Czy niedostępna funkcja AF w live view (canon 40D) jest tylko softwareowym ograniczeniem i kiedyś może zostać zmieniona?
U mnie jest AF w LiveView - słuzy do tego przycisk AF-on na korpusie... to że zrobione jest to po kretyńsku (czyli opadanie lustra itp. zamiast zrobić jak w kompaktach) to już inna sprawa, ale AF w trybie LV ma..
Co do zmian przez Cwanona w 40D konkretnie bym w ogóle nie liczył.. ale w 50D czy 60D na pewno zrobią inaczej (lepiej) i wtedy będzie to ********a nowość i pretekst dla niektórych do zmiany puszki i znalezienie w 40D "tego ukrytego fe" :mrgreen:
przedewszystkim nie jest to rozwiozane po kretynsku tylko uzaleznone od budowy lustrzanki. AF dziala przy opusczonym lustrze, a tryb live view wymaga lustra podniesionego.
Wniopsek: zeby AF dzialal w live view, aparat musi opuscic na chwile lustro zeby wyostrzyc obraz
Peri Noid
20-12-2007, 16:36
Wniosek: zeby AF dzialal w live view, aparat musi opuscic na chwile lustro zeby wyostrzyc obraz
Albo badać osrtość przy podniesionym lustrze bezpośrednio na matrycy np. metodą analizy kontrastu sceny - tak jak to robią kompakty.
ale to by chyba bylo skonstruowanie dodatkowego softu do tego - co wydaje mi sie dosc kosztowne i niepraktyczne ;)
crater piszesz jakieś banialuki.
Najtańsza małpka cyfrowa z AFem realizowanym software'owo kosztuje dzisiaj mniej niż 200 pln. I nie ze względu na te cztery linijki kodu do AF w firmaware.
HINT: tych czterech linijek kodu nie trzeba pisać, wystarczy je skopiować.
czyli w momencie ustawiania AF obraz na monitorze zanika?
To nie można pracować w trybie servo?
Czy identycznie jest w nowych jedynkach?
Mam jeszcze pytanie czy obraz podczas pracy (robienia zdjęć) można wypuszczać na zewnętrzny monitor w trybie AV nie komputerowy usb czy tylko na AV można oglądać wykonane zdjęcia w trybie odtwarzania
czyli w momencie ustawiania AF obraz na monitorze zanika?
Oczywiście, wtedy lustro opada. Podczas ustawiania ostrości możesz spojrzeć przez wizjer
Mam jeszcze pytanie czy obraz podczas pracy (robienia zdjęć) można wypuszczać na zewnętrzny monitor w trybie AV nie komputerowy usb czy tylko na AV można oglądać wykonane zdjęcia w trybie odtwarzania
To co widzisz na ekranie aparatu jest również, w postaci niezmienionej, przekazywane na wyjście AV, o ile jest używane. W trybie LV obraz na żywo z matrycy jest więc dostępny dla zewnętrznych urządzeń podłączonych do wyjścia AV. Możesz go wypuścić na TV, kartę TV w kompie (tylko po co? soft canona zbiera go w postaci cyfrowej), magnetowid ;) oraz np. databank multimedialny z funkcją nagrywania. Oczywiście max co można wycisnąć to rozdzielczość PAL.
Dżizys..., to jest lustrzanka a nie kompakt, coś się musi stać z lustrem, by światło mogło paść na matrycę. Nie ma czujnika, wytwarzającego jednocześnie, przy lustrze w normalnej pozycji, obraz dla AF, i do podglądu. Z tego minn. powodu wystepuje "opóźnienie" w kompaktach. Aparat zamyka podgląd (i migawkę!), odbywający się w "trybie ciągłym", przelicza dane i dopiero wtedy otwiera i zamyka migawkę, która w podglądzie jest cały czas otwarta.
Dżizys nie d końca masz rację olympus E10/E20 t też lustrzanka a obraz na monitorze jest ciągły bo lustro jest
chyba półprzepuszczalne i nawet się nie podnosi do góry w momencie wyzwolenia migawki.
jest dostepna pod af-on tylko trzeba ja wlaczyc bo domyslnie jest chyba wylaczona. odpowiada za to funkcja c.fn III 6
Dżizys nie d końca masz rację olympus E10/E20 t też lustrzanka a obraz na monitorze jest ciągły bo lustro jest
chyba półprzepuszczalne i nawet się nie podnosi do góry w momencie wyzwolenia migawki.
E10/20 nie do końca jest lustrzanką i ma własnie ową wyrażnie wyczuwalną zwłokę, spowodowaną koniecznością zamknięcia migawki przed zrobieniem zdjęcia.
Witam wszystkich. Nurtuje mnie pytanie od kilku dni odnosnie tego wlasnie bajeru. Co prawda kilka razy urzylem tego, ale nigdy sie nie zaglebialem w mozliwosci tego dodatku.
Zawsze jesli juz korzystalem z tej opcji, nastawialem ostrosc recznie, bo AF nie chodzil. Przeczytalem jednak ostatnio, ze owszem, w 40D LiveView i AFpracuja ze soba. Posiedzialem wczoraj nad instrukcja wlaczylem cos tam w ustawieniach, i ....AF jako tako z wyzwalacza na pol spustu nie radi. Co ciekawe, ostrosc nastawia, ale w momencie nastawy ekspozycji AF-ON,przycisk pod kciukiem.
Moje pytanie to, czy rzeczywiscie w ten sposob idzie tylko ustawic ostrosc w LiveView?
W instrukcji nic konkretnego nieznalazlem, a wczesniej mnie to nie interesilo.
Prosze o odpowiedz, co bym mogl mojego robala ciekawosci zabic;)
podzrawiam
W LV ostrosc ustawia sie wlasnie af-on. Tak jest dobrze.
Trzymasz tak dlugo az uslyszysz piskniecie potwierdzenia ustawienia ostrosci.
LV to pomocny bajer, szczegolnie jak wlaczy sie symulacje ekspozycji.
W LV ostrosc ustawia sie wlasnie af-on. Tak jest dobrze.
Trzymasz tak dlugo az uslyszysz piskniecie potwierdzenia ustawienia ostrosci.
LV to pomocny bajer, szczegolnie jak wlaczy sie symulacje ekspozycji.
Spoczek, dzieki za potwierdzenie.Tak jak juz pisalem, nie uzywalem tego do dzis jakos specjalnie, ale wpadlem na to ze wlasnie af-on pika i nastawia.Fajna rzecz to jest napewno na ujecia z wolnej reki,gdzies ponad glowami ludzi.
pozdrowka
Przepraszam za odkopanie tematu :)
Zawsze mnie interesował problem ustawiania ostrości w trybie LV przez przycisk AF-ON.
Może pojawił się jakiś hack, by można to było zrobić również wciskając spust do połowy?
Z LV korzystam niezbyt często, ale zdarza się, że robię zdjęcia z góry albo z dołu i uciążliwe jest szukanie paluchem przycisku AF-ON.
Grzesiek_PL
05-11-2012, 01:45
Przycisk migawki jest obsługiwany przez inny układ niż digic, aktualnie nie jest to możliwe. Gdyby był tak samo obsługiwany jak np przycisk Menu czy SET, to zajęło by to kilka linijek w kodzie ML ;)
Z LV korzystam niezbyt często, ale zdarza się, że robię zdjęcia z góry albo z dołu i uciążliwe jest szukanie paluchem przycisku AF-ON.
Polecam przypisanie AF na stale do przycisku AF-ON, w kazdym trybie, jest to bardzo pomocne. Osobno palec na spust, osobny palec (kciuk) na AF. Jak sie przyzwyczaisz (bardzo szybko) to sam stwierdzisz ze AF na spuscie to pomylka :-)