Zobacz pełną wersję : Podgląd DNG z softu CHDK
Witam!
Chciałbym się was zapytać czy jest taka możliwość żeby był możliwy podgląd zdjęć w formacie DNG bez konieczności otwierania go. Chodzi mi o taki sam podgląd jak zwykłych jpg (thumbnalis) w windowsie. Jakim programem (darmowym) można dokonać takiego cudu? :roll:
Bez łaski ;) zrobi to np. FastStone Image Viewer (http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm)
Potwierdzam :)
FastStone otwiera nawet *.CRW z CHDK PowerShotów :)
Misiaque
17-07-2008, 11:02
Raczej chodzi o to, żeby były miniaturki plików DNG w windows.
Wg. MS, robi to ich Microsoft RAW Image Thumbnailer and Viewer.
Raczej chodzi o to, żeby były miniaturki plików DNG w windows.
Wg. MS, robi to ich Microsoft RAW Image Thumbnailer and Viewer.
Niestety to tylko MS tak sądzi:roll:
RAW'y z Powershotów + CHDK niewiele programów obsługuje, a co dopiero thumbnails w windows.
Ah, sorry była mowa o DNG, a nie o CRW.
Te pierwsze to prawie każdy program otwiera:)
Mógłby ktoś podpowiedzieć czym można otworzyć, przekonwertować CRW do jakiegoś bardziej popularnego formatu?
winiarro
29-07-2008, 19:15
Pliki CRW można przekonwertować do formatu DNG za pomocą DNG4PS. Program jest dostępny tutaj: http://www.zshare.net/download/15867829b7d415c7/
W miedzy czasie udało mi się trafić na DNG4PS po zainstalowaniu z 10 innych softów, które miały niby obsługiwać nieszczesne *.CRW. Ale pojawił się następny problem: dane Exif.
Po konwersji
*.CRW ---> *.DNG ---> *.JPG - znikają dane Exif, czy jest jakieś rozwiązanie ?
winiarro
29-07-2008, 21:49
W folderze z plikami CRW przeznaczonymi do konwersji musisz mieć odpowiadające im pliki JPG. Wtedy podczas konwersji dane EXIF są przepisywane do plików DNG. Najpierw upewnij się czy w ustawieniach masz zaznaczoną opcję "Dodaj dane meta z pliku JPG" - po wybraniu języka polskiego i ponownym uruchomieniu.
Mam tą opcje zaznaczona a mimo to dane EXIF wyparowują :(
EDIT: Aparat zapisał zdjęcia jpg jako STA_*, zmieniłem na IMG_* teraz DNG4PS2 widzi i CRW i JPG ale jednak to i tak nie pomogłlo :(
EDIT2: Jednak jest ok, sprawdzałem jak lamer próbując w ACDSee zrobić datę (z danych EXIF) na zdjęciu i pojawiał się błąd mimo że dane były, dopiero po przekonwertowaniu do JPG poszło :) ... pora spad :D
Dzięki wielkie za pomoc.