Zobacz pełną wersję : A75 po wymianie matrycy.
darek-td
15-07-2008, 20:32
Witam.
Problem wadliwej matrycy dotknął także i mnie, ale aparat został wysłany na Żytnią i w przeciągu 3 tygodni wrócił jako już działający. Wszystko byłoby OK, ale widzę, że mam teraz inną kolorystykę zdjęć. Są jakby z dominantą różową, coś w tym kolorze. Sprawdziłem ustawienia balansu bieli, a nawet dla pewności wykonałem reset i powrót do ustawień fabrycznych.
Przejrzałem i porównałem stare archiwa zdjęć, i to potwierdziło moje spostrzeżenia - jest inna, różowawa kolorystyka fotografii.
Czy może ktoś miał podobny przypadek w "naprawionym" aparacie ? Jak wyglądała powtórna reklamacja ?
Podaję link do albumu z przykładowymi zdjęciami:
http://picasaweb.google.pl/dariusz.tschech/CanonA75?authkey=qszdVAWGWXA
Pozdrawiam
darek-td
03-10-2008, 03:38
Ciekawe, że nikt nie ma podobnego doświadczenia.
Może zapytam inaczej.
Jakie są wasze spostrzeżenia - tych, których dotknął problem wymiany matrycy - po wymianie w serwisie tego elementu ?
Czy jesteście zadowoleni z usługi i teraz jest już bez problemu, a przynajmniej - jak przed usterką ?
Nie wierzę, że nie ma tu nikogo, kto nie wymieniał matrycy w A75.
Na forum, aż "kipi" od załamanych użytkowników mających różowe zdjęcia.
Pozdrawiam.
no cos jest na rzeczy bo widac ten rozowy zafarb. dziwne ze chcialo ci sie wymieniac matryce zamiast kupic nowy aparat. A75 to okropnie stary model.....
Witam.
darek-td u mnie po wymianie wszystko było w porządku, no może poza jakimś hotem. Obecnie aparatu tego już nie posiadam więc nic więcej na ten temat nie wiem.
banan82 - a dlaczego nie wykorzystać bezpłatnej wymiany matrycy ?
lepiej taki A75 do kotleta niz niektóre telefony komórkowe.
Pozdrawiam.
Michal_II
03-10-2008, 13:07
Witam,
W kilku A75 wymieniałem matrycę na Żytniej. W tej chwili mam pod ręką dwa, wieczorem będę miał trzeci. W jednym z tych dwóch, istotnie można powiedzieć że jest
zafarb różowy. Zdjęcia zrobione w tych samych warunkach oświetleniowych te same parametry. Będę w poniedziałek na Żytniej to zapytam co jest przyczyną tego. Czy ktoś z forumowiczów ma jaką koncepcję? Inna seria matryc?Z innej fabryki?
Czy ktoś z forumowiczów ma jaką koncepcję? Inna seria matryc?Z innej fabryki?
Matryce do A60/A70/A75 dostarczał koncern Sony. Od zakończenia produkcji tych aparatów minęło już sporo czasu. Na pewno idzie inna seria, czy z innej fabryki, trudno powiedzieć. Ale koncern Sony chyba wciąż ponosi odpowiedzialność za te matryce i raczej on je dostarcza.
O całej akcji dotyczącej wymiany matryc było napisane TUTAJ (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3478)
darek-td
03-10-2008, 23:11
Porównując zdjęcia - kolorystykę- zanim padła matryca, ze zdjęciami obecnymi, w ogóle tego nie można porównywać.
Co do modelu A 75, to nie jest ważne jaki jest stary, ale jakie ma możliwości, a ma całkiem dobre.
Zadałem to pytanie, bo nie mam pojęcia jak serwis podejdzie do tematu. Uszkodzona matryca, to sprawa ewidentnie widoczna, a kolorystyka.... no właśnie.
darek-td
15-10-2008, 08:38
Temat uznaje za zamknięty, nikt nie ma podobnego doświadczenia, album kasuję - pozdrawiam.
Michal_II
15-10-2008, 08:43
Tak jak pisałem wczesniej oddałem jeden z aparatów do serwisu. Uznali widocznie, że rzeczywiście coś jest nie tak, bo ponownie mają wymienić matrycę.