PDA

Zobacz pełną wersję : g6,pro1 v 350 d

adi103
03-06-2005, 20:06
Witam forum-owiczów :D
Zacznę od utartego wstępu i proszę nie wieszajcie na nie psów za zadane pytanie ale ze względów na miejsce zamieszkania (Przemyśl) :oops: nie mam zbyt dużej możliwości przetestowania sprzętu w sklepach. Mam dylemat, zaczynałem od eos-a 300+kit i stwierdziłem czas na cyfrę. I zaczęło sie czytam to forum już od paru tygodni + opisy aparatów i im więcej czytam tym niej wiem. Na początku miałem w planie 350d+kit ale czytam was i myśle przez najblizszy rok-dwa nie dokupię szkła (później jakieś tele za 1-k i 50 1,8 )więc pozostaje kit, z drugiej strony może kompakt typu g6 lub pro 1. Ale jeśli kupię kompakt i po czasie stwierdzę jakość nie ta etc.etc.. i w ogóle szkoda było wydawać kasę. Więc konkrety focę krajobrazy, portreciki, makro i w ogóle "u cioci na imieninach" :mrgreen: więc porównując ostrość, szumy i jakość zdjęć proszę o pomoc !

Semtex
03-06-2005, 20:12
najpierw 350 + kit , chyba że 300+ tamron 28-70 2.8 - tak bym zrobił

Alv
03-06-2005, 20:51
Na początku miałem w planie 350d+kit ale czytam was i myśle przez najblizszy rok-dwa nie dokupię szkła (później jakieś tele za 1-k i 50 1,8 )więc pozostaje kit, z drugiej strony może kompakt typu g6 lub pro 1. Ale jeśli kupię kompakt i po czasie stwierdzę jakość nie ta etc.etc.. i w ogóle szkoda było wydawać kasę. Więc konkrety focę krajobrazy, portreciki, makro i w ogóle "u cioci na imieninach" :mrgreen: więc porównując ostrość, szumy i jakość zdjęć proszę o pomoc !

Lustro to cały system...i potrafi zrobic wir w kieszeni;). Zastanów sie nad tym dobrze, szczególnie , jeśli nie zamierzasz wydać kasy na szkła przez 1-2 lata. Jesli jednak postawisz na lustra - bierz 300D (na allegro od 2-2,5 kPLN) zostanie ci na szklo + konieczne akcesoria.W kompakcie masz wszystko, ale cos za cos...jakość kosztuje;)

adi103
03-06-2005, 21:04
oki ale np. 350+kit(wiele opini na '+"i"-"!?) i g6(pro1) przy tej samej ogniskowej, przysłonie i iso jakościowo będą porównywalne ? wiecie to maszynka 'do końca życia" więc szkło może poczekać ? a braków w klasach się nie nadrobi.

Alv
03-06-2005, 21:21
kompakt nigdy nie bedzie porównywalny w jakości i szybkości do lustra.
Lustro - szybkość, wymienne obiektywy- do różnych zastosowań, jakość...ISO do 1600 (w 350D), koszty
Kompakt - uniwersalność, małe rozmiary, wszystko w jednym, ale i szumy ( max ISO 400, jakośc mało akceptowalna, ale cos tam sie da podkrecic na sofcie;) )

nie wiem czego tak naprawde oczekujesz, wiec decyzja po Twojej stronie. Jeśli sobie po prostu pstrykasz G6 będzie odpowiedni. Jesli jednak lustro - jak pisałem - 300D, zostanie na reszte.

Nobody33
04-06-2005, 10:13
Czesc, mialem podobny dylemat jak Ty, rowniez mieszkam w Przemyslu i pojawil sie ten sam problem-brak mozliwosci przetestowania sprzetu przed zakupem, ale jednak zdecydowalem sie na zakup 350 d + Kit i na pewno nie zaluje.(aparat jest rewelacyjny i z kazdym kolejnym dniem focenia pokazuje drzemiace w nim duze mozliwosci ! )Obiektyw, to fakt rewelacyjny nie jest ale na poczatek w zupelnosci wystarczy( przynajmniej mi, ja dopiero zaczynam nauke fotografi). Mozna z tego obiektywu co nieco wycisnac, a pozniej z biegiem czasu uzupelniac zestaw o lepsze szkla(chocby niedroga 50 canona 1,8).Moja rada jest taka: dobre body jakim bez watpienia jest 350d + na poczatek sredni obiektyw Kitowy 18-55, a pozniej zawsze masz mozliwosc uzpelnienia zestawu wedlug wlasnych preferencji na co napewno nie pozwoli Ci kompakt.