Zobacz pełną wersję : Sigma 28-105 f3.8-5.6 UC-III czy pasuje...
Help me.
Dokupiłem do mojego body obiektyw sigmy zamiast kita
jest to model: Sigma 28-105 3,8-5,6 UC3 Aspherical IF
Ogólnie widzę poprawę jakości co do kitowego szkiełka jednak jest mankament - nie działa mi przesłona - pozostaje wciąż otwata.
Czy ten obiektyw nie współpracuje z cyfrówkami? A może jest uszkodzony?
Przysłona domyka się tylko w chwili naciśnięcia spustu migawki, albo po przyciśnięciu przycisku podglądu głębi ostrości.
Proszę czytać post, chodzi o to, że nie pracuje wcale, więc nawet na ustawieniu manualnym nie ma różnicy w jasności zdjęcia niezależnie czy zostało wykonane np. na przesłonie 4,0 czy 14 przy takiej samej czułości i czasie naświetlania, nie działa tez przycisk głębi ostrości.
A masz pierśwień przysłon na obiektywie.? Spróbuj go przestawić na minimum albo maksimum (chociaż z tego co pamiętam na max) i wtedy zrób.
Jest to wersja obiektywu bez pierścienia, przesłoną steruje się z poziomu aparatu.
Jeżeli ktoś z Was miał takie doświadczenie albo posiada informację to prosze o pomoc. Obiektyw SIGMA 28-105/3,8-5,6 UC3 Aspherical IF.
Niepoprawnie współpracuje z moim cyfrowym body Eos 350d (zachowuje się jakby nie istniała przysłona, chociaż nie ma komunikatu o błędach).
Otrzymałem informacją, ze serwis Sigmy przeprowadza upgrade takich obiektywów do poprawnej współpracy z cyfrówkami. Czy ktoś wie na czym to polega i ile kosztuje?
krzysiek71p
27-04-2007, 17:40
Mam pytanko do szanownego grona po podpieciu w/w sigmy przy dużym natężeniu oswietlenia blokuje mi canona czy moze ktos sie z tym spotkał :?: help:confused: na canonowskim chodzi ok
MacGyver
27-04-2007, 19:39
Stare Sigmy generalnie nie do końca współpracują z nowymi eosami: cyfrowymi, 30/33, 30V/33V, 300X, 300V, 3000V (z 3 chyba też).
Jakiekolwiek zmniejszenie otworu przysłony względem otworu maksymalnego powoduje zawieszanie się aparatu.
W przypadku przedmiotowego szkła nic się z tym nie da zrobić, a nawet gdyby się dało to nie byłoby to opłacalne, z uwagi na jego podłą jakość i niską wartość.
krzysiek71p
27-04-2007, 22:02
witam
tak podejrzewałem zę moze byc problem z sigma chociąż nie wiem czy ona jest taka leciwa to jest UC III ale jezeli chodzi ze starym obiektywem canona to ...
Viracocha
27-04-2007, 22:06
witam
tak podejrzewałem zę moze byc problem z sigma chociąż nie wiem czy ona jest taka leciwa to jest UC III ale jezeli chodzi ze starym obiektywem canona to ...
Ale problem nie dotyczy choćby i najstarszych obiektywów Canona (oczywiście na bagnet EF), a firm niezależnych.
krzysiek71p
28-04-2007, 09:03
Dzięku za pomoc i informacje
krzysiek71p
30-04-2007, 18:57
mam pytanie do szanownego grona czy sigma jak wyzej bedzie chodzić z eosem czy bedzie go wieszac:confused:
bartek13
13-07-2008, 18:54
Witam,
odnalazłem w szafce mohego anologowego canona EOS 300 z objektywem Sigma 28-105 f3.8-5.6 UC-III Aspherical IF i tu proszę o informację, czt dany objektyw będzie współpracował z cyfrówkami. Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia, to proszę o podanie z jakimi.
Pozdrawiam
bartek
krisv740
13-07-2008, 20:09
najprościej podepnij pod cyfrówke i bedziesz wiedział na 100%.
jest prawdopodobne że tak, lecz może byc error 99 - nie działac przysłona poza max. wartością