Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Awaria 580EX II

marekb
13-07-2008, 14:09
Qrna co jest...??

wczoraj na slubie w pewnym momencie nie dało mi się w 580 EX II włączyć synchro z krótkimi czasami i migała strasznie szybko błyskawica w wizjerze. Przepiąłem z 5D do 30D i to samo a 430ex dałem na piątkę i gites. Wyłączałęm włączałem i baterie odpinałem i dalej to samo. Za jakies 10minut wlączam lampę i patrzę że literka H się siwci i wszystko oki.

po 23.00 przy zabawie lampa ustawiona na ETTL i wali z maksymalną mocą cały ekran przepalony (dobrze że spojrzałem na ekran), ale miedzy nimi zdjęcia dobre:confused:wysuwałem lampe wsuwałem, wyjmowałem baterie i to samo i za chwilę znów ok i potem już nie było problemów.

Może ktoś wie co jest...?? Lampa na gwarancji, ale pełnia sezonu i ślub co tydzień i nie chce wysyłać na Żytnią...

mattnick
13-07-2008, 14:31
ja wiem co się stało....lampa się zepsuła

Elajasz
13-07-2008, 14:36
no tez tak mysle ze lampa poszla sie ....
ja na Twoim miejscu ta bym odeslal na zytnia i kupil nowa. jak wroci to ktoras sprzedaz. no hyba ze ktos moze pozyczc :)

caveman
13-07-2008, 16:15
ja też wysłałbym na Żytnią, przecież sam napisałeś że jeszcze 430EX masz w zapasie:)

marekb
13-07-2008, 20:25
zobacze jeszcze w przyszłą sobotę. Pomyślałem jeszcze , że może nierówno naładowane bakterie mogly być...?? bo jeden zestaw enelupów zmieszałem z drugim niedoładowanym

sebcio80
13-07-2008, 22:40
miałem podobne problemy w lampą Sigmy, padla mi uklad wyzwalania błysku

marekb
14-07-2008, 09:07
czyli mała d...cia albo raczej wielka d...a...;(

rysiaczek
14-07-2008, 13:02
Marek a weź wsadź do niej zwykłe nówki baterie a nie aku - może któryś aku siada i lampa szaleje?

darkon
14-07-2008, 13:10
zobacze jeszcze w przyszłą sobotę. Pomyślałem jeszcze , że może nierówno naładowane bakterie mogly być...?? bo jeden zestaw enelupów zmieszałem z drugim niedoładowanym
to nie ma znaczenia, skoro lampa uruchamiała się to znaczy,że otrzymywana z akumulatorów energia była wystarczająca do pracy. Objawy wskazują na uszkodzenie samej lampy.

tdfoto
14-07-2008, 13:45
Marku,
580EXII tak ma jak styki nie dotykaja w stopce poprawnie. Pochyl lampe troszke w przód tzn. w kierunku obiektywu i bedzie git... Mnie sie tak dzialo ale na jkimis forum japonskim goscie pisali ze sa takie problemy we wszystkich niededykowanych stopkach czyli nie 40d, 1dm3 ... no tych srebrnych.
Ale potem sie uspokaja ...

gwozdzt
14-07-2008, 14:09
580EXII tak ma jak styki nie dotykaja w stopce poprawnie. [...]
sa takie problemy we wszystkich niededykowanych stopkach czyli nie 40d, 1dm3 ... no tych srebrnych.
no to trzeba będzie w piątce stopke oskrobać z farby ;-)

dr11
14-07-2008, 14:14
Marku,
580EXII tak ma jak styki nie dotykaja w stopce poprawnie. Pochyl lampe troszke w przód tzn. w kierunku obiektywu i bedzie git... Mnie sie tak dzialo ale na jkimis forum japonskim goscie pisali ze sa takie problemy we wszystkich niededykowanych stopkach czyli nie 40d, 1dm3 ... no tych srebrnych.
Ale potem sie uspokaja ...
A czy tak sie dzieje po jakims czasie? Pytam, bo mam nowa, zafarbowana 5d i jak na razie 580EXII dziala ok. Czy moze jak dziala od poczatku to dzialac bedzie?

gutek
14-07-2008, 16:06
Ja miałem jeden przypadek z 430tką. Niby wszystko ustawione ok. Sytuacja nerwowa więc przestałem ustawiać wszystko po raz "dziesiąty", schowałem lampę. Parę godzin później zapiąłem żeby sprawdzić jeszcze raz i od razu było ok.

schabu
14-07-2008, 16:33
możliwe że gdzieś lampą uderzyłeś kiedy była na body i teraz nie styka Ci przy lekkich przechyłach aparatu stopka. jak tak to koszt wymiany jakieś 200 PLN z tego co pamiętam.

marekb
15-07-2008, 01:22
dzis próbowałem i działa bez zarzutu... qrna najgorzej z tymi prądami bo ich nie widać...

rysiaczek najgorsze to że z tymi samymi bateriami potem działało i ładuja sie dzis na bc 700 równiutko;
Tomek, tdf: to mozliwe że cos nie styka, ale z 5d to nie dedykowane...??

schabu: sam żeś se chyba lampa przywalił;-) a tak naprawde to faktycznie mam wrazenie że coś nie styka, a napewno nie styknie mi na nową lampe w tym miesiącu

tdfoto
15-07-2008, 11:45
Marku,
Ja raz lekko przycisnalem do przodu cala lampa gdy byla w stopce i po temacie... wszystko pieknie chodzi. Wiem dedykowana, dedykowana ale ta szybkozloczka ma jakby krotsze piny wychodzace. Takie subiektywne spostrzezenie....Wiesz co najdziwniejsze ze w 20d bylo spoko tylko w 5D kulalo a jak zapialem do 40D i 1D3 no to buzka....pieknie chodzi i bezstresowo ...

maik30d
06-08-2009, 19:12
Panowie a poza Zytnia 15 znacie jakies serwisy lamp ?? moja 580 zaczeła "pukać" aż wkońcu głośno pukła i juz się nie załączyła. Siadła płyta główna..... Zytnia jest droga, znacie jakieś inne punkty gdzie nogą naprawić ??

himi
06-08-2009, 19:15
Bykowski - Warszawa - kom 601 331 848, zapytaj.

adi760303
07-08-2009, 11:31
dzis próbowałem i działa bez zarzutu... qrna najgorzej z tymi prądami bo ich nie widać...

rysiaczek najgorsze to że z tymi samymi bateriami potem działało i ładuja sie dzis na bc 700 równiutko;
Tomek, tdf: to mozliwe że cos nie styka, ale z 5d to nie dedykowane...??

schabu: sam żeś se chyba lampa przywalił;-) a tak naprawde to faktycznie mam wrazenie że coś nie styka, a napewno nie styknie mi na nową lampe w tym miesiącu

Ja znowu miałem problem z 5DI + 580EXII - a mianowicie zdazalo się ze zdjecia albo byly przepalone albo nie mozna bylo wywolac blysku - na lampie zamiast ETTL tylko TTL - lampa dobra wg. mnie przepiołem na 50D i działała bez zarzutu. Przeczyscilem styki na 5D i na razie działa - zastanawiam mnie tylko czy to wina styków, poluzowania lampy, czy problemów lampy lub body - aha i nic nie zmienialem w ustawieniach aparatu.

Lary
07-08-2009, 15:25
Ja mam obie 580 i jak z jedynką nigdy nie było problemów to z dwójką też tak mi się zdarzyło - lampa waliła pełnym błyskiem jakby ETTL nie działał - pomogło czyszczenie styków i na razie działa ok.

jacab1
08-08-2009, 08:59
Z off-shoe delty mam czasem problem , że 580 II nie reaguje wogóle... muszę lampę poruszać, zdjęć-założyć... aż załapie, ale jest to denerwujące podczas sesji.