Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : SD High Speed czy zwykła do Canon A510? Prośba o opinie...

kichus
03-06-2005, 10:06
Cześć!
Tak się składa, ze zamierzam w ciągu najbliższych dni kupić Canon-a A510, bo niestety tylko na taki mnie stać i do tego kartę SD 512MB. Przyznam, że dopiero zaczynam zabawę z fotografią i na razie przejmuję się ekonomią mojego zakupu. Stąd moje pytanie:
Czy jest sens kupować SD High Speed do tego modelu Canon-a czy raczej nie? zwłaszcza, ze różnica w cenie (dla 51MB) jest okolo 30-40 zl jak sprawdzałem (dla Kingston)...
O ile wiem (poprawcie mnie jeśli się mylę) to prędkość zapisu zdjęcia na kartę w tym modelu jest na tyle mała, że karta HS tego nie poprawi, a przy załozeniu, że A510 ma interfejs USB 1.1 to to nawet w przypadku zrzucania zdjęć na kompa nie będzie to miało znaczenia chyba, że kupię czytnik kart z USB 2.0, ale na tym mi akurat specjalnie nie zależy....
Co do ceny...
Znalazłem Kingston 512MB na terenie Wawy w granicach: 145-160zł, a Kingston HS: 177-200zł...
Będę wdzięczny za wasze opinie...

Pozdrawiam

Tomasz Golinski
03-06-2005, 11:08
zwykla, ogolnie lepiej wieksza niz szybsza :>

LFB
03-06-2005, 13:27
Ja mam A80 który łyka CFy, też się zastanawiałem w końcu kupiłem szybką i niesety boleśnie się przekonałem że nie ma żadnej róznicy :(

mxw
07-06-2005, 16:55
Ja mam A80 który łyka CFy, też się zastanawiałem w końcu kupiłem szybką i niesety boleśnie się przekonałem że nie ma żadnej róznicy :(
róznica będzie, gdy kiedyś kupisz szybszy aparat... trzeba myśleć przyszłościowo.
poza tym róznicę już możesz zauważyć, jeżeli korzystasz z czytnika, co polecam :cool:

-----
edit: sorry, uwaga dotyczyła głównie CF. jeżeli chodzi o SD, to przy tak małej (mimo wszystko) róznicy w cenie wybrałbym szybszą.

LFB
08-06-2005, 09:12
mxw --> ja kupowałem w czasach kiedy za kartę HS 256 MB dawało się 330 a "zwykła" była 70 zł tańsza. Kupowanie na przyszłość też nie ma sensu ze wzgędu na to jak szybko to tanieje. Tak więc zdecydowanie odradzam branie szybszej "na przyszłość". Jedynym argumentem pozostaje ten czytnik, najlepiej jakiś mały usb, pozwoli on wykorzystywać kartę jako pena.

santiblue
11-06-2005, 13:09
Witam. Jest roznica w szybkich i wolnych w a510. zdecydowanie szybciej przeglada sie zdjecie z szybka. ze standardowa w max rozdzielczosci i jakosci laduje zdjecie w 2-3 sek. na szybkiej zdecydowanie krocej. Warto doplacic do szybkiej. przy zapisie kolosalnych roznic jak przy przegladanie nie ma ale tez cos daje.
pozdrawiam

kilazz
15-06-2005, 16:49
Zwykla karta zapisuje z predkoscia 1,5mb/s, przy maksymalnych rozdzielczosciach moze dluzej "rzezbic", przy typowych jest to niezauwazalne, sekunda filmu w maksymalnej rozdzielczosci na a510 to chyba 900kb, wiec tez duzo ponizej limitu predkosci zwyklych kart - krotko mowiac w a510/a520 nie ma sensu przeplacac.