PDA

Zobacz pełną wersję : PTLens 5.7 do pobrania



piotr.23
02-06-2005, 22:19
również, po polsku
http://epaperpress.com/ptlens

napiszcie, jak działa
Pozdr | Piotr

Madroz
02-06-2005, 22:54
U mnie problem. Po zainstalowaniu i odpaleniu wyskakuje okienko "info", krtórego nie sposób się pozbyć. Moge klikać ok i tak do zaj.....a.

Madroz
02-06-2005, 23:12
Ok już działa, fajna zabawa prostuje teraz zdjęcia robione kitem @18, może ktoś ma fisheye'a? i opisze jak u niego idzie prostowanie:-P .

KuchateK
02-06-2005, 23:19
Sam sprawdz :mrgreen:
http://www.pbase.com/cameras/peleng/8_35_mc
http://www.pbase.com/cameras/zenitar/16_28_mc_fisheye

Troche male sample, ale lepsze to niz nic :)

Polaco
03-06-2005, 05:54
Sam sprawdz :mrgreen:
http://www.pbase.com/cameras/peleng/8_35_mc
http://www.pbase.com/cameras/zenitar/16_28_mc_fisheye

Troche male sample, ale lepsze to niz nic :)
http://www.pbase.com/image/42372982 LOL :)

Madroz
03-06-2005, 07:08
Polaco, hehehe...:D tego nawet walec nie wyprostyje.

Madroz
03-06-2005, 07:27
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://madroz.w.interia.pl/before.jpg)
prze i po.
w drugim przypadku to auto wygląda na dużo szersz
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://hazan.emiasto.com.pl/images/smilies/icon_lol.gif)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://madroz.w.interia.pl/after.jpg)

Polaco
03-06-2005, 11:58
W takiej ekstremalnej beczce wyglada paskudnie, ten slup na swiatla pokazal piekna aberracje (albo jak to nazwac) :roll:

dominikb
04-10-2008, 22:18
Czy ktoś z Was posiada profil do Canon eos 40D? Posiadam program PTlens... niestety nie posiadam powyższego profilu. Będę wdzięczny za info. Pozdrawiam

Janusz Body
05-10-2008, 08:13
Czy ktoś z Was posiada profil do Canon eos 40D? Posiadam program PTlens... niestety nie posiadam powyższego profilu. Będę wdzięczny za info. Pozdrawiam

http://epaperpress.com/ptlens/ i u dołu strony jest link do biblioteki.

To nie ma znaczenia czy to jest 20D czy 40D bo rozmiar sensora jest ten sam. Można używac z każdym aparatem o cropie 1.6. Ważna jest biblioteka poprawek dla poszczególnych obiektywów.

2marekm
05-10-2008, 08:19
Czy ktoś może napisać...jaka jest różnica między tym programem, a funkcją - korekcja obiektywu w Photoshopie CS3 ?

Janusz Body
05-10-2008, 09:33
Czy ktoś może napisać...jaka jest różnica między tym programem, a funkcją - korekcja obiektywu w Photoshopie CS3 ?


W PTLens dane obiektywów są w bibliotece. Dla każdego z tych obiektywów zrobiono zdjęcia testowe i opracowano bibliotekę korekcji - poprawek dystorsji. W PS trzeba to robić samemu a na zdjęciach często nie widać zniekształceń (dystorsji) na tyle dobrze, żeby to można było poprawnie zrobić.

dominikb
05-10-2008, 18:22
Niestety nie znalazłem nic... Będę wdzięczny za kolejną wskazówkę...

Janusz Body
05-10-2008, 18:39
Niestety nie znalazłem nic... Będę wdzięczny za kolejną wskazówkę...

Po prostu używaj profilu 20D/30D mają TEN SAM rozmiar matrycy.

dominikb
05-10-2008, 18:44
niestety program nie rozpoznaje zdjęcia wykonanego canonem 40d i nie mogę użyć opcji "Zastosuj" bo nie jest podświetlona... więc nie jest aktywna :( Choć być może jest tak, że zdjęcie nie jest z tego aparatu.. W tej chwili nie mam swoich zdjęć z canona 40d bo nie mam tego aparatu... dopiero czekam na kuriera:( Posiadasz może oryginalne foto zrobione tym aparatem?

fotna
05-10-2008, 20:15
Rozpoznaje 40d i 400d też - sprawdziłem

dominikb
05-10-2008, 21:06
I rozpozna nawet jeśli mam starą wersję w której nie ma wpisanego eosa 40D?

noeee
05-10-2008, 22:37
W czym PTLens jest lepszy od canonowskiego DPP ?
Tam jest to samo dostępne od razu i można operować na bezstratnych RAW'ach ...
a w PTLens jest dodatkowy stopień ....
bo trzeba na wejściu TIFF/JPG ...

co w zamian ?

pozdr.

Janusz Body
06-10-2008, 08:08
W czym PTLens jest lepszy od canonowskiego DPP ?
Tam jest to samo dostępne od razu i można operować na bezstratnych RAW'ach ...
a w PTLens jest dodatkowy stopień ....
bo trzeba na wejściu TIFF/JPG ...

co w zamian ?

pozdr.

Chyba możesz sprawdzić sam i samemu stwierdzić czy ci to odpowiada.

PTLens pracuje jako wtyczka w PS - DPP niestety nie.

schabu
06-10-2008, 08:18
W czym PTLens jest lepszy od canonowskiego DPP ?
Tam jest to samo dostępne od razu i można operować na bezstratnych RAW'ach ...
a w PTLens jest dodatkowy stopień ....
bo trzeba na wejściu TIFF/JPG ...

co w zamian ?

pozdr.

ale zdjęć nie publikujesz i nie oddajesz w surowych RAWach tylko w JPGach albo TIFFach. więc po obróbce i eksporcie możesz "prostować" zdjęcia.

gwozdzt
06-10-2008, 08:30
W czym PTLens jest lepszy od canonowskiego DPP ?
jesli DPP nie ma w bazie jakiegoś obiektywu to nie ruszy z korekcją (przycisk nieaktywny); natomiast w PTlensie można wymusić.
Używam tego np. do korygowania dystorsji manualnej Tokiny 17mm, ktorej beka jest bardzo zbliżona do 17-40L @ 17mm:
http://ww.photozone.de/pentax/142-tokina-rmc-17mm-f35-review--lab-test-report?start=1
http://www.photozone.de/canon-eos/177-canon-ef-17-40mm-f4-usm-l-test-report--review?start=1

Z kolei do reszty obiektywów (EF) używam już DPP, ponieważ ten likwiduje również winietę w oparciu o EXIF i nie trzeba jeździć suwakami.

dominikb
06-10-2008, 15:26
Czy ktoś z Was posiada zdjęcie wykonane canonem eos 40D? Chciałbym sprawdzić, czy PTlens rozpozna mi zdjęcie mimo iż w profilach posiadam tylko eos 20D oraz 40D Ewentualnie podam mój mail. Z góry dziękuje

gwozdzt
06-10-2008, 15:38
Czy ktoś z Was posiada zdjęcie wykonane canonem eos 40D?
http://www.fotosite.pl/baza-raw.html

dominikb
06-10-2008, 17:00
Dzięki za link... ale okazuje się, że mój PTlens nie rozpoznaje RAW:(

Vitez
06-10-2008, 17:45
Dzięki za link... ale okazuje się, że mój PTlens nie rozpoznaje RAW:(

Żaden PTLens nie rozpoznaje RAW. Wywołaj go sobie najpierw (np DPP czy Photoshopem) i będziesz miał zdjęcie z 40D :roll: .

dominikb
06-10-2008, 18:20
W tej chwili nie mam na komputerze tych programów. Jeśli ktoś z Was ma jakies "wywołane" zdjęcia z 40d to będe wdzięczny.

Janusz Body
06-10-2008, 19:26
W tej chwili nie mam na komputerze tych programów. Jeśli ktoś z Was ma jakies "wywołane" zdjęcia z 40d to będe wdzięczny.

Najpierw kup sobie ten aparat, naucz się jego obsługi, potem naucz się obrabiać zdjęcia a na samym końcu zacznij korygować dystorsje. To jest naprawdę bardzo rzadko potrzebne. Z Twoich wypowiedzi wynika, że jesteś na etapie "mam mieć" - no to najpierw "miej" a potem pytaj.

dominikb
12-10-2008, 20:00
Więc jestem już prawie w posiadaniu canona 40d. Czy można w PTlens wymusić aby rozpoznał zdjęcia wykonane aparatem 40d jeśli w profilach mam tylko 20d?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przepraszam za niepotrzebne pytanie... Już wiem, że wszystko działa. Pozdrawiam

dominikb
25-11-2008, 13:42
jak sądzicie, czy będę mógł skorygować zdjęcie wykonane eosem 50d nie mając profilu tego aparatu w PTlens? Jest tylko 20d i 30d. Boje się, że program "nie uaktywni" opcji ZASTOSUJ . Pomyślałem, że użyję profilu 30d.

dominikb
18-01-2010, 22:58
Czy ktoś z Was wie w jaki sposób zmienić konfigurację w profilu dla obiektywu canon 16-35mm 2.8, który "pracuje" z eosem 50d?
Profile dostępne na stronie http://epaperpress.com w tym przypadku przystosowane są tylko do pełnej klatki:-(( Z góry dzięki za pomoc

Janusz Body
19-01-2010, 07:01
Czy ktoś z Was wie w jaki sposób zmienić konfigurację w profilu dla obiektywu canon 16-35mm 2.8, który "pracuje" z eosem 50d?
Profile dostępne na stronie http://epaperpress.com w tym przypadku przystosowane są tylko do pełnej klatki:-(( Z góry dzięki za pomoc

To bez znaczenia. Crop to tylko wycinek duzej klatki. Smialo można uzywac.