Zobacz pełną wersję : 2x40d - różne ustawienie ekspozycji
lokowaty
11-07-2008, 18:59
Witam!
Dziś zauważyłem pewna rozbieżność w ustawieniu ekspozycji...
Te same typy dSLR 2x40d ustawione na f:7.1 iso:125 pomiar [ ] ogniskowa 100mm ale podpięte były różne obiektywy: C100-400 L i T28-300...
Skąd różnica w czasie? C100-400 L t:1/400 a T28-300 t:1/250 obiektyw wysyła jakieś dane do puszki na temat światła? Czy różnica w obliczeniu wynika z minimalnych możliwych przysłon obiektywów? Czyli 4.5 dla C i 3.5 dla T
Pozdrawiam!
Jest sporo możliwości, ale nie wiem, czy warto je rozważać, bo wydaje mi się, że nawet z punktu widzenia metrologii błąd nie jest duży.
nie wynika
może zmieniło się oświetlenie, może .. zmieniłeś ISO ;)
Jeszcze powiedz na ilu milimetrach i czy pomiar był powtarzalny. Możliwe, że tami trochę fałszuje przekazywaną przysłonę i faktycznie jest nieco ciemniejszy. Najlepiej ustaw pomiar punktowy i sprawdź ponownie. :)
Czy 100 mm na Tamronie daje identyczny kadr, jak 100 mm na Canonie ?
Czy oba zdjęcia wyglądają na tak samo naświetlone ?
Jaki rodzaj pomiaru światła zastosowałeś ?
Może jakieś przykładowe fotki ?
Za dużo tych pytań.
Nie - na canonie to moze być tak na prawdę 97mm, a na tamronie np. 105...
Te wartości są przybliżone.
lokowaty
11-07-2008, 23:46
Jeszcze powiedz na ilu milimetrach i czy pomiar był powtarzalny. Możliwe, że tami trochę fałszuje przekazywaną przysłonę i faktycznie jest nieco ciemniejszy. Najlepiej ustaw pomiar punktowy i sprawdź ponownie. :)
Hm...to jak to jest...skoro af jest ustawiany na pełnej dziurze czyli Tami 3.5 a Canon 4.5 czyli teoretycznie wpada więcej światła (informacji) do światłomierza od T. Następnie puszka przetwarza te dane i ustala czas jaki będzie użyty do wykonania zdjęcia tak?
To może jeszcze raz ustawienia w obu puszkach:
Tryb Av f:7.1
iso:125
pomiar [ ]
ogniskowa 100mm w C a w T 103mm
Jutro postaram się o nowe sample...
lokowaty
13-07-2008, 12:29
Witam!
Ok, "problem" rozwikłany...Przekładałem obiektywy i zauważyłem że z T ustawia niższy czas niż z C. Przykład: warunki domowe, lampka biurkowa T dawał 1/5s a C 1/10s...
Pozdro!
Witam!
Ok, "problem" rozwikłany...Przekładałem obiektywy i zauważyłem że z T ustawia niższy czas niż z C. Przykład: warunki domowe, lampka biurkowa T dawał 1/5s a C 1/10s...
To wcale nie rozwiązuje problemu, bo powinny dawać takie same czasy. A tu widać różnicę ok. 1EV. czyżby T lub C kłamał podając światłosiłę swoich obiektywów? :roll:
Witam!
Pozdro!
Niższy czyli jaki? bo wg mnie niższy to będzie krótszy czyli 1/10 a nie 1/5..
najlepiej porównać to w stałych warunkach na statywie używając tego samego kadru bo tak mogą być jakieś minimalne zmiany i już pomiar idzie w diabły, zwłaszcza że skoro wyszły ci takie czasy to znaczy że było dosyć ciemno.. i jeszcze jedno - mimo że ustawiłeś przysłonę na 7.1 to aparat mierzy światło przy maksymalnie otwartej przysłonie a nie przy takiej jak nastawiona, dopiero przy wciśnięciu migawki przysłona jest przymykana do wartości roboczej
i jeszcze jedno - mimo że ustawiłeś przysłonę na 7.1 to aparat mierzy światło przy maksymalnie otwartej przysłonie a nie przy takiej jak nastawiona, dopiero przy wciśnięciu migawki przysłona jest przymykana do wartości roboczejNo ale przecież wielkość przysłony roboczej nie ma żadnego wpływu na wynik pomiaru światła.
No ale przecież wielkość przysłony roboczej nie ma żadnego wpływu na wynik pomiaru światła.
Przecież dokładnie to samo napisałem w tekscie który zacytowałeś..
Przepraszam, jakoś źle to przeczytałem.