Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Gateway FPD2185W - opinie ?

mathom
11-07-2008, 14:09
Witam, czy ktoś z posiadaczy lub "znawców" może wyrazić swoją opinię na temat LCD Gateway FPD2185W ?

Cena jest kusząca za 21" z PVA, opinie zbiera też raczej dobre. Nie interesuje mnie kalibracja i 100% wierne odwzorowanie kolorów. Potrzebuję dużego monitora do laptopa, bo niedługo mi oczy padną od 1600x1050 na 17" matrycy ...

piotrek72t
11-07-2008, 14:38
Skupie się na minusach ;) pierwszy i największy to nierównomierne podświetlenie matrycy. Zdarzają się też modele ( słyszałem o dwóch przypadkach ze mną to już trzy ) , w których po obniżeniu jasności poniżej 90 % monitor zaczyna wydawać z siebie cichy pisk ( bzyk czy jak tam go zwał ).
Na pewno na chwilę obecna jest to najtańsza propozycja z matryca SPVA, po przesiadce z matrycy TN ,byłem w/w monitorem oczarowany, obecnie po pół roku użytkowania coraz częściej przeglądam cenniki EIZO .

mozzarella
11-07-2008, 16:14
http://mva.pl/forum/viewtopic.php?t=1104&highlight=2185w

po dym linkiem dyskusja + fotki

mathom
14-07-2008, 13:16
Kupiłem ten monitor w piątek popołudniu. Testowałem przez weekend. Dzisiaj oddałem i dołożyłem trochę hajsu i kupiłem EIZO 2231W (dzięki w kierunku centrali ktr za umożliwienie zwrotu - kasy co prawda jeszcze nie dostałem, ale ma byc w ciagu paru dni)

Powiem krótko dla tych, którzy też chcą się skusic na tego gatewaya - trzymajcie się od tego szajsu z daleka. czemu ? :

- buczenie przy jasności < 90 - myslalem ze to jakos przezyje, ale dosyc mocno wkur*
- odwzorowanie kolorów to jakaś totalna porażka (!!!) banding na całej linii, wszystko wpada w żółc nawet po wielokrotnych probach ustawienia, czerwony wylewa się z konturów. Wiem, ze pisalem ze odwzorowanie kolorów mnie średnio obchodzi, ale bez przesady ... w porównaniu do panelu mojego hp nx9420 to totalna porażka.
- kontrast - w cieniach ciemne plamy, zero szczegółów
- gradienty - tego się nie spodziewałem w najgorszych koszmarach po "nowoczesnym" monitorze. Schodki jak przy 16bitach na starym tridencie :/
- na złączu vga migotanie - szczególnie przy mieleniu dyskiem i cd - nie wiem czy to wina slabego kabla czy samego monitora.
- szum/granulowatośc - przy niższych od natywnej rozdzielczościach, a czasami nawet przy natywnej, szczególnie przy mocno skompresowanym materiale (np. divx) lub mocnych kontrastach widoczny szum - granulowatosc i to w dodatku dynamiczny :/
- oprogramowanie dołączone nie wykrywa monitora ddc/ci (na vga) czyli przy laptopie bez dvi wiąże się to z koniecznością dokupienia stacji dokującej - porażka

Może taki monitor ujdzie przy xboxie, albo telewizji, ale już oglądanie zdjęc z dlsr to tragedia...

to tyle, mam nadzieję że moje doświadczenia komuś pomogą.

EIZO w porównaniu do tego gw to niebo a ziemia...

bercow
14-07-2008, 13:24
Malo awaryjne, a przynajmniej nie wracaja, co do jakosci to :/, sa tylko w ofercie bo glupio je wystawiac na polke, poszukaj jakiegos Nec, sa teraz dobre, i nie drogie :)