Zobacz pełną wersję : Filtr do UV 17-40
Witam wszystkich.
Przegryzam się przez filtry już od jakiegoś czasu. Przeczytałem posty, które udało mi się znaleźć ale mętlik jest jeszcze większy. Poczytałem testy na optyczne.pl itp.
Mam jednak prośbę do użytkowników którzy organoleptycznie zetknęli się z problemem aby wyrazili swoje opinie i pomogli dokonać wyboru.
Nie chodzi mi o polara tylko o filtr UV lub Skylight, krótko mówiąc filtr który będzie chronił przednią soczewkę i nie pogarszał jakości zdjęcia, a miło gdyby był "in plus". Zestaw EOS 30d + 17-40L
Filtry nad którymi się głowię to:
1. Hoya Skylight 1B Super HMC Pro 1
2. Hoya Skylight 1B Super HMC (ale ten pewnie nie jest w wersji slim)
3. Hoya UV PRO 1 DIGITAL
4. Hoya Lens Protector Pro 1 Digital
5. Marumi Lens Super Protect DHG
6. Marumi UV DHG Lens Protect
Zdjęcia robię w różnych warunkach i sytuacjach. Rodzinne wyjazdy, czasami śluby. Rozpiętość cenowa tych filtrów oscyluje pomiędzy 100 a 180 zł. Jednak nie to jest istotne. Zastanawia mnie różnica jaka będzie pomiędzy Skylight 1B a UV lub filtrami określonymi jako protect.
Bardzo proszę o pomoc. Chciałbym jeszcze w tym tygodniu coś kupić.
Dziękuję. pozdrawiam wszystkich.
ja mam zestaw 30D + 17-40
mam ale nie uzywam UV tiffen
natomiast polara marumi slim DHG
pomijam faktycznie potrzebe uzywania w twoim przypadku UV (nie robisz w kurzu deszczu itd)
to moje zdanie o marumi jest jak najbardziej za
polar jest rewelacyjny wg mnie latwy do czyszczenia i spelnia swoje zadanie bardzo dobrze nie widze spadku jakosci zdjec po zalozeniu tegoz polara
sadze wiec ze UV tej samej firmy bedzie mialo podobne zalety
pozdrawiam ja 8-)
Protect najbardziej neutralny i zapewne najmnniejsze straty światła.Nie mozna porównywac całych grup UV i Skylight bo kazdy producent ma swoja technologie.Np.UV Hoya jest lekko zółtawa.Skylighty tez maja ocieplajace zabarwienia.Róznice są subtelne ale są.Najlepiej stosować zgodnie z przeznaczeniem każdego z nich.Pozdrawiam.
Blindseeker
10-07-2008, 23:17
Ja mam właśnie 30d+17-40. Mam filtr UV HOYA HMC, ale zakładam raczej rzadko. Albo mam założony polar, albo nic (tylko robiąc zdjęcia na safari oraz na pustyni zakładałem UV, żeby mi piasek i kurz nie sypał się na soczewkę).
Polara narazie nie rozważam, jednak w przyszłości pewnie kupię.
Natomiast zastanawiałem się czy wybierając np. Hoya Skylight 1B Super HMC Pro 1 zamiast Hoya UV PRO 1 DIGITAL (czy Marumi UV DHG Lens Protect) zyskam na fotografii powiedzmy ślubnej i nie stracę na krajobrazowej. Bardzo podobają mi się zdjęcia na których skóra wygląda naturalnie, a i zieleń jest "niezakłócona", że tak to nazwę.
Z filtrów które wymieniłem w pierwszym poście najbardziej rozważam te trzy wymienione teraz. Z jednej strony coś mi mówi, że którego z nich bym nie wybrał to będę zadowolony i nie stracę na tej decyzji, a z drugiej chciałbym wybrać najlepiej i nie wracać potem do tego w stylu "co by było gdyby".
Osiołkowi w żłoby dano :]
Jeszcze taka myśl...
Czy zakładając zamiast UV czy Skylighta filtr polaryzacyjny nie będzie to przeszkadzało przy okazji focenia ślubu? Straty światła itp.
Jeszcze taka myśl...
Czy zakładając zamiast UV czy Skylighta filtr polaryzacyjny nie będzie to przeszkadzało przy okazji focenia ślubu? Straty światła itp.
mowia ze polar zabiera ci okolo 1EV
ja to potwierdzam z wlasnych doswiadczen
wiec do slubu raczej w kosciele sie nie nadaje :neutral:
a tu czytałeś?
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25806&highlight=UVka+17-40
Czytałem ten post. Zaczął się konkretnie ale niestety nie skończył :)
Jeśli chodzi o mnie narazie nie będę kupował polara mimo, że kiedyś to napewno nastąpi.
http://www.fotozakupy.pl/filtr/fujiyama-marumi-uv-dhg-lens-protect,7787s ten filtr kosztuje w tym sklepie 95 PLN, natomiast http://www.pstryk.pl/details:5474/hoya+uv+pro+1+digital+77mm kosztuje 145 PLN.
Skylight Hoya to ok 185 zł. Zastanawiam się nad UVką Marumi. Po pierwsze cena dość atrakcyjna po drugie dość dużo pozytywnych opinii o filtrach Marumi jest na tym forum. Jak ktoś już w jednym z postów napisał to i tak pewnie różnicy nie zauważę pomiędzy zdjęciami z jednym z tych trzech filtrów.
Żeby nie przeciągać wątku - krótko: brać Marumi czy Hoya?
Miałem kiedys Hoye i paskudnie sie to czyscilo. Teraz kupilem Marumi i okaze sie w praniu czy jest jakas roznica.
Dezycja nalezy do Ciebie ;)
Chyba wybiorę Marumi UV DHG Lens Protect. Znalazłem w Rzeszowie firmę, która ma te filtry (tak przynajmniej jest na stronie). Jutro zobaczę co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za odpowiedzi.
Polecam Marumi Lens Protect DHG (nie jest to UV - i o to chodzi :) ). Mam założony na 17-40 i 35 L.
Zakupiłem dzisiaj Marumi UV DHG Lens Protect. Popstrykamy zobaczymy ;)
Dzięki wielkie wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam.
albercikk
08-09-2008, 09:05
Odkopię troszkę temat, jestem na zakupie kilku filtrów typu "lens protect".
Widzę iż kilku kolegów z forum nabyło takie wynalazki, chętnie posłucham więc opinii na ich temat, jakie macie wnioski po ich użytkowaniu, chodzi mi oczywiście o to czy nie pogarszają one jakości obrazu.
Zastanawiam sie też czy uzasadniona jest cena nowych filtrów Marumi (Lens Protect DHG Super) - są około dwukrotnie droższe od poprzedniej generacji tych filtrów (Lens Protect DHG) - Czy skok jakościowy jest spory i czy wogóle jest, a może zupełnie nie warto płacić x2 bo wersja Lens Protect DHG jest tak samo dobra lub lepsza.
P.S.A może są jakieś lepsze filtry innych firm (rozważam jeszcze Hoye) do ochrony obiektywu ?
P.S.2. Jeszcze taka prośba, nie zaśmiecajmy forum, więc darujmy sobie debilne teksty że do ochrony obiektywu służy dekielek.
Pozdrawiam
albercikk
09-09-2008, 08:34
koleżanki, koledzy, rodacy.....pomożecie ?
Pozdrawiam
Witam.
Też zadawałem sobie długo pytanie czy kupić Lens Protect czy Lens Protect Super. Kupiłem bez super i też jest super, że tak to określę. Na początku po założeniu bawiłem się w porównywanie zdjęć z filtrem i bez aż w końcu dałem sobie spokój. Jeśli o mnie chodzi to nie zauważyłem żadnej różnicy w zdjęciach. Za to spokój mam większy bo nie patrzę co chwilę na soczewkę.
To co zauważyłem to sprawa czyszczenia tego filtra. Czasami sama ściereczka nie wystarczy by usunąć jakieś "mazaki", ale to jest do przejścia i można się przyzwyczaić (do czyszczenia oczywiście, a nie do mazaków).
Co do różnicy między tymi dwoma filtrami to wersja super różni się jedynie dodatkową powłoką która ma ułatwiać usuwanie (albo inaczej utrudniać osadzanie się) wody i tłuszczu z powierzchni filtra. Optycznie to podobno ta sama konstrukcja.
Co byś nie wybrał i tak będziesz zadowolony.
Ja obecnie jestem na etapie rozglądania się za polarem 72mm i tutaj dobry wybór jest jeszcze trudniejszy niż poprzedni.
Pozdrawiam
Mariusz_C
11-09-2008, 13:22
Ja obecnie jestem na etapie rozglądania się za polarem 72mm i tutaj dobry wybór jest jeszcze trudniejszy niż poprzedni
Chyba chodziło Ci o polar 77mm, bo 17-40 ma 77 średnicę filtra. Ja podobnie jak przedmówcy mam i polecam polara marumi DHG, jest chyba najtańszy i najlepszy za tę cenę. UV też mam marumi slima i nie narzekam.
albercikk
11-09-2008, 14:24
mavtm, Mariusz_C, dzięki za info chłopaki, czyli biorę Marumi, jeszcze tylko pozostaje mi dylemat czy się szarpnąć na wersje Super DHG czy zaoszczędzić i wybrać DHG, w związku z brakiem jakiegoś testu porównawczego obu generacji tych filtrów ciężko podjąć decyzje, chyba rzucę monetą ;)
Pozdrawiam