Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 580 exII a wyzwalanie lamp studyjnych

szymon zieliński
10-07-2008, 13:32
Witam,mam taki problem: wymyśliłem sobie że będe wyzwalał studyjne lampy błyskowe (funsports) za pomocą 580 exII.Wszystko cacy tylko zdaje mi się że tracę w ten sposób kontrolę nad manualnymi ustawieniami mocy błysku w lampach studyjnych,co jest kontrolowane przez 580 exII.Jest na to jakaś rada?I drugie pytanie:Czy mogę jedną lampę błyskową połączyć z aparatem (5d) za pomocą kabla synchro typu sanki a drugą jednocześnie zwykłym kablem z wtyczką?Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź

ExploRa
10-07-2008, 14:34
Witam,mam taki problem: wymyśliłem sobie że będe wyzwalał studyjne lampy błyskowe (funsports) za pomocą 580 exII.Wszystko cacy tylko zdaje mi się że tracę w ten sposób kontrolę nad manualnymi ustawieniami mocy błysku w lampach studyjnych,co jest kontrolowane przez 580 exII.Jest na to jakaś rada?I drugie pytanie:Czy mogę jedną lampę błyskową połączyć z aparatem (5d) za pomocą kabla synchro typu sanki a drugą jednocześnie zwykłym kablem z wtyczką?Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź

Jakie masz lampy z funsportu ? SERIA K 200...300...400... ? ... Jedyne odpalanie za pomoca 580ex to poprzez fotocele podczas blysku z lampy. Parametry ustawiasz na lampie i manualnie przyslona i czas w trybie M. Jedynie to w 580 mozesz kontrolowac parametry. Innych lamp nie pokierujesz chyba, ze sa to lampy Speedlite jak np. 430... Podlacz kabel synchro do studyjnej i wypnij 580 z sanek. Bo jak masz zewnetrzne to po co mieszac ? Chyba tylka dla odpalania na fotocele i dodatkowego swiatla... Po co Ci dwa kable z body do lamp ? Odpalasz jedna i nastepna sie tez odpala poprzez wbudowane fotocele. Chcesz sie poplatac w kablach? :)

szymon zieliński
10-07-2008, 14:50
racaja,racja.zaćmienie,oczywiście że lampa studyjna podłączona kablem synchro wyzwoli drugą przez fotocelę.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ja chciałem je wyzwalać przez 580 na sankach ale wtedu studyjne trochę głupieją,nie da się regulować manualnie mocy błysku chyba że zdejmę ją z sanek.Mam lampy z serii k

tomekde
10-07-2008, 15:33
ja chciałem je wyzwalać przez 580 na sankach ale wtedu studyjne trochę głupieją,nie da się regulować manualnie mocy błysku chyba że zdejmę ją z sanek.Mam lampy z serii k

zupełnie nie rozumiem o czym piszesz, dlaczego studyjne głupieją? przecież w nich regulacja mocy jest niezależna od lampy dedykowanej na stopce, ta natomiast (580 EX) ma full manual, więc w/g mnie taka konfiguracja daje się w 100% regulować niezależnie
teraz mi przyszło do głowy: czyżbyś próbował spinać 580 EX przez synchro z lampami zewnętrznymi?