Zobacz pełną wersję : W jaki sposób uzyskać takie barwy?
Interesuje mnie jak można uzyskac barwy, które widać na zdjęciach pod tym linkiem (blog Konrad Jakubowski):
http://logers.konradjakubowski.com/2008/03/20/anyway/#more-287
Jak uzyskać taki efekt bez zbyt mocnego kontrastu (bez rażenia ;), do tego powierzchnie bloków, ulic czy chodników wydają sie "gładkie" i "czyste".
Nie wiem jak to opisać, najlepiej jeśli spojrzycie na zdjęcia. Z góry dziękuję za pomysły i rady.
Hi.
Ja stawiam na porządny filtr polaryzacyjny i lekkie skorygowanie ekspozycji na niedoświetlenie.
Jak się bawiłem polarkiem to w taki sposób osiągnąłem podobne efekty.
Pozdrawiam.
Piotr
link nie działa.............
Jak nie dziala ..... jak dziala !!! :mrgreen:
jak dziala?! jak dziala..
ja nie stawiam, bo znam czlowieka. zna troche fajnych trikow w PS
i lubi ich uzywac.
Działa link! Co nie działa??
A ja tam widzę "elementy" Photomatixa. ;-) Sam się nim kiedyś bawiłem i to na forum (oczywiście mniej umiejętnie! :oops:):
http://canon-board.info/showpost.php?p=432961&postcount=84
http://canon-board.info/showpost.php?p=432773&postcount=76
jak nie dziala jak dziala.
Jak nie dziala ..... jak dziala !!! :mrgreen:
jak dziala?! jak dziala..
jak nie dziala jak dziala.
powinni tego zabronić...
Kuleczka
11-07-2008, 22:37
Interesuje mnie jak można uzyskac barwy, które widać na zdjęciach pod tym linkiem (blog Konrad Jakubowski):
http://logers.konradjakubowski.com/2008/03/20/anyway/#more-287
Jak uzyskać taki efekt bez zbyt mocnego kontrastu (bez rażenia ;), do tego powierzchnie bloków, ulic czy chodników wydają sie "gładkie" i "czyste".
Nie wiem jak to opisać, najlepiej jeśli spojrzycie na zdjęcia. Z góry dziękuję za pomysły i rady.
HDR i nic więcej. Na koncu nasycenie barw.
HDR? myslalem, ze takie zdjecia robi sie ze satywu, a na tych fotkach widac ludzi, ktorzy sa "nieporuszeni":D Czy da sie to wyciagnac z jednego RAWa poprostu? Nie linczujcie mnie, malo wiem, pytam ...
czesc wszystkim
trafilem tu do was przegladajac statystyki mojego bloga a jako ze troche mi oczy wyszly po przeczytaniu tych wszystkich photomatixow (nie posiadam nie znam) hdr (nie bawie sie ) szop (rzadko uzywam) to stwierdzilem ze sie wypowiem
a wiec, obrobka zdjec zostala wykonana w lightroomie, innej aplikacji nie uzywam, hadeerow nie robilem.
zdjecie naswietlone nikonem d3 w 14bit raw z podpietym 14-24mm pozna pora wczesno-wiosenna. wychodzac na zdjecia zawsze mam na uwadze takie aspekty jak lokacja do ktorej sie udaje, zabudowania na niej sie znajdujace i pozycja slonca na niebie, ogolnie aktualna pogoda. bez odpowiedniego swiatla przeciez odpowiednich fot sie nie zrobi nie?
tak wiec w skrocie, odpowiednie naswietlenie, odpowiednie warunki (swiatlo) i odpowiednie ustawienie wzgledem slonca by to swiatlo wykorzystac.
Pomysl na obrobke zrodzil sie w dosc przypadkowy sposob, mam nowe okulary sloneczne mocno przyciemnione i z polaryzatorem. W ostrym sloncu i z takimi okularami na nosie naprawde widzi sie inaczej, a czy wiecej to sam nie wiem, w kazdym razie fajna odmiana i oczy sie tak nie mecza.
pzdr.
kj
Noooo... a świstak pakuje efekt halo w sreberka i wysyła go do lightrooma. :-D
No i jest odpowiedź. Nikon robi takie kolory. Oczywiście nie chodzi mi o jakąś prowokację! Sam robiłem N D3 czy też innymi Nikonami w jednej ręce, zaś w drugiej Canonem. Nikon tak ma, piękne kolory w obrazkach tworzy.
Nikony? Robie tez zdjecia Nikonem d80-daleko mu do takich barw...
jasnezetak
31-07-2008, 13:15
czesc wszystkim
trafilem tu do was przegladajac statystyki mojego bloga a jako ze troche mi oczy wyszly po przeczytaniu tych wszystkich photomatixow (nie posiadam nie znam) hdr (nie bawie sie ) szop (rzadko uzywam) to stwierdzilem ze sie wypowiem
a wiec, obrobka zdjec zostala wykonana w lightroomie, innej aplikacji nie uzywam, hadeerow nie robilem.
zdjecie naswietlone nikonem d3 w 14bit raw z podpietym 14-24mm pozna pora wczesno-wiosenna. wychodzac na zdjecia zawsze mam na uwadze takie aspekty jak lokacja do ktorej sie udaje, zabudowania na niej sie znajdujace i pozycja slonca na niebie, ogolnie aktualna pogoda. bez odpowiedniego swiatla przeciez odpowiednich fot sie nie zrobi nie?
tak wiec w skrocie, odpowiednie naswietlenie, odpowiednie warunki (swiatlo) i odpowiednie ustawienie wzgledem slonca by to swiatlo wykorzystac.
Pomysl na obrobke zrodzil sie w dosc przypadkowy sposob, mam nowe okulary sloneczne mocno przyciemnione i z polaryzatorem. W ostrym sloncu i z takimi okularami na nosie naprawde widzi sie inaczej, a czy wiecej to sam nie wiem, w kazdym razie fajna odmiana i oczy sie tak nie mecza.
pzdr.
kj
W takim razie gdzie kupiłeś takie okulary :) ??
Dzięki za odp..
pozdrówki..