Zobacz pełną wersję : 40D + GRIP DELTA i... kółko NASTAW
Dzis mnie moj zestaw zaskoczył i dobrze że nie w ekstremalnej chwili. Jak zwykle w trybach manualnych chciałem nastawić przysłone kółkiem NASTAW i co? LIPA! Zero reakcji! Kręce i nic! Zmieniam tryb Av na M i dalej nic. Goraaco sie zrobilo... Wyłączenie i reset nic nie pomogły. Szukam dalej przyczyny. Po ochłonięciu sprawdzam kółko nastaw na gripie i co? DZIAŁA! Myślę, że to kółko w body padło, co po niedługim użytkowaniu było by dziwne... Szukam dalej przyczyny i się okazało, ze jest jakis problem na linii grip/body a dokładniej z przełącznikiem włączającym/wyłączającym grip... Po poruszaniu tym ustrojstwem lewo/prawo, wszystko powrociło do normy. Tak wiec, jakby komuś się to przytrafiło niech nie panikuje.
IMHO lepiej kupować orginalne gripy. Miałem do 400D orginał Canona i ZERO problemów.
IMHO lepiej kupować orginalne gripy. Miałem do 400D orginał Canona i ZERO problemów.
..gdyby nie ta cena... do 300d mam oryginal i roznica jest kolosalna ;-)
..gdyby nie ta cena... do 300d mam oryginal i roznica jest kolosalna ;-)
Za spokój i pewność sprzętu się płaci :roll: .
Za spokój i pewność sprzętu się płaci :roll: .
...gripy do 300tki były po 199. Oryginalne ;)
Peri Noid
09-07-2008, 10:46
Mam oryginał do 30D. Rzadko to rzadko, ale jednak sporadycznie zdarza mi się podobna sytuacja, tylko ze spustem: trzeba wyłączyć i włączyć grip przełącznikiem i spust na nim zaczyna ponownie działać. Kółko wtedy działa normalnie.
to przeloz sobie teraz tego orginalnego gripa do 450d ;)
tylko chinskie zmienniki kupowac po ile to teraz 150pln?
Skoro canon nie dba o kompatybilnosc to niech sie wypcha swoja orginalnoscia.
Mam oryginał do 30D. Rzadko to rzadko, ale jednak sporadycznie zdarza mi się podobna sytuacja, tylko ze spustem: trzeba wyłączyć i włączyć grip przełącznikiem i spust na nim zaczyna ponownie działać. Kółko wtedy działa normalnie.
Ciekawe... Moze w konstrukcji tej DELTY i ORYGINALNEJ jest cos, co powoduje zblizone efekty - zwiechy. I tez konczy sie na wlaczniku gripa. Czy innym tez zdarzaja sie takie problemy z ORYGINALAMI i tymi zamiennikami. Teraz moge podpiac problem, ktory kiedys wystapil z 300D+GRIP - zwiesil sie kompletnie i zero reakcji... Cos wtedy zrobilem i poszlo.. A to mogl byc ten wylacznik gripa... Jakby kondensator sie nie rozladowal i trzymal kontakt.. hmm
Witam
U mnie też pojawia się problem z kółkiem nastaw. Cztery razy w tym dwa razy na ślubie. Wszystko działa tylko nie kółko. Pomaga wyłączenie na jakiś czas. Mam grip zamiennik. Następnym razem w niego walnę.
ja mam zamiennik i uzywam go dosyc dużo, jedyne na co moglbym narzekac to to, że spust czasami cieżko chodzi... ale nie robi to jakichś problemów... chyba mam udaną wersję;] (uzywam 30D)
Ja mam zamiennik Delty pod 400D, w ciągu dwóch lat użytkowania zdarzyło mi się dwa razy, że działało kółko w gripie, a nie działało w body. Oba przypadki miały miejsce przy foceniu na mrozie -10 i więcej. Myślałem, że miało to związek z temperaturą.
Witam.
Coz, moje kolko rowniez potrafi zastrajkowac - ze trzy razy na 5miesiecy.
Podobnie jak wyzej uzywam zamiennika gripa, wystarczy pokrecic kolkiem w zamienniku i wszystko gra.
Grip podrobka, jednak poza ww problemem dziala ok, a cenowo korzystny.
glasseye
19-11-2008, 02:26
mam oryginalny BG-E3 i czasem zdarza się to samo
Widziałem kiedyś na forum (nie pamiętam, może nawet na tym?) dawno temu rozkręcony grip oryginalny i podróbkę. Jest różnica i mechaniczna i elektryczna.
Od tego czasu nie zastanawiam się nad tym tematem i kupiłem oryginał.
Puszka warta 5k zł + czasami drugie tyle za szkło, a mam oszczędzać 200zł na byle jakiej podróbce? - bez sensu!
Ja tam mam 1000D + grip DELTA i wszystko pasi i działa a i wygląda b.ładnie nie wspominając o różnicy w cenie.:-D