Zobacz pełną wersję : 550 - problem z wyzwoleniem błysku
john_kwas
08-07-2008, 09:38
Witam.
Ostatnio fociłem imprezę i po sporej ilości zdjęć (ok.400szt) lampa 550ex zaczęła szwankować. Objawiało się to w ten sposób, że mimo naładowania nie dawało się jej CZASAMI wyzwolić - nawet przyciskiem rozładowania. Po chwili pracowała poprawnie. Mocowanie, styki, przekładkę do drugiego body - sprawdzałem. I nic - raz działała raz nie. Kolejnego dnia sprawdzałem i na serii ponad 20 fotek wszystko grało (trudno byłoby mi sprawdzić to na tak dużej ilości jak na imprezie).
Zatem pytanie do Szanownych - miał ktoś podobny problem z lampą? Tylko serwis czy może to jakaś "wewnętrzna ochrona lampy przed przegrzaniem" (może jest takowa a ja nie wiem)?
dzięki za słowo w sprawie
kwas
witaj
posiadam 580 ex II gdzie instrukcja wyraźnie mówi o zabezpieczeniu lampy przed przegrzaniem przy dłuższych seriach, doświadczyłem tego fotografując seriami spadające krople po jakimś czasie faktycznie zaczęła błyskać "co drugi raz" więc może u Ciebie jest to samo
john_kwas
08-07-2008, 13:28
dobrze by było gdyby to wynikało z wewnętrznego zabezpieczenia lampy, ale nie wiem czy tak jest z 550, bo w instrukcji piszą w dziale "błysku modelujacego" aby dać lampie odpocząć po 10 seriach stroboskopu, więc trochę to sugeruje że lampa takiego swojego wewnętrznego zabezpieczenia nie ma..
kwas
ps. rozumiem że po tej akcji z foceniem kropli lampa powróciła do normalnego działania.
tak, lampa po odpoczynku błyska normalnie
nie robiłem zbyt wielu testów tej lampy bo mnie służy ona głównie do fotek rodzinnych, doświetlania w plenerze a komercyjnie tylko w przypadkach gdzie chcę mieć synchro z krótkimi czasami, wydaje mi sie jednak że wyczytałem w instrukcji że lampa może nie reagować na błysk przy zbyt dużym obciążeniu - ewentualnie mogę mylić tą informację z instrukcją jednej z lamp studyjnych, dlatego dokładnie napiszę Ci wieczorkiem, gdy będę miał możliwość zajrzenia w papiery
myślę że w tym przypadku ważne jest nie to że zrobiłeś 400 zdjęć (bo w tym przypadku ew. w grę wchodzi wydajność baterii) a w jakiej częstotliwości je robiłeś, w moim przypadku przy kroplach częstotliwość była duża dlatego też założyłem sobie że pewnie sie przegrzała
odpowiem konkretniej wieczorem
Dobra już wiem że się nie myliłem, w instrukcji 580 EX jest informacja że lampa posiada wewnętrzną funkcję zabezpieczającą (dzięki której lampa może ładować się do 20 sekund), wprawdzie piszą tam o 20 błyskach w serii a potem błyskaniu "w krótkich odstępach czasu", ale chyba wpływ mogą mieć również warunki w jakich fotografujesz (wysoka temperatura)
john_kwas
09-07-2008, 07:47
wielkie dzięki za info - wszystko wskazuje na to, że to właśnie "przegrzanie" - identyczne objawy przy podobnych warunkach (foty robiłem seriami w upalny dzień). Mam nadzieję, że jeszcze trochę lampka mi posłuży.
kwas