Zobacz pełną wersję : Front Focus ?
Jestem w posiadaniu kolejnego egzemplarza 450d z kitem 18-55mm IS. Na niektórych zdjęciach wydaje mi się, że występuje front focus. Chyba, że za dużo wymagam od obiektywu kitowego i na niektórych zdjęciach ma prawo takie coś występować:mad: A może popełniam jakiś błąd ?
Proszę Was o Waszą opinię.
1. centralny AF na Pronto po prawej (po kliknięciu na miniaturkę crop 100%), f5,6
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img508.imageshack.us/my.php?image=img0278mjr1.jpg)
2. centralny AF na napis Hexal na pudełku po prawej (po kliknięciu na miniaturkę crop 100%), f5,6
źródło (http://img522.imageshack.us/my.php?image=img0142mgm7.jpg)
3. centralny AF na napis Hexal na pudełku po prawej (po kliknięciu na miniaturkę crop 100%), f5,6
źródło (http://img140.imageshack.us/my.php?image=img0144mkf1.jpg)
Tutaj akurat FF nie występuje. Chociaż zdjęcie zostało zrobione z takimi samymi parametrami co zdjęcie 2.
Paranoja...
Dla pewnosci strzel jeszcze jakas linijke, komplet baterii duracell, z dwie tablice testowe iso i jakas ceglasta sciane.
Jak dla mnie jest ok - w granicach normy i dobrej ostrosci. Zreszta nawet jesli masz ff/bf na kilka milimetrow to policz sobie jaka jest glebia ostrosci przy przeslonie 5,6 w normalnych odleglosciach i warunkach zdjeciowych...
rudymielec
08-07-2008, 09:45
ty ile ty miałes tych 450 juz ?
Zdecydowanie za dużo :-)
Mam jeszcze jedno pytanko. Wykonując kilka takich samych zdjęć z takimi samymi parametrami często są spore różnice w ostrości.
Poniżej przykładowe dwa zdjęcia (cropy 100%) wykonane w ostępie 2 sekund. Skąd może wynikać taka różnica w ostrości ?
źródło (http://img53.imageshack.us/my.php?image=lawkauk7.jpg)
Blindseeker
08-07-2008, 10:14
Jak dla mnie to oba zdjęcia nie są ostre, z tym że górne mniej. Pewnie AF nie trafił w punkt w obu przypadkach.
SebaWolf
08-07-2008, 10:14
drugie definitywnie poruszone, ogniskowa 88mm czas 1/100s obstawiam ze tu jest pies pogrzebany
Poniżej przykładowe dwa zdjęcia (cropy 100%) wykonane w ostępie 2 sekund. Skąd może wynikać taka różnica w ostrości ?
z wypadkowej wszystkich luzów i niedokładności działania mechaniki oraz elektroniki.
Kupiłeś low-endowy aparat z najtańszym obiektywem, a oczekujesz od niego precyzji jakby to była conajmniej technologia wojskowa, żeby nie powiedzieć kosmiczna:roll:
Poza tym przestań meczyć te 100% cropy!
Zrób poprawny resize zdjęcia do formatu monitorowego albo daj zrobić odbitkę w swoim ulubionym formacie i zobacz czy wtedy odpowiada Ci ostrość zdjęcia.
Nie chce być brutalny, ale już kiedyś założyłeś wątek-tasiemiec o szumach z 450D, które potem przeszły w nie ostrość 450D i 99,9% tego forum powiedziało, że wszystko jest OK. Ty z tego co widzę nie uwierzyłeś i nadal masz ten sam nie istniejący problem.
Różnica w ostrości wynika z braku powtarzalności w ustawianiu ostrości przez 18-55 3.5-5.6. Kup porządny obiektyw to nie będziesz miał takich problemów.
Jak nadal masz takie problemy to możemy sie zamienic twoj KIT z IS na mojego bez ;]
liquidsound
09-07-2008, 03:33
Ja mam najlepsza metode na Twoje problemy: kup se Nikona i na ich forum troj dupe :)
Ja mam najlepsza metode na Twoje problemy: kup se Nikona i na ich forum troj dupe :)
Biorę też to pod uwagę :smile: Truj pisze się przez "u" ....
XGrzes, ile watkow jeszcze zalozysz z tym FF/BF ?
Najlepiej przejdz sie na Zytnia, tam Ci idealnie ;-) wszystko wyreguluja. Twoje testy wydaja sie malo wiarygodne, a wyniki i tak wygladaja w miare ok jak na ten sprzet.
Moze nastepnym razem zamiast 450D wez do testow np. Nikona D60, podobno ma znacznie lepszy kit ? Albo jakis kompakcik...
kris_sz2
09-07-2008, 15:21
Mam 450D ... i nie mam tego typu problemów. Ustaw sobie wyostrzanie na 4 w aparacie. Jak robisz w RAW to możesz wajchować na kompie, a jak w jpg to w większości będziesz zadowolony.
obiektyw kitowy to plastik, luzy za pierścieniu ostrości bywają spore, spasowanie nie jest najlepsze, mechanika to też nie USM. Niemniej jednak da się nim robić ostre zdjęcia, tylko trzeba się go nauczyć.
XGrzes, ile watkow jeszcze zalozysz z tym FF/BF ?
Najlepiej przejdz sie na Zytnia, tam Ci idealnie ;-) wszystko wyreguluja. Twoje testy wydaja sie malo wiarygodne, a wyniki i tak wygladaja w miare ok jak na ten sprzet.
Moze nastepnym razem zamiast 450D wez do testow np. Nikona D60, podobno ma znacznie lepszy kit ? Albo jakis kompakcik...
Nie wiem czemu według Ciebie testy są mało wiarygodne. Uważasz, że nie są prawdziwe ?
To, że "wyniki i tak wyglądają ok" to rzeczywiście nie świadczy o tym sprzęcie dobrze. Dla mnie takie wyniki nie są akceptowalne. Być może inni użytkownicy mają mniejsze wymagania i im taki sprzęt odpowiada. Nie ukrywam, że ten sprzęt mnie kompletnie rozczarował. Wcześniej wydawało mi się, że AF w lustrzankach jest niesamowity a wygląda na to, że w tym modelu główną jego zaletą jest prędkość AF i nic poza tym. Szkło kitowe mnie nie rozczarowało bo zdjęcia zrobione za pomocą AF w trybie detekcji kontrastu lub ostrzone ręcznie wychodzą bardzo dobrze więc szkło stać na wiele ale AF w trybie detekcji fazy to już porażka.
terminator
09-07-2008, 19:58
Ale ostrość w odpowiednim miejscu jest wypadkową działania AF w body i AF w obiektywie. Aparat ostrzy w trybie automatycznym, jest potwierdzenie ostrości i "zezwolenie" na wykonanie zdjęcia. Od tego momentu do klapnięcia lustra mijaja jakieś milisekundy w trakcie których optyka w Twoim obiektywie w wyniku luzów mechanicznych zmienia położenie. I efekt jest jaki jest. Dlatego na Twoim miejscu spróbowałbym body z innym obiektywem (w sklepie foto na przykład) i dopiero myślał ewentualnie o kalibrowaniu czegokolwiek.
Ale ostrość w odpowiednim miejscu jest wypadkową działania AF w body i AF w obiektywie. Aparat ostrzy w trybie automatycznym, jest potwierdzenie ostrości i "zezwolenie" na wykonanie zdjęcia. Od tego momentu do klapnięcia lustra mijaja jakieś milisekundy w trakcie których optyka w Twoim obiektywie w wyniku luzów mechanicznych zmienia położenie. I efekt jest jaki jest. Dlatego na Twoim miejscu spróbowałbym body z innym obiektywem (w sklepie foto na przykład) i dopiero myślał ewentualnie o kalibrowaniu czegokolwiek.
Z innym obiektywem znaczy lepszym ? Kupiłem także obiektyw 50mm 1.8. Zdaje sobie sprawę, że nie jest on mistrzem jakości ale przy tym obie, na dużej dziurze front focus poważnie daje się we znaki.
Nie wiem czemu tak krytykujecie kolegę. XGrzesX, jeśli ten błąd ze zdjęcia 1 jest POWTARZALNY (kilkanaście-kilkadziesiąt prób ze statywu, punkt centralny, w dobrym oświetleniu z przeostrzaniem za każdym razem), to sorry, ale na f/5.6 to ta ostrość na pewno nie byłaby DLA MNIE zadowalająca. Podkreślam, że dla mnie, bo czynnik subiektywny jest tu przecież decydujący, to Tobie robienie zdjęć ma sprawiać frajdę.
Do krytykujących postawę i dylematy XGrzesiaX - wyobraźcie sobie, że za jakiś czas kolega wrzuca na forum parę ciasnych portretów... Na bank usłyszy zarzut, że ma za słabą ostrość na oczach...
Człowieku :O Chirurgiczna precyzja w 450D z Kitem czy 50 1.8? I aparat i obiektywy Ci tego nie gwarantują. To jest sprzęt amatorski, a nie profesjonalny. ŻADEN zestaw Ci nie da 100% pewności w ustawieniu AF. To nie ludzie mają za niskie wymagania tylko Ty non stop oglądasz zdjęcia 1:1 i doszukujesz się dziury w całym. Zdjęcia na potrzeby internetu zmniejsza się do MAX do 1000px po dłuższym boku i wywołuje średnio w 10x15. Zrób, zdjęcia i doprowadź je do takiej postaci. Wtedy oceń czy aparat robi dobre zdjęcia czy nie. To tak jakbyś podszedł do bilbordu wielkości A-4328472387 i mówił, że total szajs bo widać jakieś kolorowe kropki, a robione Mark III. To ten Mark III to jakiś badziew. To ty masz jakieś nie pojęte wyolbrzymione wymagania i to jeszcze od najniższej półki Canona., która gwarantuje jedynie, że obiekt będzie w GO. Na wszystkich zdjęciach obiekt JEST w GO. Kup sobie małpkę, tam GO jest tak potężna, że nie będziesz miał żadnego BF ani FF i wszystko będziesz miał ostre.
PS. tomdz - fotografia dla Ciebie to tylko ostrość? Zresztą... pisałem już wcześniej. Kit NIE MA powtarzalności w ustawianiu AF. Obiekt ma być w GO. Rozłożenie GO nie jest gwarantowane przez 450D tym bardziej z KITem.
PS. tomdz - fotografia dla Ciebie to tylko ostrość? Zresztą... pisałem już wcześniej.
Nie, wcale nie uważam, że fotografia to tylko ostrość. Chciałem tylko zwrócić uwagę, na coś, co sam zaobserwowałem. Najczęstszym zarzutem wytykanym na tym forum przy portretach jest ostrość na nosie/ustach zamiast oczach. Tymczasem, jeśli ktoś zwraca problem z FF/BF dający taki właśnie efekt, jest równany z ziemią. To jak taka osoba ma zrobić foty, które się spodobają? Trochę tu brak konsekwencji...
Co do gwarancji ultra-ostrości. Jasne, że Canon jej nie daje dla tego segmentu. Ale sam mam np. "kitowego" 55-250. W połączeniu z równie plastikowym 400D w 99% jest żyletą, nawet z minimalnych odległości. Czyli da się lepiej? Da. Kwestia tolerancji i potrzeb. Pozdrawiam!
Człowieku :O Chirurgiczna precyzja w 450D z Kitem czy 50 1.8? I aparat i obiektywy Ci tego nie gwarantują. To jest sprzęt amatorski, a nie profesjonalny. ŻADEN zestaw Ci nie da 100% pewności w ustawieniu AF. To nie ludzie mają za niskie wymagania tylko Ty non stop oglądasz zdjęcia 1:1 i doszukujesz się dziury w całym. Zdjęcia na potrzeby internetu zmniejsza się do MAX do 1000px po dłuższym boku i wywołuje średnio w 10x15. Zrób, zdjęcia i doprowadź je do takiej postaci. Wtedy oceń czy aparat robi dobre zdjęcia czy nie. To tak jakbyś podszedł do bilbordu wielkości A-4328472387 i mówił, że total szajs bo widać jakieś kolorowe kropki, a robione Mark III. To ten Mark III to jakiś badziew. To ty masz jakieś nie pojęte wyolbrzymione wymagania i to jeszcze od najniższej półki Canona., która gwarantuje jedynie, że obiekt będzie w GO. Na wszystkich zdjęciach obiekt JEST w GO. Kup sobie małpkę, tam GO jest tak potężna, że nie będziesz miał żadnego BF ani FF i wszystko będziesz miał ostre.
PS. tomdz - fotografia dla Ciebie to tylko ostrość? Zresztą... pisałem już wcześniej. Kit NIE MA powtarzalności w ustawianiu AF. Obiekt ma być w GO. Rozłożenie GO nie jest gwarantowane przez 450D tym bardziej z KITem.
W przypadku 50mm 1.8 fotografowany obiekt w wielu przypadkach nie był w GO. Na przykład przy przysłonie 1.8 i odległości 50 cm głębia ma 0,5 cm a obiekt był ostry 1,5 cm bliżej. W przypadku zdjęć wykonanych na przyslonie 1.8 brak ostrości był widoczny bez potrzeby oglądania cropa 1:1.
W przypadku 50mm 1.8 fotografowany obiekt w wielu przypadkach nie był w GO. Na przykład przy przysłonie 1.8 i odległości 50 cm głębia ma 0,5 cm a obiekt był ostry 1,5 cm bliżej. W przypadku zdjęć wykonanych na przyslonie 1.8 brak ostrości był widoczny bez potrzeby oglądania cropa 1:1.
kolego po analizie twoich wypowiedzi
widze ze zaczynasz problemow szukac na sile
polecam lekture goraco i wyciagniecie wnioskow:
http://canon-board.info/showthread.php?t=18987&highlight=problemy+ostroscia
pan.kolega
10-07-2008, 09:28
Zaleznie od punktu widzenia mozna sie dziwic, ze TTLSIRPDAFS* dziala tak swietnie, albo, ze dziala tak kiepsko.
Kto jest technicznie obyty i wie z grubsza jak to dziala, dziwi sie, ze z dobrymi egzemplarzami body i obiektywu jednak dziala dosyc niezle dosyc czesto.
Kto nie wie, (a Canon i inni niewiele pomagaja tylko raczej maca i sciemniaja) jest zawiedziony, ze nie jest lepiej. Zwlaszcza, ze AF w dobrych kompaktach wykorzystujacy kontrast bezposrednio na matrycy, przy wiekszej glebi ostrosci, dziala w zasadzie niezawodnie (choc o wiele wolniej).
Dalmierze w Leicach maja dlugosci bazy do prawie 7 cm a najmarniej chyba 3.9 cm. Dlugosc bazy TTLSIRPDAFS* dla obiektywow f/5.6 albo nawet f/2.8 jest o wiele mniejsza. Do tego dochodzi elektronika, rozne optyki i dokladnosci montazu tych optyk, kalibracja, mechanika plastykowo-blaszanych napedzikow i motorkow, precyzja potrzebna kiedy kat obrotu jest tylko 60 stopni itd...
Fakt jest taki, ze bez wzgledu na cene body i obiektywu TTLSIRPDAFS* nie zaostrzy optymalnie za kazdym razem. Drozszy sprzet z reguly bedzie lepszy, ale tylko troche, tzn. procent sukcesu bedzie troche wyzszy. Kiedy glebia ostrosci liczy sie w cm, bez wzgledu na sprzet beda sie zdarzac widoczne mydla i to wcale nie rzadko.
Niestety ostrzenie manualne z matowkami takimi jakie kazdy widzi w lustrzankach AF jest prawie niemozliwe. Dlatego wlasnie Live View jest takim bonusem. W koncu mozna, kiedy trzeba, wyostrzyc nieruchome cele praktycznie na 100% bez loterii .
Natomiast jesli cel sie porusza i to szybko, trzeba jednak ciagle liczyc na szczescie i strzelac seriami, moze sie trafi (tutaj roznice wynikow dla drozszego sprzetu widac troche lepiej, choc do 100% jeszcze bardzo daleko). W tym przypadku TTLSIRPDAFS* jest mimo wszystko chyba jednak lepszy dla wiekszosci niz ostrzenie manualne nawet z dobra matowka.
*TTL Secondary Image Registration Phase-Detection Auto-Focus System
>>Dla mnie takie wyniki nie są akceptowalne
W zasadzie Grisha podsumowal wyniki :-)
Jesli jakosc 450D + kit jest dla Ciebie nieakceptowalna, to coz
sa inne wybory. Mozesz tez nauczyc sie panowac nad niedoskonalosciami lustrzanek. Profesjonalisci robia tak od lat, co wiecej niektorzy rzadko wspomagaja sie AF.
Po to masz tez fomat RAW, zeby dopasowac obraz do wlasnego "widzimisie".
Jak oczekujesz zylety z kazdego kitowego zdjecia to mozesz jeszcze sporo 450-ek przetestowac. Ale ja zycze powodzenia.
Zakładając, że autor ma racje i jest FF czy BF. I co my mamy na to poradzić? Nie wiem czego oczekuje autor po tym wątku. Jeżeli jest z tym problem - ślij na żytnią zamiast wałkować body i szkiełka. Od tego jest gwarancja i serwis.
Tutaj przychodzi mi na myśl jedynie jedno powiedzenie: to fotograf robi zdjęcia, a nie aparat. Autor chce doprowadzić do sytuacji kiedy będzie odwrotnie...
Fakungio
10-07-2008, 21:10
Ja mogę tylko dodać że mój 350D i KIT trafiał bezbłędnie w punkt.
Po wymianie na 28 -105 USM mam to samo ;) hehehe
Mój 350D z Kitem też dobrze działał, ale ja nigdy nie sprawdzałem jego pracy na cropie 100% więc może byłem nie świadomy ułomności swojego obiektywu, a i tak uzyskiwałem dobre efekty?
Ja mogę tylko dodać że mój 350D i KIT trafiał bezbłędnie w punkt.
Takie wypowiedzi powinny byc karane :-) Zapewne sa kombinacje wadliwe i bliskie idealu, ale prawda przewaznie jest gdzies posrodku. Czytajac posty z dpreview.com o AF w 450D jakies 80% jest zle zrobionym testem. Kolejne 10% to nieostrosc w granicach akceptacji. Z przykladami na idealny AF i ostrosc jest jeszcze gorzej, przewaznie konczy sie na wypowiedzi bez poparcia wiarygodnymi zdjeciami. Tu polecam np. test Tamrona 70-200 na dpreview w ktorym ostrosc oceniona jest wysoko, problemow z BF/FF brak, ale dzialanie AF zle. I to ma jakis wymiar testu, a nie jedno zdjecie ktore sie udalo badz nie.
XGrzesX-proponuje abys porownal/obejrzal sobie przykladowe zdjecia z 450D i kita stronach WWW.
Nie patrz tylko na obrabiane miniaturki. To powinno Ci pokazac czego mozesz sie spodziewac po danym aparacie i obiektywie. Ja tak robie od lat i nie znam lepszej metody, no chyba ze pracujesz w sklepie i mozesz przetestowac wszystkie dostawy :-)
masz 50mm 1.8 i proponuję abyś to nim robił próby, gdyż optycznie ten obiektyw jest na prawdę b.dobry jedyną jego wadą jest słaba konstrukcja i niemiłosiernie nieprzewidywalny AF, z kit'em jest loteria - ja też trafiłem na mydlaka ale specjalnie się nie spinałem z tego powodu gdyż nie spodziewałem się czegoś więcej a jako obiektyw "urodzinowy" był akceptowalny
robiąc tą 50'tką strzelaj zawsze kilka ujęć, ja np. często robiłem tak że przymykałem AF kilka razy pod rząd - i z reguły wtedy było OK
nie zjeżdżajcie człowieka za to że ogląda swoje zdjęcia 1:1, ja też tak robię bo sprzedaję zdjęcia na stocki, więc są sytuacje kiedy jakość w cropie po prostu musi być OK, i tym wszystkim którzy radzą aby od 450'tki cudów nie wymagał powiem tyle że ja mając 350D i 50 1.8 II osiągałem b.dobrą jakość na cropach - zdjęcia bez problemu przechodziły przez sito na prawdę wymagających inspektorów na Istockphoto więc stwierdzam ze pomimo iż to najniższa półka lustrzanek to spokojnie można wymagać jakości - a już na pewno ostrości 1:1
nie odważyłbym się jednak wrzucić tam zdjęcia robionym kitem, ale 50 1.8 na prawdę daje radę
daj sobie spokój z tymi butelkami pronto - jak chcesz go dokładnie zmierzyć to zrób test na tablicy z zachowaniem wszystkich procedur
http://focustestchart.com/chart.html
Potestuj kartki ;)
http://www.focustestchart.com/focus21.pdf
http://photo.net/learn/focustest/
też niedawno kupiłem 450d z kitem 18-55 IS i męczę różne testy (bateryjki, śrubki ;))
co do testów ...
pobaw się w te kartki to się uspokoisz ...
KIT (przynajmniej) u mnie ... o dziwo trafia prawie idealnie (może ma BF 1 mm) ale to jest nic przy wielkości GO dla 55 i światła 5,6
a i tak większość fotek i tak będziesz bardziej domykał więc to żadna wada
dla 18 mm nie sprawdzisz nawet bo za duża GO i nie da się nic sensownie ocenić ....
ale na pewno możesz łatwo ocenić BF/FF obiektywem 50mm 1,8 - tu masz już małą GO i wyjdzie Ci wszytko jak na dłoni ....
450d naprawdę niezły aparacik ....
Co do AF w trybie detekcji kontrastu to można usnąć zanim się ustawi ....
Witam
Po przeczytaniu całego postu jestem zdumiony...no może poprostu kopara mi opadła. Wydaje mi się ,że niemożna spodziewać się od takiego sprzętu precyzji na miare obiektywów "L" i body EOS 1 mkIII. To tak jak by autor wśiadł do "malucha" i narzekał na to że źle się prowadzi, jest za ciasny i niewygodnie się siedzi. Jeżeli jakośc zdjęć jakie produkuje ten zestaw nie zadowala to proponuje wziąść kredyt (najlepiej chipoteczny) i kupić sprzęt typu high-end. Inną stroną medalu jest sens robienia testów jakości ostrzenia dla obiektywów kitowskich. Ja wiele razy się zawiodłem na 18-55 i wyciągnołem z tego dwa wnioski. Po pierwsze ostrze ręcznie a po drugie robie zdjęcia w RAW'ie. Jeśli niezadowalają cię efekty AF to proponuje przejść na ten system.
Pozdrawiam!!!
Witam
Po przeczytaniu całego postu jestem zdumiony...no może poprostu kopara mi opadła. Wydaje mi się ,że niemożna spodziewać się od takiego sprzętu precyzji na miare obiektywów "L" i body EOS 1 mkIII. To tak jak by autor wśiadł do "malucha" i narzekał na to że źle się prowadzi, jest za ciasny i niewygodnie się siedzi. Jeżeli jakośc zdjęć jakie produkuje ten zestaw nie zadowala to proponuje wziąść kredyt (najlepiej chipoteczny) i kupić sprzęt typu high-end. Inną stroną medalu jest sens robienia testów jakości ostrzenia dla obiektywów kitowskich. Ja wiele razy się zawiodłem na 18-55 i wyciągnołem z tego dwa wnioski. Po pierwsze ostrze ręcznie a po drugie robie zdjęcia w RAW'ie. Jeśli niezadowalają cię efekty AF to proponuje przejść na ten system.
Pozdrawiam!!!
Tylko kupując malucha wiesz dokładnie co kupujesz bo znasz jego parametry (przyspieszenie, prędkość, wymiary itp). Kupując obiektyw nie masz takich możliwości i nie zdajesz sobie sprawy z tego, że kupujesz badziewie.
No ja obecnie się szykuję do kupna 100 macro i wiem że ma ogniskową 100mm światło 2.8, ostrzy od ok 30cm daje świetną jakość obrazu od pełnej dziury , ma usm który działa sprawnie, wineta i dystorsje na niskim poziomie i kosztuje ok 1600zł.
Wg. Ciebie nie znam parametrów? Od tego jest forum i internet aby takie rzeczy wiedzieć (chodź to co wypisałem to i tak tylko mała część)
Z drugiej strony kupując malucha czy inny samochód robisz jazdę próbną, prawda? Ktoś Ci każe brać w ciemno? Nie! Idź do sklepu podepnij szkiełko, spisz numer seryjny pobaw się, postrzelaj zdjęcia. W domu obejrzysz zdjęcia i wybierzesz ten który bardziej Ci odpowiada. Jeżeli szkiełka nie ma w sklepie, kup u zaufanego TIPa z forum (Towersivy, Nowart, Cichy...). W razie problemów oni też nie będą robić Ci problemów.
Niestety wydałeś ponad 2000 i masz problemy z aparatem (nie ważne już czy słuszne czy nie). Tak to jest jak się kupuje dolną półkę wśród najlepszego sprzętu. Canon jest firmą która dobitnie pokazuje, że amatorski sprzęt ma wady i jak chcesz mieć git to Lki są. Drogie... Taka polityka firmy, a w nikonie wcale taniej i lepiej nie jest. To tak jak byś kupił 40" LCD za 1500zł i narzekał, że obraz jest nie ostry. 450D to dobra puszka, natomiast KITem tylko DA się robić zdjęcia. Nikt nigdy nie powiedział, że to bardzo dobry obiektyw i to samo o 50 1.8. Mam dla Ciebie rade: Idź do sklepu, podepnij sobie Lke np 70-200 i sprawdź czy aparat Ci dobrze ostrzy. Jeżeli tak to już wiesz, że musisz zbierać na lepszy obiektyw bo z kita cudów nie wyciągniesz. Tamron 17-50 czy Sigma 17-70 będzie dobrym wyborem, chodź biorąc pod uwagę twoje perypetie z AF, lepiej weź sigme. Jak coś to Ci skorygują za darmo AF do puszki i będziesz miał lux.
PS. Możesz nam pokazać jakieś zdjęcia z życia wzięte? Nie jakieś schody, poczty czy przypadkowe duperele aby zobaczyć czy działa. Chciałbym zobaczyć normalne zdjęcia, po obróbce w PS lub bez - jak wolisz, chodź ja bym wolał lekko doostrzone, które ma 800 px po dłuższym boku.
Mam też obiektyw 70-200 L4 IS i wyżej wspomniany KIT 18-55 IS ...
zdjęć z obu obiektywów nie ma co nawet porównywać to jest kosmos ...
Mój kit nie ma żadnej wady i robi zdjęcia poprawnie .... i są dostatecznie ostre (prawie zawsze przymykam jeszcze dodatkowo od 7.1 do 9 i ostrzę zawsze na punkt - i mam zawsze 5-10m GO)
ale tych fotek nie ma co nawet porównywać do tych z 70-200 L
To jest inna liga ...
Poczytaj troszkę o konstrukcji obiektywów ... poza ostrością są jeszcze inne parametry - niemierzalne - kontrast, plastyka, jakość kolorów itp ....
Ktoś tu na forum pisał że w 70-200 są kryształowe soczewki .... - już wiem po co ;)
Mi szczena opada na ziemię cały czas jak oglądam niektóre fotki z 70-200
a tez KIT'a uważam za poprawne ;)
Drogi kolego xGrzesx, Z tego co piszesz na początku postu to jest to enty model 450 z obiektywem kitowskim ,którego kupiłeś. W takim razie powinieneś znać jego właściwości, pozatym jak napisali koledzy wyżej zanim kupi się dany sprzęt należy poczytać o nim zbadać czy spełnia nasze potrzeby, a z twojej wypowiedzi wnioskuje, że podchodzisz do półki sklepowej i bierzesz to co w oko wpadnie. Naprawde nierozumiem tego....
Pozdrawiam!
XGrzesx, a probowales czegos innego - D60 albo E-520 ?
Niektorzy twierdza ze zestawy kitowe sa lepsze niz 450D.
Mam wrazenie, ze uwziales sie na kit Canona i chcesz aby robil zdjecia
jak L-ki. Niestety metoda wsiadania i wysiadania Malucha w BMW nie zmienisz :-)
Poza tym okreslanie kita z 450D badziewiem to przesada. Przecza temu wszelkie testy. To jest po prostu kit proporcjonalny to ceny.
No właśnie biedny Grzesiu ! Pokaż jakieś normalne z życia wzięte, bo jak ja widzę Ty się zajmujesz jakimiś pierdołami zamiast robieniem zdjęć. Nie wiem ja jakoś robię rok czasu zdjęcia i nigdy się nie zastanawiałem nad takim czymś jak Ty. Kit czasem ostrzył lepiej czasem wcale.
Weź zamiast jakiejś bzdury zrób normalnie zdjęcie, w dobrym świetle z dobrym kadrem jak i kompozycją. W innym wypadku kup sobie 1dmarkIII z zestawem elek, połóż na szfce i codziennie go przecieraj z kurzu.
Fakungio
22-07-2008, 23:57
Witam
to proponuje wziąść kredyt (najlepiej chipoteczny) i kupić sprzęt typu high-end.
Pierdoły gadasz, a hipoteka pisze się przez "H"
plucko84
05-08-2008, 00:44
Po pierwsze, to chcialem sie przywitac, gdyz to moj pierwszy post na CB.
A nawiazujac do watku (i kilku innych laczacych sie z 450 + kit)
Miesiac temu tez kupilem C-450D + kit EF-S 18-55 IS.
Mialem przez pewien czas stracha, ze cos nie tak z AF, ale zrobilem test, ktory rozwial moje watpliwosci (wszyskto robione na RAW).
Ustawilem jedna wartosc ogniskowej, akurat byl to maks - 55. Ustawilem wartosc przyslony na 7.1 i strzelilem 3 foty (warunki - wieczor, pokoj, lampa zalaczona):
1) stabilizator wlaczony
2) stabilizator wylaczony
3) stabilizator wlaczony, tryb life view
Foty wrzucilem do dpp dodawanego przez canona do zestawu. Wszystkie mialy dokladnie te sama ostrosc (robione dokladnie z tego samego miejsca). Moze przy powiekszeniu 200 nie byla to zyleta, ale ostrosc na 15'' monitorze przy 1:1 byla rozmydlona, ale co najmniej zadowalajaca, a 50% bylo po prostu bardzo dobre (brak wyostrzania). Nie wspomne nawet o dopasowaniu do ekranu, ktore bylo super ostre.
Mysle, ze dylematy XGrzesx biora swoje zrodlo z braku obycia z posiadanym sprzetem i fotografia lustrem. Tak bylo, jest i mysle, ze jeszcze dluzszy czas bedzie ze mna.
Pozdrawiam.
Fajnie, że jesteś zadowolony z 450d. Tylko, ze na takiej przysłonie to nie sprawdzisz czy występuje front lub back focus. Jak Ci się chce to możesz wrzucić linki do Twoich zdjęć testowych. Pozdrawiam
Fajnie, że jesteś zadowolony z 450d. Tylko, ze na takiej przysłonie to nie sprawdzisz czy występuje front lub back focus. Jak Ci się chce to możesz wrzucić linki do Twoich zdjęć testowych. Pozdrawiam
Na kicie w ogóle nie sprawdzisz. Z maksymalną dziurą ~10mm to wiele nie zawojujesz 8)
plucko84
05-08-2008, 13:34
Fakt faktem, ze na automatycznych ustawieniach wychodza mydlane zdjecia, zwlaszcza przy uzyciu jpeg. Ale przy priorytecie przyslony oraz w trybie a-deep ostrosc znacznie sie poprawia. Sprobuj w ten sposob porobic foty, moze bedzie lepiej.