Zobacz pełną wersję : Pytanie do uzytkownikow IMaca
Witam.
Zastanawiam sie nad zakupem Imaca, posiadam normalnego laptopa ale dotakowo chce zakupic takie cudo, glownie do fotografi oraz projektowania stron www. I tu mam pytanie ,czy cos takiego:
G5 1.8 GHz
1GB RAM
160GB HDD
naped SuperDrive DVD
porty USB 2.0,FireWire 400,Ethernet 10/100,mini VGA
grafika Gforce 5200 64MB VRAM
Czy to pociagnie Ps-a i inne tego typu programy ? Czy jedna szukac czegos mocniejszego, Pytam bo nie mam pojecia o Imacach a wiem ,ze tam troche inaczej z procesorami ;-)
Pociągnie, ale zastanów się czy na pewno chcesz kupić G5. Może lepiej poszukaj czegoś na intelu.
napisz ile masz kasy do wydania, też poszukałbym czegoś na intelu, zwłaszcza że były już zdaje się dwa wypusty iMac'a na tym procku więc można znaleźć coś tańszego z drugiej ręki...
wszystko będzie zależało czy wersja 17" czy wystarczy czy jednak 20" a może 24" wersji kilka jest (ja bym stawiał na 20" - cena/jakość), polecam jednak z RAM 2GB daje to jednak trochę komfortu przy PS. Wersje 2Ghz można znaleźć już za około 2-2,5 tys PLN. Sporo możesz się dowiedzieć przeglądając posty na forum http://www.myapple.pl
pozdrawiam
Paweł
Hmm, no to mam jeszcze cos takiego :
iMac 20"
procesor: 2GHz Intel Core Duo (T2500) ("Yonah")
HDD: 250GB
Slot-loading 8x SuperDrive (DVD+R DL/DVD±RW/CD-RW)
2GB RAM
ATI Radeon X1600, 128MB
20-inch LCD 280 cd/m 800:1 contrast ratio
16:10 aspect ratio: 1680 x 1050, 1344 x 840, 1280 x 800, 1024 x 640, 840 x 524, 800 x 500 4:3 aspect ratio: 1024 x 768, 800 x 600, 640 x 480
AirPort (WiFi), Bluetooth
Chyba lepiej ;-) interesuje mnie ta nazwa przy rodzaju procka "Yonah" Oco chodzi ? ;-)
to wersja procka: tutaj trochę szczegółów: http://twojepc.pl/artykuly.php?id=intel_core&strona=6 (http://http://twojepc.pl/artykuly.php?id=intel_core&strona=6)
oraz tutaj:
http://www.myapple.pl/news/12057-yonah-szczegoly.html
osobiście używam macbooka pro, iMaca nie miałem więc nie jestem do końca dobrym informatorem ;-) ale dobrze celujesz OS X to jest to :D
Adam Kasprzak
07-07-2008, 22:29
nie pracowałem nigdy na imacach, ale wiem, że idziesz dobrą drogą (OSX) ;) Na pewno intel to przyszłość, na G5 będzie coraz mniej nowych programów (pewnie ps też niedługo przestaną robić na g5).
Z doświadczenia wiem, żę 2GB ramu to mało ;)
jeśli chodzi o hobbystyczną obrókę foto obleci ;-) aczkolwiek do mac'a można wsadzić ram innych producentów więc za dodatkowe 2GB zapłacimy niewiele a komfort pewnie większy, jakoś nie mogę się zebrać :D wiec chyba mi nie brakuje
jeśli chodzi o hobbystyczną obrókę foto obleci ;-) aczkolwiek do mac'a można wsadzić ram innych producentów więc za dodatkowe 2GB zapłacimy niewiele a komfort pewnie większy, jakoś nie mogę się zebrać :D wiec chyba mi nie brakuje
Tylko, że do imaca core duo można włożyć max 2gb ramu, a do core 2 duo max 3gb (do białasów). Nie wiem jak z alu. W najnowszych pójdzie i 4gb.
TRUE, pisząc o 'dodatkowych' myślałem o swoim lapku
pzdr
ErnestPierwszy
07-07-2008, 23:04
Eeee tam, nie przesadzaj. Jakoś sobie radziłem na G5dual z 2GB ram i otwieram po 15 tifów 20MB na raz i czkawki nie dostaje.
Nawet CS3 śmiga na laptopie Acer z celeronem 1,86GHz z 2GB ram i DZIAŁA!!! Normalnie mogę retuszować tify z Ds-a na kilku warstwach. Mieli trochę dyskiem w tle, ale normalnie pracuję, na nic nie czekam...
A co do autora wątku - może zakup na raty najtańszego iMack-a? Do tego Aperture2 (niecałe 800 zł) do lekkiego retuszu zwykły PS Elements wystarczy (ok. 350 zł) i masz wypas do zdjęć.
Nie mam przekonania do używanych iMacków więc nie doradzę. Aha kiedyś starsze iMacki miały wadę i łapały kurz pod matrycę! Zostawala taka mgiełka, której nie szło niczym wyczyścić, bo kurz właził pod szybę matrycy. Łatwo sprawdzić na białym tle...
Flowenol
07-07-2008, 23:48
Ja jadę na MBP z 2GB RAM i chula aż miło. Co prawda PS nie używam, ale używam Aperture 2 i działa bez zarzutów z RAW-ami wielkości 12/13MB. Tak, że z tą ilością pamięci nie przesadzałbym. No chyba, że 0.5K w tą czy w tamtą nie ma znaczenia, wtedy brać ile wlezie:-)
2GB do użytku amatorskiego starcza spokojnie, sam mam 2.5GB i wszystko śmiga aż miło ;)
DoMiNiQuE
08-07-2008, 08:24
allgsm.pl, jesli mozesz dolozyc troszke kasy to wez juz cos na Intelu. Sam mam G5 1.8 2GB 20" i smiga bardzo fajnie, ale zdaje sobie sprawe, ze jego dni sa juz policzone :cry:
yogi-bear
08-07-2008, 16:56
Co do RAMu to nie przesadzajmy. Do dziś mam w PC z 1GB i śmigam w PS plakaty B2@300dpi. :D RAWy / TIFy też spokojnie mogę wywoływać, chociaż kilku zdjęć na raz w tle nie trzymam, stąd może nie odczuwam wielkiego braku RAMu.
Co do tematu wątku, może kupić jakiegoś MacBooka i podpiąć go do monitora (o ile masz sensowny)? Sam ostatnio kupiłem MacBooka i czekam na prejściówkę miniDVI -> DVI. Podepnę do 24" i zobaczymy jak będzie śmigać. :) Na 13,3" troszkę ciężko pracuje się ze zdjęciami.
Generalnie... MacBooka mam od niedawna ale widzę że to jest to!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A... jeszcze jedno. Testuję Aperture. Ja czegoś w nim nie widzę czy najzwyczajniej w świecie Aperture nie dorasta Lightroomowi do pięt? Przepraszam za mały OT. :)