Zobacz pełną wersję : Filtry do 16-35
Witam
Mam nastepujce pytanie: jaki polecilibyscie zestaw filtrow do 16-35 II pod 1d mkIII? Zastosowanie: krajobraz. Znalazlem sobie ladne b+w slimy: uv i polar, a potem szukajac szarej polowki (nie mam zadnego doswiadczenia w fotografii krajobrazu) natknalem sie na system cokin p... I tutaj zaczely sie schody... Potrzebuje uv, polara i szarych polowek... Pomocy ;-)
Michal
Mam nastepujce pytanie: jaki polecilibyscie zestaw filtrow do 16-35 II pod 1d mkIII? Zastosowanie: krajobraz....
Potrzebuje uv,
jesteś pewien :confused:
polara
http://canon-board.info/showthread.php?t=837
i szarych polowek
http://canon-board.info/search.php?query=szara+po%B3%F3wka&titleonly=1
http://canon-board.info/search.php?query=cokin&titleonly=1
Bardzo dziekuje za odpowiedz ;-)
Pytanie jest laickie, zdaje sobie z tego sprawe, jednak chcialbym uzyskac rzeczowa odpowiedz, w jaki sposob sensownie podejsc do tematu cokino podobnych filtrow, a na to nie znalazlem odpowiedzi.
A co do uv-ki, bo mniemam, ze o to Ci chodzilo, to czyz nie ma ona eliminowac paskudnego efektu na zdjeciach w gorach?
Michal
PS. Prosze mi wybaczyc brak polskich znakow, nie mam dostepu do komputera z polskim jezykiem.
chcialbym uzyskac rzeczowa odpowiedz, w jaki sposob sensownie podejsc do tematu cokino podobnych filtrow, a na to nie znalazlem odpowiedzi.
połówki - tylko cokin.
polar - tylko okrągły :-)
okrągła połowka - bezsens - wymusza połowiczny podział kadru
polar cokin - upierdliwy w uzyciu :-)
A co do uv-ki, bo mniemam, ze o to Ci chodzilo, to czyz nie ma ona eliminowac paskudnego efektu na zdjeciach w gorach?
miała, ale na kliszach :-)
przyjmij do wiadomości, że matryca aparatu cyfrowego nie rejestruje promieniowania nadfioletowego i w związku z tym filtr UV w fotografii cyfrowej znajduje zastosowanie tylko jako filtr ochronny.
PS. Prosze mi wybaczyc brak polskich znakow, nie mam dostepu do komputera z polskim jezykiem.
no problem :-)
Dziekuje za informacje. Jeszcze krociutko:
Czy przy 16mm (1d mkIII) i polarze slim, a na tym jeszcze filtrach cokina nie bedzie problemow? Jakies holdery na filtry widoczne w kadrze, czy cos? ;-)
Powinno być ok - w końcu przy cropie 1.3 pole widzenia nieco się zawęża.
Ale bierz wówczas holder jednoslotowy (tzw. szerokokątny)
A co do filtrów to daj sobie spokój z Cokinem
Jakościowo (jak dla mnie) są po prostu beznadziejne
Dużu lepiej radzą sobie płytki Hitecha (wielkościowo te same - jeśli mówimy o systemie P 85mm)
To w kwestii Twojego oryginalnego pytania.
Ogólnie jednak polecał bym zainwestować w coś konkretnego.
Nie wiem czy to tylko moje wrażenie, ale zdaje mi się, że ludzie nie widzą świata poza firmą Cokin. Dziwna sprawa bo ich produkty nie porażają jakością (żeby nie powiedzieć dosadniej)
Przy sprzęcie jakim dysponujesz sensownym wydaje mi sie zakup czegoś z wyższej półki (np. Lee, Singh Ray, Formatt czy też nawet wyższe modele Cokina tj. Z-Pro, X-Pro)
Seria P jest tak naprawdę mocno zabawkowa. Przy szerszych kątach pojawiają się wspomniane wcześniej problemy z winietą. Zastosowanie większych filtrów lepszych firm (np. 100x150mm) eliminuje ten problem i znacząco przekłada się na finalną jakość.
Przerabiałem Cokina P na samym początku mojej historii z fotografią - i raczej szybko o nich zapomniałem.
Wybór oczywiście należy do Ciebie
Pozdr
P_i_t_t, bardzo dziękuję za garść wiedzy. Właśnie przeglądam strony producentów.
Jeszcze czysto teoretycznie: w jaki sposób mocowane są holdery? Nie mam obecnie żadnego filtra slim, ale z tego co pamiętam, nie ma na nich gwintu, więc nie będę w stanie zamocować nic w ten sposób.
Mocowane są na odpowiednich adapterach.
Te z kolei nakręca się bezpośrednio na obiektyw (są w różnych wersjach wielkościowych).
W poważniejszych systemach filtrów dedykowany polar jest mocowany na samym końcu - ułatwiając tym samym normalne jego użytkowanie.
Jeśli natomiast chodzi o standarodwe polary slim i kwestię posiadania gwintu to wszystko zależy od firmy. Jedne faktycznie go nie mają (wtedy nic już na niego nie nakręcisz) a inne wręcz przeciwnie.
Wersję Slim z gwintem znajdziesz np w ofercie Marumi (np seria DHG)
Ostatnie pytanie: polar slim oddzielnie, czy dedykowany do systemu?
Wg informacji na stronie cokina seria Z winietuje do 20mm, zostaje X, albo inna firma.
Ja bym polecał wersję dedykowaną.
Choć i zwykła też Ci się może przydać (gdy np nie chce Ci się bawić w przykręcanie adapteru, mocowanie holdera itd.).
Osobiście używam obu (z przewagą wersji dedykowanej)
P_i_t_t, dzięki za wszystko. Dzisiaj zamówiłem trochę Singh Ray`a. Zobaczymy jak będzie się to to spisywać. Słabym punktem jest winietowanie, zobaczymy co z tego będzie.
połówki - tylko cokin.
polar - tylko okrągły :-)
okrągła połowka - bezsens - wymusza połowiczny podział kadru
tomek
nie do końca jest to prawda, choć w dużym stopniu masz rację.
Używam od jakiegoś czasu szarych połówek nakręcanych , bo w moim wieku nie mam siły/kondycji dymać z całą konstrukcją cokina po górach czy innych wertepach.
Na początku stosowałem nakręcane połówki dzielone "na ostro" i wówczas istniał problem, o którym piszesz. Ale od kiedy kupiłem sobie połówki Heliopana, które mają bardzo miękką, rozmytą na dużym odcinku granicę, robienie kadrów "na pół" nie jest już obligatoryjne. To rozwiązanie na prawdę daje duże możliwości manewrowania - nie takie jak cokin, ale spore.
pozdrawiam
Piotr